Цього тижня Китай запустить зонд для збирання зразків ґрунту зі зворотного боку Місяця

    8

    Цього тижня, як очікується, Китай запустить місячний зонд «Чан’є-6» (Chang’e-6) для збирання зразків ґрунту зі зворотного боку Місяця та доставки їх на Землю. Китайське національне космічне управління (CNSA) оголосило минулої суботи, що зонд “Чан’є-6” та ракета-носій “Чанчжен-5 Y8” (Long March 5 Y8) встановлені на стартовому майданчику космодрому Веньчан біля південно-китайської провінції Хайнань.

    Місячний зонд «Чан’є-6» та ракета-носій «Чанчжен-5 Y8» були доставлені на космодром у січні та березні відповідно. Перед запуском буде проведено їх тестування у складеному стані, а також заправлення ракети паливом.

    Це буде перша в історії людства місія зі збирання зразків ґрунту зі зворотного боку Місяця та доставки їх на Землю для подальшого вивчення. Відповідно до плану, після виходу на місячну траєкторію зонд «Чан’є-6» здійснить серію маневрів, після чого виконає посадку в кратері Південний полюс — Ейткен на звороті Місяця.

    Зонд повинен зібрати у кратері 2 кг зразків реголіту. Нагадаємо, що в ході місії «Чан’є-5» у 2020 році було зібрано та доставлено на Землю 1,731 кг місячного ґрунту. Як очікується, аналіз зразків дозволить вченим краще зрозуміти історію Місяця, Землі та Сонячної системи.

    Оскільки зонд здійснить посадку в місцевості з пересічним рельєфом за межами прямого зв’язку із Землею, для здійснення зв’язку з місячним зондом, Китай у березні запустив супутник-ретранслятор Queqiao-2, який дозволить транслювати дані на наземні станції і назад. Цей супутник буде забезпечувати зв’язок із Землею в ході безпілотних місій «Чан’є-7» та «Чан’є-8» у 2026 та 2028 роках відповідно. 2030 року, як очікується, Китай відправити на Місяць пілотовану місію.