Кількість українців, які хочуть повернутися додому після війни, різко зменшилась

    2857

    Вже третій рік мільйони українців живуть за кордоном через повномасштабну війну. Центр економічної стратегії (ЦЕС) втретє провів велике дослідження, щоб дізнатися, скільки наших співвітчизників планують повернутися додому, передає Економічна правда.

    За словами експертів, із 3,6 млн українців, які перебувають за кордоном (без урахування тих, які перебувають у РФ та Білорусі), за кордоном можуть залишитися 1,4-2,3 млн людей залежно від подальших подій в Україні.

    Крім того, після припинення дії воєнного стану і відкриття кордонів Україну можуть залишити понад 100 тисяч чоловіків, які возз’єднаються із своїми сім’ями за кордоном.

    «Погіршиться і демографічна ситуація. Рівень народжуваності в Україні і до великої війни був низький, еміграція перевищувала імміграцію, що спричиняло старіння та зменшення кількості населення», – йдеться у повідомленні.

    Якщо дивитися лише на втрати населення від міграції, за кордон виїхали переважно жінки середнього віку та діти. Неповернення цих груп означатиме, що в майбутньому населення України зменшиться, підсумували експерти.

    За різними оцінками, станом на 2024 рік за кордоном перебувають близько 6 мільйонів українських біженців.



    • інші новини