Завершився найдовший та найсуворіший піст року. Багато людей постили, тож тепер питання полягає у тому, як правильно із посту виходити. Часто люди вчиняють помилку і з самого ранку Великодня навантажують організм великою кількістю страв, від яких він відвик. Це може призвести до порушень роботи кишечнику, спазмів та неабияк вплинути на зовнішність, особливо, на стан шкіри обличчя. Тож аби уникнути неприємних наслідків — слід дотримуватись декількох правил.
Перед закінченням посту пийте багато води — більше, ніж зазвичай. Це допоможе збільшити навантаження на організм і підготувати його до вживання продуктів, від яких довелось відмовитись.
Мабуть, ви і так здогадались, що не варто переїдати у перші дні виходу з посту, але нагадати не завадить: попри багатий святковий стіл, утримайтесь від переїдання, вживайте страви маленькими порціями протягом дня.
Що не можна вживати при виході з посту:
Варені яйця — велике навантаження на організм після 40 денного посту. Попри велику кількість крашанок на столі, обмежтесь двома яйцями на день.
Алкоголь — у свята це теж спокуса для багатьох, але якщо ви довгий час постили, значить не вживали алкоголь і організм може негативно сприйняти його велику кількість. Обмежтесь половинкою келиху червоного сухого вина. Більша ж кількість негативно вплине на очищений організм, а також підсилить голод, що може призвести до переїдання, яке теж є шкідливим при виході із посту.
Фаст-фуд, чіпси, сухарики тощо — це завжди шкідлива їжа. Але після посту йдеться не про здорове харчування в цілому. Тут кожен сам в праві вирішувати, поласувати йому інколи чимось шкідливим чи ні. Але при виході з посту, перших два тижні бажано утриматись від такої їжі, адже організм може відреагувати на них у вигляді алергії на обличчі чи спині, а ви навряд готові пожертвувати своїм зовнішнім виглядом заради пачки чіпсів.
Що потрібно вживати під час виходу з посту:
Більше овочів, особливо у вигляді соку. Перед вживанням важкої їжі — випийте склянку свіжого соку з моркви чи селери, такий напій допоможе організму впоратись із навантаженням протягом дня.
Тим, хто вживає багато м’ясних продуктів, радять починати вихід з посту із рибних страв, за тим з курятини, а вже через декілька днів переходити до яловичини чи свинини. Іншу птицю, окрім курки, радять вживати лише за тиждень після виходу з посту.
Йогурт — має стати незамінним продуктом протягом всього першого тижня виходу з посту. Саме він допоможе вашій системі травлення повернутись до звичного режиму. Йогурт повинен бути не солодким із низьким відсотком жирності. Випивайте хоча б пів склянки цього молочного продукту зранку або ввечері і ваш шлунок швидше звикне до старого режиму роботи.
Також, не слід забувати про поступовість виходу з посту. Окрім розподілу їжі на невеликі порції, слід також подумати про поступове введення в раціон заборонених під час посту продуктів, а не їсти все і одразу. Навіть при маленьких порціях — це стане значним навантаженням на організм. Потурбуйтесь про своє здоров’я при виході з посту, аби винести із нього лише користь.
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua