Космічний зонд NASA Juno показав найдосконаліші зображення Іо з висоти лише 1500 кілометрів

    903

    30 грудня дослідницький апарат NASA Juno («Юнона») здійснив проліт всього в 1500 кілометрах над поверхнею Іо, одного із супутників Юпітера, і надав зображення цього супутника, на якому відбуваються активні та бурхливі процеси. Знімки, зроблені «Юноною», стали найдокладнішими за останні 22 роки.

    Іо – самий вулканічний світ у Сонячній системі, його виверження в кілька разів перевершують за інтенсивністю потужності ті, що відбуваються на Землі. Щільність вулканічної активності Іо обумовлена ​​головним чином гравітаційним впливом Юпітера, що виникає через переміщення супутника у системі Юпітера. Інші гігантські супутники — Ганімед, Європа та Калісто — посилюють цей ефект, викликаючи сильне припливне нагрівання на Іо.

    Стабільна орбіта Іо навколо Юпітера, з періодом 42 дні, призводить до виникнення значної кількості внутрішнього тепла. У зв’язку з цим, вчені припускають, що під твердою скелястою корою супутника можуть бути великі магматичні океани.

    Одним із значних результатів дослідження стало виявлення Локі-Патера (Loki Patera), найбільшого вулканічного кратера і найбільш енергійної гарячої точки на Іо, який містить озеро або море, що складаються з лави.

    З моменту свого запуску в 2016 році місія «Юнона» здійснила близькі прольоти повз три гігантські супутники Юпітера — Європи, Ганімеда та Іо. Четвертий супутник, Калісто, буде досліджуватися під час 21-го прольоту місією JUpiter ICy moons Explorer Європейського космічного агентства (ESA) з липня 2031 року до грудня 2034 року. Місія JUICE буде включати прольоти повз інші супутники Юпітера, такі як Європа і Ганімед, а потім обліт Ганімеда для більш детального вивчення. Крім того, NASA планує місію Europa Clipper, яка сфокусується лише на супутнику Європа. Однак Іо не входить до списку майбутніх місій.

    У минулому NASA розглядала кілька місій на Іо в рамках своєї програми VERITAS, але останнім часом місії Io Volcano Observer (IVO) і DAVINCI+ були відхилені на користь двох місій на Венеру.

    Орбітальний період “Юнони” навколо Юпітера складає 38 днів, і протягом 2024 року заплановано ще 11 близьких прольотів. Наступний, 58-й проліт, запланований на 3 лютого, включає друге та останнє наближення до Іо на відстань всього 1500 кілометрів.



    • інші новини