Марсохід Curiosity зняв цілий день на Червоній планеті під час вимушеного перепочинку

    488

    У листопаді NASA на якийсь час втратило зв’язок з марсіанськими роверами і орбітальними апаратами через з’єднання Марса з Сонцем, що відбулося, коли останнє опинилося між Землею і Червоною планетою. Проте апарати продовжували працювати в автономному режимі. Так марсохід Curiosity продовжував вести зйомку навколишнього світу за допомогою камер Hazard Avoidance Camera (Hazcam), внаслідок чого ми можемо побачити весь марсіанський день у вигляді слайдшоу.

    Як повідомляє американське агентство, за кілька днів до початку з’єднання в середині листопада марсохід запрограмували на виконання зйомки протягом 12 годин марсіанського дня, щоб зафіксувати будь-які зміни в погоді, які могли б статися в цей проміжок часу.

    Хоча ніяких погодних змін не було зафіксовано, зображення, зроблені Curiosity 8 листопада, у будь-якому випадку викликають інтерес. Їх об’єднали у два відеоролики. Один зроблений із фото з передньої камери Hazcam, а інший – із задньої. У Curiosity шість камер Hazcam — чотири на передній частині марсохода і дві на задній.

    Камери Hazcam зазвичай використовуються командою, яка управляє Curiosity, для огляду навколишньої місцевості, щоб допомогти уникати небезпечних місць під час його руху. Але оскільки марсохід «припаркували» через припинення експериментів з 11 по 25 листопада, камери використовувалися просто для зйомки визначних пам’яток. Curiosity вів зйомку, перебуваючи біля підніжжя гори Шарп (неофіційна назва гори Еоліда, Aeolis Mons) з 5:30 до 17:30.

    Додамо, що поки Curiosity знімав марсіанський день, інший ровер NASA Perseverance виконав панорамну зйомку дельти стародавньої марсіанської річки, яку зараз досліджує. Зв’язок із цими двома марсоходами, як і іншим обладнанням NASA, задіяним у марсіанських дослідженнях, відновлено, і вони продовжили роботу в рамках експериментів агентства.



    • інші новини