Дорогі покупки, які насправді суттєво допоможуть заощадити

2790

Ми щодня купуємо товари і послуги. І щоразу вирішуємо, яку ціну ми готові за них заплатити. Коли ціна залежить від якості – це логічно і зрозуміло. Але якщо доводиться вибирати між бюджетним звичним варіантом і дорогою новинкою, мимоволі задумуєшся – а чи потрібно переплачувати?

Ми підготували для вас добірку речей, які підвищать ваш рівень життя і при цьому з лишком виправдають свою вартість.

1. Кавомашина

© pexels.com

Ви любите каву і не втрачаєте можливості замовити ароматну чашку в кав’ярні, але досі не придбали кавомашину? Ймовірно, вас відлякує чимала вартість цього агрегату?

Навіть з урахуванням вартості продуктів, електроенергії і техобслуговування ваша домашня кав’ярня окупить себе протягом року, після чого ви будете отримувати смачний напій за собівартістю.

2. Морозильна камера

© depositphotos.com

Здавалося б, про яку вигоду тут може йти мова? Суцільні витрати: на покупку, на електроенергію… Ще й місце для цієї морозилки потрібно знайти! Заради чого?

Супермаркети часто проводять вигідні акції, і якщо у вас є можливість зберегти продукти, ви зможете закупитися за приємними цінами на найближчі кілька місяців. Вітаміни потрібні нам круглий рік, а ціна зелені в сезон сильно відрізняється від її зимової вартості. М’ясо і рибу вигідно купувати великими обсягами (наприклад, ціла сьомга обійдеться вам рази в півтора-два дешевше, ніж стейки тієї ж ваги).

При цьому вартує морозильна камера не дорожче холодильника, енергії споживає стільки ж і при грамотному використанні повністю окупить свою ціну приблизно за 3 роки. Для початку можна спробувати обійтися морозилкою, вбудованою у холодильник, – якщо сподобається, то і для покупки окремої камери можливість знайдеться.

3. Змішувач з термостатом

© depositphotos.com

На перший погляд може здатися, що механізм, який регулює температуру води, що подається відповідно до заданих налаштувань, – це явна надмірність. Що заважає самостійно включити теплу воду в душі? Та ще й заплатити за цей гаджет доведеться в 3-4 рази більше, ніж за звичайний змішувач.

Насправді ж термостат – це саме та річ, завдяки якій можна заощадити (провести розрахунки допоможе калькулятор економії води та енергії), адже вам більше не доведеться витрачати час на тонке налаштування температури душа. Крім того, ви зможете спокійно вимикати воду, поки намилюєтеся: після включення вона відразу буде потрібної температури, і ви не стоятимете в мильній піні, поки будете налаштовувати комфортну водичку.

4. Індукційна плита

© depositphotos.com

Якщо порівняти приблизно рівнозначні за характеристиками індукційну і електричну варильні панелі від одного виробника, то перша обійдеться рази в 2 дорожче. Чи варто так переплачувати за новомодний гаджет?

У індукційних плит дуже високий ККД – близько 84% енергії гріє безпосередньо вашу їжу. Для порівняння: у електричної плити цей показник – 70%, а у газовій і того менше – 40%. Тобто страви готуються швидше, споживання енергії знижується. Це пряма економічна вигода.

Якщо ж говорити про додаткові переваги, то згадаємо, що індукційна плита не працює, якщо на ній немає посуду відповідного розміру (тобто навіть якщо ви забудете її вимкнути, прибравши чайник, прилад не стане даремно «мотати лічильник»), а оскільки сама поверхня не нагрівається, практично виключений ризик обпектися і платити за лікування опіків.

5. Сезонна заміна шин

© depositphotos.com

Мало того, що зимова гума дорожча від всесезонки, то до неї в комплект ще і річну доведеться купувати – чи виправдані такі витрати?

Насправді, навіть з урахуванням вартості послуг шиномонтажу, сезонна гума обійдеться вам дешевше від універсальної – в основному за рахунок того, що у шин «all season» нижча зносостійкість. Уявіть собі черевики, в яких ви ходили б цілий рік: і не завжди комфортно, і травмонебезпечно, і зносяться швидше.

Але основна економія у випадку з гумою досягається завдяки підвищенню безпеки автомобіля, «озутого» по сезону. Адже якщо на вулиці холодніше, ніж -10, всесезонка просто дубіє, знижується зчеплення з дорогою і автомобіль стає менш керованим. Витрати на ремонт машини після аварії здатний пробити серйозну дірку в бюджеті, і добре ще, якщо постраждає тільки автомобіль.

6. Світлодіодні лампи

© depositphotos.com

Ще одна недооцінена в побуті технологія – при всіх плюсах світлодіодів, вони не так широко популярні як можна було б очікувати. Мінус у таких ламп один – висока вартість. Щоб не втомлювати вас докладними розрахунками, дамо основні цифри.

Ціна світлодіодної лампи приблизно в 8 разів вище, ніж звичайної лампи розжарювання, – звичайно, дорого. Але при цьому наша економна лампа споживає в 10 разів менше електрики. А якщо врахувати, що термін служби світлодіодів 10-25 тис. годин, а лампи розжарювання – 1 000 годин (тобто за той час, що горить один сучасний світильник, в старому нам доведеться змінити лампочку близько 20 разів). Виходить, що світлодіодна лампа в 7 разів економніша від звичної.

7. Енергозберігаюче скло

© depositphotos.com

Незважаючи на те що вперше енергозберігаюче покриття на скло стали наносити ще в 70-х роках минулого століття, більшість замовників вважають за краще економити на цьому пункті. Що не дивно, адже вартість вікна з енергозберігаючим склом підвищується на 50-80%. Чи є в цьому сенс? Давайте розбиратися.

Близько 40% тепловтрат у наших будинках доводиться на скло. Згадайте, скільки ви платите за тепло – майже половина цих грошей йде на обігрів вулиці. Енергозберігаюче напилення дозволяє знизити тепловіддачу скла на 75-90% (залежно від типу покриття).

Озброївшись калькулятором і квитанціями за комуналку, ви легко розрахуєте можливу економію коштів. Включіть в цю суму електроенергію, яку ви витрачаєте на додатковий обігрів житла, а також ту, що йде на кондиціонування приміщення в теплу пору року, адже енергозберігаюче скло працює в обидві сторони, запобігаючи перегріву вікна.