10 неповторних готичних соборів середньовічної Європи (20 фото)

93116

Готичні собори це не культові споруди древніх готів, а храми, побудовані в готичному стилі архітектури. Цей архітектурний стиль з’явився у Франції в 12 столітті, він прийшов на зміну романському стилю.

Готична архітектура поширилася на всю Західну Європу і продовжувала розвиватися аж до 16 століття. З приходом епохи Ренесансу готика стала втрачати своє значення. Найкраще готичний стиль проявився в архітектурі соборів, храмів та монастирів. Для готики характерні вузькі і високі башти, арки з загостреним верхом, колони, багатобарвні вітражні вікна і багато прикрашений фасад. Невід’ємною частиною готичного мистецтва є скульптура. Похмурі постаті горгулій та міфічних істот служили особливо частим прикрасою на стінах. Поєднання переливаються всіма кольорами веселки вітражів, чудові візерунки і кам’яні статуї фігур створюють неповторний ансамбль.

Готика охоплює різні твори мистецтва: живопис, фреску, вітраж, скульптуру, книжкову мініатюру і багато інших. Але як уже було згадано, саме середньовічні собори Європи в повній мірі демонструють всю красу і велич готичного стилю. Про них і піде мова нижче.

10 готичних соборів фото.

Собор Святого Стефана. Відень, Австрія. 

Собор Святого Стефана (St Stephen’s Cathedral), розташований у самому серці Відня, пережив багато воєн і в даний час є символом свободи міста. Готичний собор стоїть на руїнах двох попередніх церков. Його будівництво було в значній мірі ініційовано в 14 столітті герцогом Австрії Рудольфом IV. А сама пізнавана характеристика собору – черепичний дах із зображенням національного герба та герба міста Відня, була додана тільки в 1952 році.

sobor-svyatogo-stefana-1

sobor-svyatogo-stefana-2

Бургоський собор. Бургос, Іспанія. 

Кафедральний собор Бургоса (Burgos Cathedral) – середньовічний собор в однойменному місті, присвячений Діві Марії. Він славиться своїми величезними розмірами і унікальною готичною архітектурою.Будівництво собору розпочалося у 1221 році, і після тривалого майже двовікову перерви було завершено в 1567 році. У 1919 році собор став місцем поховання національного героя Іспанії Родріго Діас де віварію (Ель Сід Кампеадор) і його дружини Хімени Діас.

burgosskii-sobor-1

burgosskii-sobor-2

Реймський собор. Реймс, Франція. 

Реймський собор (Reims Cathedral) є місцем, в якому були офіційно короновані численні французькі монархи. Він побудований на місці базиліки, де колись (приблизно 496 рік) Святим Ремі був хрещений Хлодвіг I – один з найбільших політиків свого часу. Будівництво собору було завершено до кінця 13 століття.

rejmsskij-sobor-1

rejmsskij-sobor-2

Міланський собор. Мілан, Італія. 

Виключно великий і складний готичний собор на головній площі Мілана є одним з найвідоміших будівель в Європі. Це один з найбільших готичних соборів у світі. Будівництво почалося в 1386 році під заступництвом архієпископа Антоніо да Салуццо (Antonio da Saluzzo) в позднеготический стиль більш типовому для Франції , ніж Італії . Минуло п’ять століть, перш ніж будівництво було завершено.

milansky-sobor-1

milansky-sobor-2

Севільський кафедральний собор. Севілья, Іспанія. 

Розташований на місці величної мечеті Альмохади, середньовічний собор був побудований, щоб продемонструвати силу і багатство Севільї після тривалого процесу Реконкісти. На момент завершення будівництва в 16 столітті, він витіснив Собор Святої Софії, як найбільший у світі. Будівельники використовували деякі колони і елементи колишньої мечеті. Найбільш відома Хіральда – вежа з багатими візерунками й орнаментами, колишня раніше мінаретом, і перетворена в дзвіницю.

sevilskij-kafedralnyj-sobor-1

sevilskij-kafedralnyj-sobor-2

Йоркський собор. Йорк, Англія. 

Один з двох найбільших готичних соборів у Північній Європі (поряд з Кельнським собором у Німеччині).Йоркський собор височіє над горизонтом в однойменному старовинному місті і включає в себе всі етапи готичного архітектурного розвитку в Англії . Будівництво існуючої будівлі було розпочато приблизно у 1230 і завершено в 1472 році. Собор славиться найбільшими середньовічними віконними вітражами.

jorkskij-sobor-1

jorkskij-sobor-2

Собор Паризької Богоматері. Париж, Франція. 

Собор Паризької Богоматері (Notre Dame de Paris) – красивий католицький собор в четвертому окрузіПарижа . Будівництво, розпочате у 1163 році, було завершено тільки в 1345. Один з найвідоміших французьких готичних соборів, Нотр-Дам де Парі відмінний приклад французької готичної архітектури, скульптури та вітражів. Під час французької революції в 1790 роки більша частина скульптур та скарбів була зруйнована і розграбована. А ще, 2 грудня 1804 тут був коронований імператором Наполеон Бонапарт.

sobor-parizhskoy-bogomateri-1

sobor-parizhskoy-bogomateri-2

Кельнський собор. Кельн, Німеччина. 

Кельнський собор (Cologne Cathedral) є самим відомими символом міста протягом багатьох століть. Його висота 157,4 метра. Знаменитий собор стоїть на місці, де ще в 4 столітті був розташований римський храм. Будівництво готичного собору почалося в 1248 році і велося з перервами понад 600 років. Собор присвячений святим Петру і Марії і є головним храмом Кельнської архієпископії.

kyolnskiy-sobor-1

kyolnskiy-sobor-2

Собор Санта-Марія-дель-Фьоре. Флоренція, Італія. 

Започаткували в 1296 році будівництво в готичному стилі було завершено в 1436. Кафедральний собор Санта-Марія-дель-Фьоре є символом міста і одним з найкрасивіших будівель Флоренції. Примітні зовнішні стіни базиліки, облицьовані гарними мармуровими панелями різних відтінків: зелені, білі, рожеві. А так само вражає величезний цегляний купол.

sobor-santa-mariya-del-fore-1

sobor-santa-mariya-del-fore-2

Шартрський собор. Шартр, Франція. 

Шартрський собор знаходиться в однойменному місті недалеко від Парижа . Його гідністю, крім того, що він являє собою один з кращих зразків французької високої готики, є те, що він практично ідеально зберігся. Більшість оригінальних вітражів собору залишилися недоторканими, в той час як архітектура бачила лише незначні зміни з початку 13 століття.

shartrskij-sobor-1

shartrskij-sobor-2



• не пропусти