Чому в спеку хочеться спати і що з цим робити

636

На це є щонайменше чотири причини.

Чому в спеку хочеться спати

Фізіологи давно довели, чому висока температура повітря змушує нас відчувати втому і виразне бажання подрімати. Ось що відбувається з вашим організмом у спеку.

1. Вам не вистачає рідини

Коли спекотно, ми посилено потіємо. Так поводиться природний механізм терморегуляції.

Мозок фіксує підвищення температури і запускає інтенсивне скорочення проток потових залоз, щоб ті вбирали вологу з навколишніх тканин і виводили її назовні. Піт потрапляє на нагріту шкіру, випаровується, температура на поверхні шкіри падає. Разом з цим організм посилює підшкірний кровообіг і розширює судини (тому в спеку багато хто червоніє), щоб охолодити якомога більшу кількість крові. Далі прохолодна кров вирушає до інших органів та тканин і таким чином знижує температуру у всьому тілі.

Зрозуміло, що у процесі терморегуляції тіло інтенсивно втрачає вологу. А саме на ній ґрунтується безліч процесів в організмі. Слабкість, почуття втоми, сонливість – частий наслідок втрати рідини.

2. Ви витрачаєте багато енергії на те, щоб охолонути

Енергійна робота потових залоз та прискорення кровообігу досить енергоємний процес, під час якого організм активно використовує запаси глюкози. Тому навіть сидячи в офісі, ви витрачаєте на це більше енергії, ніж у прохолодні дні. Сил стає менше, а втоми та пов’язаної з нею сонливості – більше.

3. У вас знижується кров’яний тиск

Зв’язка проста: кровоносні судини у спеку розширюються – тиск падає. Навіть невелике зниження артеріального тиску означає, що в мозок надходить менше крові. А це, у свою чергу, може спричинити запаморочення, слабкість, сонливість.

Увага! Різке падіння тиску супроводжує термічне виснаження – попередника теплового удару. Якщо у вас з’явилися запаморочення і нудота, темнішає в очах і все це пов’язуєте з впливом спеки, якнайшвидше знайдіть тінь, приміщення з кондиціонером або інше прохолодне місце. Вам потрібно охолонути та випити води. Якщо протягом години не стане легше, якнайшвидше зверніться до лікаря.

4. Вас тягне заснути за звичкою

Тепло асоціюється з безпекою та затишком, тому в прогрітому просторі нам несвідомо хочеться спати.

Ще один момент пов’язаний із специфічним перепадом температур. Збираючись спати, ми закутуємось у ковдру, щоб зігрітися. Коли ми засинаємо, температура тіла знижується. Організм пам’ятає цей зв’язок. Тому подібні термічні коливання (спочатку тепло, потім температура тіла трохи знижується) можуть спровокувати сонливість. Саме з цієї причини хилить у сон після гарячої ванни чи теплого напою.

Що робити, якщо у спеку хочеться спати

У південних країнах люди практикують сієсту – обов’язковий післяполудневий відпочинок, що дозволяє переспати найспекотнішу частину дня. І найкращий варіант — наслідувати їхній приклад. Короткий сон знизить навантаження на організм і дозволить відновитися, щоб ефективно попрацювати частину дня, що залишилася.

Якщо сієста недоступна, постарайтеся хоча б найспекотніший час (приблизно з 12:00 до 15:00) провести в приміщенні з кондиціонером або в тіні на відкритому повітрі (на офісному балконі, терасі, в коворкінгу в парку). І слідкуйте, щоб під рукою у вас була пляшка з водою: склянка рідини за годину вбереже вас від зневоднення.



• не пропусти