Археологи виявили уламки «корабля-примари Тихого океану»

    350

    Археологи з проєкту SEARCH виявили останки есмінця USS Stewart (DD-224), який називають “кораблем-примарою Тихого океану”. Про це повідомляє Heritage Daily.

    Зазначається, що за часів Другої світової війни корабель встиг увійти до складу як американського, так і японського флотів. У 1942 році судно зазнало сильних пошкоджень під час битви в протоці Бадунг, після чого його спробували відремонтувати в доці Сурабай, але в результаті відбуксирований есмінець затопила японська авіація.

    Судно виключили з флоту США, але за рік його підняли з дна японці. Корабель відремонтували і записали до складу Імператорського флоту Японії. Через це за судном закріпилося ім’я «корабля-примари Тихого океану», оскільки військова розвідка всього світу не могла зрозуміти, чому на озброєнні у Японців стоїть американський військовий корабель.

    Втім, 1945 року судно USS Stewart знову повернулося до складу американського флоту — корабель був захоплений. Після цього його використовували як навчальну ціль для авіації, у результаті він знову затонув біля берегів Каліфорнії.

    Саме там його знайшли дослідники SEARCH. За допомогою сучасного обладнання підводні археологи виявили місце затоплення корабля, після чого околиці просканували спеціальними дронами. Як показали отримані дані, USS Stewart досі залишається у відносно хорошому стані, що є винятковою рідкістю для корабля такого віку.



    • інші новини