Вчені розкрили секрет гамма-спалахів, що рухаються “проти часу”

    326

    Група вчених, що представляють Університет Чарлстона і Мічиганський технологічний університет, з’ясували, чому зміна яскравості гамма-спалахів спостерігається спочатку в «звичайному», а потім у зворотному порядку. Як з’ясувалося, ефект, що нагадує повернення в часі, пояснюється рухом частинок швидших за світло, проте не порушує теорію відносності Ейнштейна.

    Фахівці нагадують, що рух швидший за швидкість світла неможливий лише у вакуумі. Проте, при переміщенні в середовищі це не обов’язково так — фактична швидкість переміщення фотонів виявляється обмежена показником заломлення, і якийсь об’єкт дійсно може «обігнати» світло подібно до того, як реактивний літак летить швидше звуку. Саме цим феноменом, зокрема, пояснюється випромінювання Вавілова-Черенкова, яке і саме є одним з компонентів гамма-сплесків.

    Фахівці припустили, що вибухи, які породжують гамма-сплески, відбуваються в хмарах газу, і розганяють частки гамма-випромінювання настільки, що ті рухаються швидше від світла і, з точки зору спостерігача, «обганяють час», приблизно як швидко запущений камінчик може обганяти кола на воді, а ті досягати протилежного берега «в зворотному порядку».

    Дослідження було опубліковане в науковому виданні The Astrophysical Journal.

    Хоча об’єкт з ненульовою масою не може розігнатися до швидкості світла у вакуумі, деякі вчені продовжують спроби подолати це обмеження. Нещодавно американський учений Джозеф Агнью з Університету Алабами виступив з припущенням, що досить перспективною концепцією в цьому відношенні є «міхур Алькуб’ерре» – стискання самого простору перед космічним кораблем і розширення його позаду.

    Передбачається, що маніпуляція самою «тканиною» простору-часу гіпотетично могла б дозволити міняти свої координати як завгодно швидко і не стикаючись з такими ефектами, як уповільнення часу. Втім, більшість учених вельми скептично ставляться до будь-яких проектів надсвітлового переміщення.