NASA встановило причину неполадки на зонді «Вояджер-1»

    409

    Інженери Лабораторії реактивного руху NASA встановили, що причиною неполадок зонда “Вояджер-1” стало пошкодження пам’яті в одному з комп’ютерів.

    Проблема з космічним апаратом “Вояджер-1” виникла у грудні минулого року. Система польотних даних (FDS), яка збирає бортову інженерну інформацію та дані від наукових інструментів зонда, почала передавати на Землю шаблон з одиниць і нулів, що повторюється, наче її заклинило. Інженери перезавантажили комп’ютер, але це не допомогло.

    У березні інженерам вдалося відправити зонду команду, у відповідь на яку він надіслав повний вміст робочої пам’яті FDS, що дало можливість порівняти її з даними, які були передані до виникнення неполадки. Виявилося, що близько 3% пам’яті FDS було пошкоджено, що не дозволяє комп’ютеру виконувати коректні операції.

    Пошкодження могло бути спричинене впливом космічних променів або просто зношеністю блоку на космічному апараті, запущеному 1977 року.

    Інженери працюють над переписуванням програмного забезпечення для польоту, щоб уникнути використання пошкодженої пам’яті, що може зайняти тижні або місяці, враховуючи, що командам із Землі потрібно 22,5 години, щоб досягти апарата, і ще стільки ж потрібно, щоб отримати відповідь.