Місія завершена: Марсіанський вертоліт Ingenuity більше ніколи не злетить – він пошкодив одну з лопатей

    862

    Місія марсіанського вертольота Ingenuity американського аерокосмічного агентства NASA підійшла до завершення. Перший в історії гвинтокрилий апарат, що злетів в атмосфері чужої планети, отримав пошкодження лопаті під час останнього польоту, що відбувся 18 січня 2024 року. У своїй заяві, опублікованій 25 січня на офіційному сайті, NASA повідомило, що апарат “більше не в змозі літати”.

    «Історична пригода Ingenuity, першого літального апарату на іншій планеті, підійшла до завершення. Цей дивовижний вертоліт пролетів вище і далі, ніж ми могли собі уявити, і допоміг NASA зробити неможливе можливим. Такі місії як Ingenuity дозволяють NASA прокладати шлях для майбутніх космічних польотів, а також ґрунтовніше готується до майбутніх людських досліджень Марса та інших об’єктів усередині Сонячної системи», — заявив у коментарі голова аерокосмічного агентства NASA Білл Нельсон (Bill Nelson).

    Вертоліт Ingenuity був доставлений на поверхню марсіанського кратера Єзеро разом із марсоходом NASA Perseverance у лютому 2021 року. Основне завдання гвинтокрилого апарату вагою 1,8 кг полягало у демонстрації можливості використання подібних машин в умовах розрядженої марсіанської атмосфери. І він це успішно довів у ході перших п’яти польотів навесні того ж року. Після цього NASA вирішила продовжити місію Ingenuity і використовувати гелікоптер як розвідник для ровера Perseverance, який прибув на планету для пошуку слідів стародавнього марсіанського життя і збору зразків марсіанського ґрунту. У ході продовженої місії вертоліт здійснив ще 67 польотів, значно перевершивши будь-які очікування вчених та інженерів місії.

    Хоча основну частину місії Ingenuity було заплановано лише на 30 днів, вертоліт продовжував працювати на Марсі протягом майже трьох років. Загалом у рамках 72 вильотів він провів в атмосфері Червоної планети 129 хвилин і покрив відстань 11 миль (17,7 км) над поверхнею.

    На жаль, у рамках свого останнього польоту, що проводився 18 січня, Ingenuity зіштовхнувся із проблемами. Вже безпосередньо перед посадкою апарату “між Perseverance і гелікоптером був тимчасово втрачений зв’язок”, йшлося в заяві NASA. Командний центр на Землі згодом все ж таки зміг відновити зв’язок з літаючою машиною, проте отримані 18 січня фотографії апарату показали, що одна або декілька з його чотирьох лопатей “були пошкоджені під час посадки”, повідомило пізніше аерокосмічне агентство.

    Хоча місія вертольота Ingenuity підійшла до свого завершення, він, безумовно, вписав своє ім’я в підручники історії з дослідження космічного простору і відкрив двері до потенційних нових дослідницьких місій з використанням аналогічних гвинтокрилих машин в атмосферах інших планет.



    • інші новини