Сертифікація пристроїв з Wi-Fi 7 офіційно запущена: чим новий стандарт кращий за Wi-Fi 6E

    258

    Організація Wi-Fi Alliance запускає сертифікацію пристроїв за допомогою Wi-Fi 7 — нового стандарту бездротового зв’язку. Розповідаємо, чим технологія відрізняється від звичного Wi-Fi 6 і все ще екзотичного Wi-Fi 6E.

    Швидший, крутіший, потужніший

    Wi-Fi 5 та Wi-Fi 6 (802.11ac і 802.11ax) працюють у двох частотних діапазонах: 2,4 та 5 ГГц. Будь-який мешканець багатоповерхівки з досвідом налаштування маршрутизатора знає, що всі канали на 2,4 ГГц забиті сусідськими роутерами вже давно, а 5 ГГц якщо ще не вичерпав своїх можливостей, то близький до того.

    Тому до Wi-Fi 6E додали новий діапазон — 6 ГГц. Підвищена потужність дозволяє досягти вищих швидкостей, а заразом дарує вільний від навантажень та перешкод канал. Цю особливість перейняв і Wi-Fi 7.

    Але є в найактуальнішому стандарті й нововведення. Наприклад, ширина каналу для діапазону 6 ГГц збільшена вдвічі: з 160 до 320 МГц. Чим ширший канал, тим більше він вміщує підключених пристроїв. Це можна порівняти з двосмуговою дорогою, яка здатна пропустити значно більше машин, ніж односмугова.

    Ще одна інновація Wi-Fi 7 – об’єднання кількох діапазонів в одне з’єднання. Функція називається Multi-Link Operation (MLO). Припустимо, діапазон 6 ГГц дозволяє завантажити файл зі швидкістю 1 Гбіт/с, а 5 ГГц — зі швидкістю 700 Мбіт/с. З об’єднанням двох діапазонів швидкість завантаження файлу досягає 1,7 Гбіт/с.

    У специфікації нового стандарту прописано і подвоєну кількість просторових потоків MU-MIMO. Якщо Wi-Fi 6 підтримує 8×8, то Wi-Fi 7 – 16×16. Це означає, що роутер може обмінюватися інформацією одночасно з 16 ґаджетами. Щоправда, максимальні значення MU-MIMO рідко реалізуються навіть у флагманських маршрутизаторах.

    У результаті типовий ноутбук з Wi-Fi 7 потенційно може досягти швидкості передачі в 5,8 Гбіт/с, підрахувала Intel. Це у 2,4 раза вище, ніж у Wi-Fi 6/6E.

    Що з роутерами, що вже вийшли, з Wi-Fi 7

    Netgear, TP-Link, Eero та інші виробники маршрутизаторів почали анонсувати обладнання з підтримкою Wi-FI 7 ще у 2023 році. Після їхньої сертифікації через Wi-Fi Alliance нічого не зміниться. Наявність офіційного документа лише гарантує, що пристрій повністю сумісний з іншими продуктами за допомогою Wi-Fi 7.



    • інші новини