Google представила покращений JPEG – Jpegli стискає зображення на третину ефективніше

    117

    Незважаючи на безліч перспективних форматів зображень, у тому числі й таких, що просуваються Google, пошуковий гігант не залишає спроб поліпшити і оптимізувати звичний багатьом JPEG. Вчора компанія представила нову бібліотеку кодування JPEG під назвою Jpegli, яка за заявами творців на 35% ефективніше стискає зображення з високими налаштуваннями якості.

    Google виділяє наступні переваги Jpegli:

    • Бібліотека являє собою кодувальник/декодувальник, повністю сумісні з оригінальним стандартом JPEG та API/ABI-сумісний з libjpeg-turbo та MozJPEG.
    • Висока якість. При пакуванні та розпаковуванні зображень за допомогою Jpegli виконуються більш точні та «психовізуально ефективні» обчислення, завдяки чому виходять чіткіші зображення з меншою кількістю артефактів.
    • Швидкість. Незважаючи на кращу якість зображення та ефективність стиснення, швидкість кодування порівнянна зі звичними варіантами, такими як libjpeg-turbo та MozJPEG, завдяки чому веб-розробники можуть легко вбудувати нову бібліотеку в робочі процеси без шкоди швидкості роботи та споживаних ресурсів.
    • Можливість кодування зображення з виділенням 10 і більше бітів на компонент кольору. Традиційні бібліотеки кодують зображення з використанням 8 бітів на компонент, що призводить до артефактів на плавних градієнтах. Отримані зображення повністю сумісні з декодировщиками з 8-бітовим представленням колірних складових, отже відобразяться у всіх існуючих програмах перегляду, зокрема й браузерах.
    • Ефективність стискування. Jpegli стискає зображення ефективніше традиційних кодувальників, що дозволяє заощаджувати місце та трафік, а також прискорити завантаження сторінок.

    Домогтися подібних результатів вдалося частковим застосуванням напрацювань формату JPEG XL, від підтримки якого в Google Chrome компанія відмовилася після тривалого тестування через відсутність значних переваг і інтересу в спільноті .



    • інші новини