Супутники, що згоряють в атмосфері, загрожують нашкодити магнітному полю Землі, – вчені

    302

    Угруповання супутників зв’язку, подібні до мережі Starlink, крім очевидних проблем для астрономічних спостережень і засмічення орбіти можуть нести також інші поки невідомі небезпеки. Як вважає американський фізик і кандидат наук з Університету Ісландії Сьєрра Солтер-Хант (Sierra Solter-Hunt), металеві частинки від супутників, що згорають в атмосфері, в перспективі можуть вплинути на магнітне поле Землі з масою неприємних наслідків.

    Щодня в атмосфері планети випаровується близько 50 т каменів із космічного простору. Після себе вони залишають 450 кг іонізованого пилу (через взаємодію з іонізованими газами у повітрі). Це забруднення переважно представлене мінеральними речовинами, тоді як один супутник Starlink другого покоління — це 800 кг фактично чистого металу. При згорянні супутника в атмосфері розпорошуються струмопровідні метали та їх оксиди. Струмопровідний пил потенційно здатен створити умови для пробою і просто вплинути на магнітне поле Землі аж до його руйнування в самому критичному випадку.

    Робота Сьєрри Солтер-Хант присвячена дослідженню подібного пилу, який вона називає плазмовим. Написана нею робота поки що не пройшла рецензування і доступна лише на сайті arХiv у вигляді препринта. Вчені, що познайомилися з нею, вважають висновки колеги перебільшеними, хоча також визнають необхідність дискусії з цього питання.

    Очевидно, що у разі розгортання повномасштабного угруповання Starlink з 42 тис. супутників (не говорячи про інших) на Землю кожну добу падатиме десятки апаратів. Кількість металевого дрібнодисперсного пилу в атмосфері почне зростати вражаючими темпами. Обсяг струмопровідної суспензії в атмосфері може швидко скласти конкуренцію радіаційним поясам навколо Землі. Особливо вчена побоюється втрати стабільності озоновим шаром, який захищає життя Землі від ультрафіолетового випромінювання Сонця. Раніше, до речі, в журналах, що рецензуються, вже були опубліковані роботи з руйнівного впливу на озоновий шар процесу згоряння алюмінію з супутників в атмосфері.

    Загроза, варто зазначити, зовсім не примарна. Минулого року NASA провело дослідження стратосфери та верхніх шарів атмосфери, яке показало присутність там понад 20 металів та мінералів, які не зустрічаються у метеоритах. Вони занесені туди супутниками, що падають і згорають. Це може вплинути на клімат планети, наприклад, знизивши інсоляцію або прискоривши утворення опадів. Це питання явно не можна спускати на гальмах і принаймні це треба обговорювати вже зараз.



    • інші новини