Спасибі потеплінню. Супутник NASA випадково виявив в Іспанії другий Стоунхендж

    7621

    Супутник американської аерокосмічної адміністрації засік іспанський Стоунхендж, якому близько 7 тис. років. Монумент з’явився з води після осушення берега.

    Як повідомляє NASA, нещодавно, завдяки осушенню водосховища Valdecanas на заході Іспанії, їх супутник Landsat 8 засік древній монумент, який називають іспанським Стоунхенджем. Водосховище побудували під час правління іспанського диктатора Франсиско Франко у 1963-му для того, щоб забезпечити доступ до води бідним регіонам Іспанії.

    Фото: Nasa

    Але, разом з цим інженери затопили історично важливий монумент, якому близько 7 тис. років. Подібно до Стоунхенджу, так званий Dolmen of Guadalperal є круговим монументом із близько 100 великих каменів, та він служив як гробниця або місце проведення релігійних ритуалів.

    Вчені припускають, що на самому початку Dolmen of Guadalperal був замкненим простором у вигляді кам’яного будинку з дахом. Останніми розкопками в цій місцевості керував німецький археолог Уго Обермайер в 1920-х. В середині минулого століття монумент повністю затопили, і тільки влітку 2019-го він знову з’явився на суші.

    Зараз місцеві активісти намагаються отримати у влади дозвіл на те, щоб перенести Dolmen of Guadalperal в інше місце, подалі від території водосховища.

    Джерело zik.ua



    • інші новини