Життя у стилі мінімалізму: як почати та не кинути

4010

Звідки в мене стільки речей? Чи ставили ви собі це питання під час переїзду. Важезні коробки з купою непотрібних предметів збираються не за один день. А тепер ви ще витрачаєте гроші на вантажників, які допомагають перевозити їх в інше місце.

На новому місці краще й почати жити по новому. Одним з найкращих способів позбутися непотрібних речей – дотримуватися стилю мінімалізму. Він стосується не тільки облаштування оселі, але й способу життя.

Новий стиль – це не про мінімалізм.

За останнє десятиліття у європейських країнах та США люди все більше схиляються саме до мінімалізму. Хоча насправді це не щось нове. Такий стиль був запозичений з буддизму, а найбільшого розголосу набув у середині 60-х років минулого століття. Тоді такий спосіб життя став популярним, а гаслом «живи з меншим, а тому дякуй більше» користувалося тодішнє молоде покоління.

Як же пристосуватися до мінімалізму?

Стиль мінімалізму підштовхує жити з меншою кількістю речей і вести простіший спосіб життя.

«Мінімалізм – одна з рушійних сил, яка дозволяє цінити більше те, що насправді важливе, і позбутися речей, які відволікають нас від цього,»  – говорить Джошуа Бекер, автор книги «Будинок Мінімаліста» та засновник блогу «Як стати мінімалістом».

Застосувати такий підхід можна до різних аспектів життя: розкладу, відносин, шопінгу. Яскравіше мінімалізм показується саме в інтер’єрі.

Перше, що спадає на думку після фрази «будинок мінімаліста», – білі стіни та стеля, більше відкритого простору, жодного елемента декору. Але кожен має право по своєму організовувати простір. І не обов’язково так, як сказано вище.

«Мінімаліст облаштовує будинок, опираючись на відчуття. Кожна річ має певне місце і стоїть там не просто так,» – пояснює Бекер.

Варто чи ні?

Сумніваєтесь, чи потрібно ось так змінювати життя? Тоді ось декілька пунктів, які показують переваги мінімалізму.

  1. Економія

Менше речей – більше грошей у кишенях. Мінімалісти купують менше, а тому догляду потребують менша кількість предметів та й прибирати потрібно менше. Зекономлені гроші можна витратити на свою мрію, або організувати подорож усією родиною. Це важливіше.

  1. Спокій

Менше речей – спокійніше життя. Мінімаліст рідше перебуває у стресових ситуаціях, пов’язаних з його домівкою. За всім, що людина має, потрібно дбати й доглядати. Напруги стає більше, коли відповідальність за придбані речі зростає. А ще й довгі прибирання.

  1. Бережливе ставлення до природи.

Менше речей – менше сміття. Мінімаліст може зробити внесок у збереження навколишнього середовища. Екологічні предмети побуту якісніші й виглядають дорожче.

Почати й довести до кінця

Від звички зберігати речі, бо вони коли-небудь стануть у нагоді, відмовитися важко. А ще важче – викидати чи віддавати те, що колись вважалося дуже цінним (наприклад, стару шафу чи зламаний фен). Тому почніть поступово переходити на новий рівень.

  1. Одна кімната за раз.

Розпочніть з найпростішого – кімнати, де менше всього речей. Провівши ревізію і надихнувшись на її продовження, переходьте до іншої кімнати. Існує навіть мобільний додаток «Clutter Free», який допомагає поступово навести лад у будинку. Його варто завантажити, якщо ви зовсім розгублені і не знаєте з чого почати.

  1. Спочатку те, що на видноті.

Під уважний погляд перш за все повинні потрапити полиці, меблі, речі на підлозі. Прибираючи все зайве там, ви побачите прогрес у ваших діях і відчуватимете себе впевненіше. Лише потім переходьте до організації речей у шафі та ящиках.

  1. Тільки цінне й дійсно необхідне.

Бекер радить:

«Пройдіться будинком торкаючись до кожної речі й поставте собі три питання.

  • Чи це щось цінне для мого життя?
  • Чи це допоможе облаштувати будинок моєї мрії?
  • Чи відволікає мене це від більш важливих речей?»

Для тих, кому все ще важко вирішити залишити чи викинути, Джошуа Бекер пропонує чотири спеціальних питання, які точно допоможуть  зрозуміти що робити.

  • Це мені потрібно?
  • Я цим користуюся?
  • Чим я можу замінити цю річ?
  • Звідки в мене з’явився цей предмет?

Сміливо прибирайте зайву річ, якщо на більшість питань ви відповіли «ні».

  1. «Ні!» декоративним дрібничкам.

Коли настає час облаштовувати будинок, хочеться придбати милих затишних речей. Але чи дійсно вони так потрібні? Оберіть краще ті предмети, які дійсно вам небайдужі.

«Проблема в тому, що люди збирають багато речей, які насправді не мають жодного значення для них,»  – зазначає Бекер.

Прикрасьте оселю фотографіями з членами родини та друзями, або сімейними реліквіями. Предмети декору повинні розповідати історію і викликати у господаря теплі почуття.

  1. Регулярне прибирання.

Позбувшись зайвого у будинку, легко досягти стилю мінімалізму, але підтримати його можна лише прибираючи регулярно. Від плям та бруду ніхто не застрахований. Полегшіть завдання і створіть графік прибирання.

Джошуа Бекер зазначає:

«Варто знати які місця у будинку потребують особливої уваги, які треба витирати щодня, які щотижня і які щосезону.»

  1. Тримайте себе в руках.

Реклама робить своє і, піддавшись її впливу, можна купити речі, які зовсім не збирались купувати раніше. Експерти зі стилю мінімалізму радять не звертати уваги на рекламу, не підписуватися на email розсилки, дивитись менше телевізор і не брати рекламні листівки на вулиці.

  1. Важливо мати мету.

Вирішіть для себе з якою метою ви хочете змінити звичний стиль життя на мінімалістичний – хочете зекономити, проводити більше часу з родиною, більше подорожувати і не бути прив’язаними до оселі.

«Ціль мінімалізму не в тому, щоб стати володарем меншої кількості речей, а в тому, щоб жити серед важливих речей,» – пояснює Беккер.

Тож кожен має можливість самостійно визначати скільки і чого йому потрібно для щасливого життя, а від чого можна і відмовитись. Нове і яскраве відкривається тільки тоді, коли у житті з’являється для цього місце.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua