У центрі Чумацького Шляху знайшли гігантську «миготливу» зірку

    72

    Міжнародна група астрономів виявила незвичайне явище в центрі Чумацького Шляху.

    Вони поспостерігали за зіркою VVV-WIT-08, яка знаходиться на відстані 25 тисяч світлових років, і побачили, як її яскравість зменшилася в 30 разів. В результаті зірка майже зникла з неба, повідомляє Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

    «Надзвичайно рідко буває, щоб зірка ставала слабкішою протягом декількох місяців, а потім знову ставала яскравішою», – відзначили дослідники.

    Вчені припустили, що VVV-WIT-08 може відноситися до раніше невідомого класу «миготливих гігантських» подвійних зоряних систем. У них гігантська зірка (в 100 разів більша за Сонце) раз в декілька десятиліть затьмарюється поки ще невидимим орбітальним супутником.

    Супутник (друга зірка або планета) оточений непрозорим диском, який заступає зірку. Тому для земного спостерігача вона зникає і знову з’являється в небі.

    Астрономи заявили, що перед VVV-WIT-08 пройшов «темний, великий і подовжений об’єкт». Про його походження залишається тільки здогадуватися.

    Схожу «поведінку» демонструє і зірка Епсілон Візничого. Вона частково затьмарюється величезним диском пилу кожні 27 років, але тьмяніє тільки приблизно на 50%.

    Всього вчені виявили близько шести зоряних систем такого типу, що містять гігантські зірки і великі непрозорі диски.

    «Завдання полягає в тому, щоб з’ясувати, що являють собою приховані супутники і як вони опинилися оточені дисками, попри те, що обертаються так далеко від гігантської зірки», – зазначили вчені.

    Раніше повідомлялося, що астрономи з Австралії вивчили історію появи Чумацького Шляху. Вони встановили, що галактика формувалася «повільно і спокійно».