Google непомітно впровадила в Android програмний AV1-декодер: для чого він потрібен

    296

    Відкритий формат кодування відео AV1 розроблений некомерційною організацією Alliance for Open Media як наступник VP9 для потокової передачі відео через інтернет. На відміну від конкуруючих кодеків, таких як H.264 і H.265 (HEVC), AV1 поширюється повністю безкоштовною ліцензією, що не перешкоджає впровадженню в проєкти з відкритим вихідним кодом. Судячи з результатів незалежних тестів, кодувальник AV1 забезпечує набагато вищий стиск, ніж конкуруючі формати.

    Ариф Дікічі (Arif Dikici), менеджер Google, який відповідає за кодеки відео та зображень для Android, нещодавно підтвердив, що мобільна операційна система отримає програмний декодер AV1. У платформу Mountain View буде інтегровано dav1d, декодер AV1, розроблений VideoLAN для медіаплеєра VLC. За словами Дікічі, dav1d – “найкращий програмний декодер AV1, доступний сьогодні”.

    Всі пристрої під керуванням Android, починаючи з 12-ї версії, отримають цей декодер у вигляді оновлення системи «по повітрю», яке почало розповсюджуватися через Google Play у березні 2024 року. Новий декодер дозволить більшості пристроїв під керуванням Android декодувати відео з роздільною здатністю 720p з частотою 30 кадрів в секунду без будь-яких додаткових вимог до обладнання.

    Специфікації AV1 передбачають використання спеціалізованих апаратних компонентів, які з великим відривом перевершують програмні бібліотеки для кодування/декодування відео. Однак на сьогодні апаратні декодери AV1 поки не набули досить широкого поширення. Тому ефективний і швидкий програмний декодер є життєздатною альтернативою на період зміни поколінь пристроїв.

    На сьогоднішній день стороннім медіадодаткам необхідно вибирати декодер dav1d, щоб скористатися його перевагами, але незабаром ця бібліотека стане програмним декодером AV1 за замовчуванням. У порівнянні з кодеком libgav1, який зараз використовується за замовчуванням, нова бібліотека libdav1d є найбільш ефективною і може забезпечити більш високий рівень продуктивності.

    YouTube вже використовує libdav1d і включає його на стороні клієнта, але користувач може відмовитись від використання нового декодера в налаштуваннях. Справа в тому, що на деяких пристроях використання новою бібліотекою може спричинити збільшення енергоспоживання. VideoLAN працює над зниженням енергоспоживання dav1d і обіцяє «у деяких випадках 12-відсоткове покращення».