Екскаватор Bagger 288 – найбільша в світі машина

1697

Навряд чи хтось може собі уявити машину довжиною в два футбольних поля, висотою в три дев’ятиповерхові будинки і вагою в 13 тисяч тонн. Але це – не вигадка, а реальність. Екскаватор Bagger 288 – справжній гігант серед собі подібних.

Прочитавши заголовок статті, багато хто напевно уявили собі значного розміру БелАЗ, який важить добрих 80 тонн. Але цей автомобіль – просто немовля в порівнянні з несамовито витривалою, потужною і вражаючою своїми гігантськими розмірами машиною під назвою Bagger 288. Цей екскаватор німецького походження є незамінним знаряддям при добування корисних копалин і риття масштабних траншей. Bagger 288, донині залишається єдиним у своєму роді, здатний щодня видобувати по 230 тонн вугілля. Там, де стандартні екскаватори і звичайні бульдозери будуть працювати місяцями, німецький роторний екскаватор впорається за кілька днів.

Величезний гусеничний комбайн був побудований ще в 1978 році відомою німецькою компанією «ThyssenKrupp». Довжина екскаватора сягає 240 метрів, а ширина – 40 метрів. Висота гіганта – близько 100 метрів. Для зборки техніки таких грандіозних розмірів знадобилося п’ять років. Bagger 288 розвиває швидкість до … 1 км / год, але не поспішайте заливатися сміхом, так як важить ця громадина більше 13 000 тонн! Від кар’єру до кар’єру чудо техніки пересувається в середньому кілька тижнів. Щоб під такою махиною не просідав грунт, конструктори спеціально оснастили її 12 гусеницями довжиною по 3,8 кожна. Завдяки такому грамотному рішенню, створюванийе гігантським екскаватором тиск на землю практично не перевищує тиск людських ступень під час ходьби. Неймовірно, але 240-метровий Bagger 288 може їздити по полях, абсолютно не шкодячи грунтовому прошарку.

Обслуговує роботу унікального механізму зміна, що складається всього з чотирьох чоловік: два екскаваторника, координатор стрічкових конвеєрів, а також начальник зміни. Для зручності команди всередині машини обладнана спеціальна кімната з кухнею і туалетом. За допомогою спеціальних джойстиків екскаваторники управляють гігантом.

Однак чимало роторних екскаваторів іноземного і вітчизняного походження небагато чим поступаються описаному вище лідеру. Тому, якщо вас відвідало непереборне бажання на власні очі побачити подібне спорудження, зовсім не обов’язково їхати за кордон, достатньо відвідати найближчі великі вугільні розробки.

Екскаватор Bagger 288 - найбільша в світі машина (1)

Екскаватор Bagger 288 - найбільша в світі машина (2)

Екскаватор Bagger 288 - найбільша в світі машина (3)

Екскаватор Bagger 288 - найбільша в світі машина (4)

Екскаватор Bagger 288 - найбільша в світі машина (5)