Опалювальний сезон 2024 в Україні: коли почнеться і чого чекати від тарифів

    141

    Опалювальний сезон в Україні зазвичай стартує у жовтні, проте точну дату його початку визначає місцева влада залежно від температурних умов. Про це повідомляє видання “На пенсії”.  

    Традиційно опалювальний сезон розпочинається приблизно 15-16 жовтня. Проте місцеві органи влади ухвалюють рішення про початок подачі тепла тоді, коли середньодобова температура знизиться до +8°C і триматиметься на такому рівні три дні поспіль. Наприклад, у Києві планують увімкнути опалення 15 жовтня, хоча ця дата може змінитися залежно від погодних умов. 

    В Одесі ж опалювальний сезон традиційно починається пізніше, після 1 листопада. Це стало нормою для міста вже протягом кількох років. 

    Мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, який було запроваджено через воєнний стан, продовжує діяти. Компанія “Нафтогаз України” продовжила фіксований тариф на газ у розмірі 7,96 гривні за кубометр до 30 квітня 2025 року. Водночас інші постачальники пропонують ціни в межах 7,70–9,99 гривні за кубометр. 

    Для теплопостачальних компаній ціна газу також залишається фіксованою — 7 420 гривень за тисячу кубометрів для населення та 16 390 гривень для бюджетних установ. 

    У жовтні українці, які мешкають у багатоквартирних будинках, отримають одразу три платіжки. Це пов’язано з поверненням технічного обслуговування багатоквартирних будинків, яке раніше було на паузі. Витрати на цю послугу ляжуть на плечі споживачів. 

    З червня 2024 року в Україні підвищили тариф на електроенергію. Більшість споживачів наразі платять 4,32 гривні за кВтгод. Водночас з 1 жовтня запроваджуються пільгові умови для тих, хто використовує електроопалення (електрокотли). Їм нараховуватиметься знижений тариф — 2,64 гривні за кВтгод. 

    Ця пільга діє лише на перші 2 000 кВтгод на місяць протягом опалювального сезону, з жовтня по квітень. У разі перевищення цього обсягу тариф підвищується до стандартних 4,32 гривні за кВтгод.