Вчені знайшли нове джерело води на Місяці

    385

    Вченим відомо, що на Місяці є вода. Але в них залишаються питання, як вона туди потрапляє і де знаходиться. У новій роботі дослідники з Китайської академії наук розповіли про ударні скляні кульки в місячному ґрунті, в яких вона може ховатися.

    Дослідники зробили такий висновок після вивчення зразків місячної породи, зібраних китайським ровером під час місії «Чан’є-5» (Chang’e 5) у 2020 році. Серед них було виявлено 32 крихітні гранули в кожній з яких було до 0,002 грама рідини. На супутнику Землі можуть бути мільярди або навіть трильйони таких частинок, у яких за найскромнішими підрахунками зберігається до 297,6 мільярда тонн води.

    Причому це відновлюване джерело. Вчені вважають, що крихітні гранули утворюються в результаті зіткнень з метеоритами, що для нашого супутника не така вже й рідкість. А при взаємодії з молекулами водню у сонячному вітрі вони постійно утворюють воду, показало дослідження. І це досить швидкий процес.

    “Такий короткий час дифузії вказує на те, що вода, отримана в результаті сонячного вітру, може бути швидко накопичена і збережена в скляних кульках, утворених внаслідок [метеоритного] удару по місячній поверхні і які зберігають ознаки гідратації”, повідомляє Хецзю Хуей, співавтор дослідження, вчений з Нанкінського університету (Китай).

    Зразки з «Чан’є-5» продовжують аналізуватися, тому вчені не виключають нові відкриття незабаром. Але найголовніше, вже наявні дані дають привід сподіватися на наявність води інших скелястих планетах.