Гутерріш, БАПОР чи Зеленський: хто має шанси на Нобелівську премію миру

    417

    Напередодні оголошення Нобелівської премії миру 11 жовтня, експерти визначають кількох ключових фаворитів. Серед них — Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний суд і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, про що повідомляє Reuters.  

    У 2024 році, ознаменованому війнами в Газі та Україні, Нобелівський комітет може звернути увагу на гуманітарні організації, які активно допомагають цивільному населенню, постраждалому від збройних конфліктів.

    Букмекери також розглядають російського дисидента Олексія Навального та президента України Володимира Зеленського як можливих претендентів. Проте, за правилами, Навальний, який помер у лютому в колонії, не може бути нагороджений посмертно. Шанси Зеленського також вважаються невеликими через триваючу війну в Україні. 

    На тлі глобальних конфліктів і гуманітарних криз, БАПОР може опинитися в центрі уваги комітету. Ця організація відіграє ключову роль у підтримці палестинських біженців, проте присудження премії їй може викликати суперечки. Зокрема, мова йде про звинувачення деяких співробітників БАПОР в участі у нападах на Ізраїль у 2023 році. 

    Деякі експерти вважають, що Нобелівську премію миру може бути присуджено генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу. Його зусилля зі зміцнення міжнародного світопорядку заслуговують на визнання. Є ймовірність, що в цьому році премія не буде вручена, що вже траплялося 19 разів в історії нагороди. 



    • інші новини