Стало відомо, який вплив здійснюють недопалки на навколишнє середовище

    2152

    Сигаретні недопалки містять хімічні речовини, токсичні для дикої природи, щороку утворюють 845 000 тонн сміття, пише sciencefocus.

    У світі все ще більше мільярда курців. Щодня купують понад 15 мільярдів сигарет, і очікується, що ця цифра зростатиме.

    Сигаретні фільтри виготовляються з ацетату целюлози, свого роду пластику, який розкладається в навколишньому середовищі протягом кількох років. Сигарети спричиняють 90 000 пожеж щороку тільки в США та є основною причиною лісових пожеж, але вплив сигарет на океан ще більший.

    Викинуті сигаретні недопалки змиваються в зливові канали і переносяться в річки і, зрештою, в море. Недопалки є найпоширенішим сміттям, яке збирають під час прибирання пляжу. У всьому світі кількість недопалків становить 845 000 тонн сміття на рік.

    Риби, морські птахи та черепахи помилково приймають недопалки за їжу, і їх часто знаходять у шлунках мертвих тварин, викинутих на пляж. Навіть коли недопалки просто вільно плавають у воді, хімічні речовини, що потрапили у фільтр під час куріння – головним чином нікотин і етилфенол – також є токсичними для морських мешканців.

    У концентрації одиного недопалока на літр води токсини є смертельними для дрібної риби, а для планктонних організмів, таких як водяні блохи, у одній восьмій від цієї концентрації. П’яти трильйонів недопалків, що викидаються щороку, достатньо, щоб уся вода в дамбі «Три ущелини» Китаю стала абсолютно смертельною для водних організмів.

    Крім того, сигаретні фільтри можуть навіть не зменшити шкоду для людини від куріння. Деякі дослідження показали, що сприйманий захисний ефект сигаретних фільтрів спонукає курців палити більше або бути менш схильними кинути палити. 12 000 волокон ацетату целюлози у фільтрі також можна вдихнути безпосередньо в легені та спровокувати респіраторні захворювання.



    • інші новини