9 найкрасивіших і найнеповторніших водних ландшафтів світу (12 фото)

5253

Коли ви чуєте слово «ландшафт», що спадає вам на думку? Гори, пагорби або сільська місцевість? Насправді, ландшафт в більш широкому сенсі означає «всі видимі об’єкти певної території», які включають водойми, такі як річки, озера, ставки і море. В області фотографії, зйомка таких місцевостей відноситься до категорії морських пейзажів, притому не обов’язково море може бути основним предметом зйомки – в морському пейзажі зазвичай присутні різноманітні водні об’єкти, починаючи від океану і річок і закінчуючи водоспадами та озерами. Ці природні і штучні території – одні з найкрасивіших і вражаючих місць у світі. Сьогодні ми поглянемо на дев’ять з них. Вони являють собою саме ті місця, які надихають нас на подорожі, наповнюючи нас духом пригод. Але фотографії цих місць також змушують нас хотіти жити краще, життям більш значущим і повноцінним.

1. Плітвіцькі озера, Хорватія

Плітвіцькі озера - Хорватське чудо природи (8)

Одне з найпопулярніших місць для туристів в Хорватії – Плітвіцькі озера – являють собою серію з 16 озер, які з’єднані між собою чудовими водоспадами. Озера знаходяться в національному парку, який входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вони здатні змінювати свій колір з блакитного і зеленого на сірий і синій. Через родовища травертину (порошкоподібна біла вапнякова порода) залягає під озерами, вода в них завжди залишається кришталево чистою. Дивно те, що озера – творіння природи і тільки. Національний парк «Плітвіцькі озера» є обов’язковим для відвідування любителів фотографії або природи. Ніде в світі ви не зможете побачити таке прекрасне поєднання озер, водоспадів, ріки й ліси в одному місці.

2. Озеро Абрахам в Канаді

Відвідайте озеро Абрахам в зимовий час, і ви побачите неймовірне природне явище – замерзлі під водою бульбашки повітря. Часто появу таких бульбашок приписують наявності у воді метану, який намагається вийти на поверхню. Застиглі в крижаних водах бульбашки з листопада по березень створюють приголомшливий вигляд цьому штучному озеру. Поверхня озера дуже слизька, а товщина льоду може варіюватися від 5 до 25 см. На льоді, що покриває озеро, також присутні тріщини і щілини, які роблять відвідування цієї водної пам’ятки справжньою пригодою, особливо для фотографів.

3. Озеро Хіллер, або Рожеве Озеро, Австралія.

Рожеве озеро Хіллер (1)

Щоб повірити в існування цього природного дива, вам потрібно побачити це озеро власні очі. Озеро Хіллер, розташоване в Західній Австралії, шокує своїм кольором з першого погляду – воно рожеве! Вчені збиті з пантелику, оскільки не можуть зрозуміти, чому вода тут яскраво-рожева, хоча багато хто вважає, що це викликано реакцією морської солі на бікарбонат натрію. Інший варіант – присутність червоних галофільних бактерій в сольових кірках. Цікаво, що колір є постійним і, більш того, володіє фарбувальними властивостями. Коли воду з озера набирають у контейнер, він забарвлюється в рожевий колір. 

4. Бухта Халонг, В’єтнам

Затока Халонг (або “Бухта спускаються драконів”) в провінції Куанг Нінь на північному сході В’єтнаму, занесений до Списку всесвітньої надбання ЮНЕСКО, є обов’язковим для відвідування місцем. У бухті Халонг розташовано близько 1600 вапнякових островів, увінчаних буйною рослинністю. Серед цих островів ви можете знайти приховані лагуни, прекрасні пляжі, незліченні печери і гроти всіх форм і розмірів – місця, які чекають своїх дослідників. Легко зрозуміти, чому цей морський ландшафт часто включається в списки природних чудес світу. 

5. Озеро Байкал, Росія

Відвідайте озеро Байкал, найглибше прісноводне озеро на Землі, в зимовий час і ви будете одним з тих щасливчиків, яким пощастило побачити надзвичайне диво природи. У холодні місяці Байкал замерзає, а поєднання вітру, перепадів температур, морозу і сонця призводять до появи розломів і утворення нерівностей. Ці маси битого льоду володіють чудовим бірюзовим кольором і схожі на осколки скла, які вириваються з озера, піднімаючись високо в небо. Крижаний пагорб може досягати 15 метрів у висоту, мерехтячи, як гігантський камінь на поверхні скутого льодом озера. Байкал, якому вже більше 25 мільйонів років, є дивом природи і одним з найбільших і глибоких озер в світі. Неймовірно, але саме тут знаходиться п’ята частина всіх запасів прісної води світу.

6. Ухуа Хай або Озеро П’яти Кольорів, Китай

Ухуа Хай в долині Цзючжайгоу, Китай – дрібне озеро, наповнене реліктовими деревами, які впали і видніються крізь кришталево чисті води. Багатобарвність озера виникла через реакціюдерев на певні мінерали. Озеро П’яти Кольорів назвали через те, що в будь-яку пору року в озері присутні як мінімум 5 різних кольорів. Цю перлину Цзючжайгоу також називають Озеро Пави.

7. Каньо Крісталес або Річка п’яти кольорів, Колумбія

Чарівна ріка Каньо Крісталес (6)

Приїжджайте до Каньо Крісталес в потрібний час і дізнаєтеся, чому її називають однією з найкрасивіших річок в світі. Протягом більшої частини року, дно цієї річки покриває зелений мох. Але всього лише один раз на рік, між вологим і сухим сезонами, у вересні або листопаді, ця річка просто вибухає різноманітними кольорами. Унікальні рослини, які вистилають дно річки, називаються Macarenia clavigera. Тільки в певний час року вони стають яскраво червоними, а в поєднанні з жовтим піском і блакитною водою являють собою незабутню картину. 

8. Водоспади Ігуасу, Бразилія і Аргентина

Ревучі водоспади Ігуасу розташовані на межі Бразилії з Аргентиною. 270 водоспадів простягаються на 1,7 милі в ширину, а висота деяких з них може сягнути 269 футів. Краще дивитися на них з бразильської сторони, стоячи на U-подібному виступі, який називають Горло Диявола. Тут вода падає з такою величезною силою, що постійно стоїть гучний рев і хмара бризок. Оточені пишними джунглями з тропічними рослинами і тваринами, водоспади Ігуасу – одні з найкрасивіших водоспадів не тільки Південної Америки, але і всього світу. 

9. Дністровський каньйон, Україна

Фото: Oleksandr Vikyrchak
Фото: Oleksandr Vikyrchak

Дністровський каньйон

Дністровський каньйон

Дністровський каньйон

Дністровська долина з її ландшафтами володіє своєю неповторною красою та непередаваним шармом… Найбільш цікавим і наймальовничішою ділянкою Дністра є його відрізок у 250 км від гирла Золотої Липи до гирла Збруча – Дністровський каньйон. Дністер тече по каньйоноподібній долині, утворюючи безліч фантастичних звивів – меандр. Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. На його території знаходиться близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення. Тут збереглися і унікальні еталони відслонень гірських порід.



• не пропусти