Звивиста річка Алатна на Алясці (8 фото)

746

Річка Алатна – одна з шести диких і сценічних річок, що частково протікають в межах кордонів арктичного Національного парку Gates, що на Алясці. Алатну називають однією з найкрасивіших річок у Сполучених Штатах. Вона бере свій початок від центрального Хребта Брукс, поточного через Гори Ендікотт, Озеро Circle, Піки Аррігетч і озеро Такахула, перш, ніж увійти в Пагорби Хелпміджек. Остання частина річки продовжує протягом через Пагорби Alatna, до злиття з річкою Койукук, близько невеликий села Allakaket. Перші 40 км Алатни дрібні і скелясті, вона дозріває близько Такахули і озера Серкл, стаючи більш глибокої і звивистою, в той час як пейзаж повертається від вершин гори в горбистий арктичний ліс. Згідно путівника по річках Аляски, ця річка становить 296 км завдовжки від витоків до Аллакакет і в 220 км від Озера Серкл до Аллакакет.

Річка дуже популярна серед мандрівників для поїздок і плавання через її спокійного потоку і чудового пейзажу. Поїздки на човнах зазвичай займають від чотирьох до чотирнадцяти днів, залежно від точки старту подорожі, а також погодних умов у цій місцевості. Найпопулярніше місце, щоб починати поїздку – вищезазначене озеро Серкл. Воно представляє із себе невелике озеро, доступне літаком і розташоване в мальовничій частині долини.

Інша точка відправлення – озеро Такахула, розташоване нижче озера Серкл і також доступне на гідролітаку. Озеро Гаедек – також досить популярне місце, але згідно Гіду, це секція з розвідки та видобутку нафти і газу біля витоків річки. Більшість мандрівників закінчують свій шлях в селі Аллакакет.