Холодні закуски – це страви, які доречні на будь-яке свято. Їх легко та швидко готувати, зробити можна з різних інгредієнтів, навіть із найпростіших. Підібрали для вас 8 простих рецептів холодних закусок, які зможуть здивувати вас та ваших гостей.
Канапе з копченою куркою, чері та оливками
Ці мініатюрні закуски наповнені яскравим смаком. Їх точно варто приготувати на святковий стіл!
Інгредієнти на 8 порцій:
- Сир 80–100 г
- Майонез за смаком
- Копчена куряча грудка 1 штука
- Помідори чері 4 штуки
- Багет 8 скибочок
- Оливки без кісточок 8 штук
- Зелень за смаком
Приготування:
- Сир натріть на великій тертці. Змішайте все із майонезом.
- Курячі грудки наріжте шматочками, чері – половинками.
- Багет підсушіть на сковороді без олії та остудіть.
- Кожну скибочку багету змастіть сирною масою. Зверху викладіть шматочки філе, половинки чері та оливки.
- Скріпіть все шпажками та прикрасьте зеленню.
Фаршировані яйця з маринованими огірками
Огірки відмінно поєднується з кремовою начинкою із жовтків, майонезу та гірчиці, яким наповнені яйця.
Інгредієнти на 12 порцій:
- Яйця 12 штук
- Діжонська гірчиця 1-2 ст. ложки
- Майонез за смаком
- Сіль за смаком
- Мариновані огірки 1-2 штуки
- Кріп 1 гілочка
- Паприка мелена за смаком
Приготування:
- Яйця відваріть вкруту за 10 хвилин. Остудіть, розріжте на половинки та відокремте білки від жовтків.
- Натріть жовтки на дрібній тертці. Змішайте з гірчицею та майонезом, трохи посоліть.
- Огірки наріжте кружальцями. Кріп дрібно нарубайте.
- Наповніть білки начинкою із жовтків. Прикрасьте огірками та посипте паприкою.
Бутерброди з оселедцем, яблуком та сиром
Подайте шматочки слабосолоної риби на хлібі разом з ніжним вершковим сиром і соковитим кисло-солодким фруктом. Гості точно оцінять.
Інгредієнти на 6 порцій:
- Темний або пряний хліб 3 скибочки
- Яблуко ¼ штуки
- Ріпчаста цибуля ¼ штуки
- Філе солоного оселедця 2 штуки
- Свіжий лимонний сік за смаком
- Вершковий крем-сир 3 ст. ложки
- Кріп за смаком
Приготування:
- Скибочки хліба розріжте по діагоналі. Підсушіть у тостері або на сухій сковороді. Остудіть.
- Наріжте яблуко на тонкі скибочки, цибулю – на половинки кілець, рибне філе – на шматочки. Злегка збризкайте нарізане яблуко лимонним соком.
- Змастіть хліб сиром. Додайте скибочки фрукта, оселедець та цибулю. Прикрасьте кропом.
Рулетики з шинки з сиром та ананасами
Любите салати із консервованими ананасами? Тоді вам варто спробувати цю закуску.
Інгредієнти на 4 порції:
- Сир 150-200 г
- Консервовані ананаси за смаком
- Зелень ¹⁄₄ пучка
- Майонез за смаком
- Шинка 8–10 скибочок
Приготування:
- Сир натріть на великій тертці. Ананаси наріжте дрібними шматочками. Зелень подрібніть. Змішайте все із майонезом.
- Розкладіть начинку по скибочках шинки і скрутіть рулетики.
Фаршировані яйця з червоною рибою та зеленню
Проста закуска буде виглядати оригінально і апетитно, якщо прикрасити її рибними морквинами.
Інгредієнти на 6 порцій:
- Яйця 6 штук
- Кріп ¹⁄₂ пучка
- Майонез 1-2 ст. ложки
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Слабосолона чи підкопчена червона риба за смаком
- Петрушка ¹⁄₄ пучка
- Паприка мелена ¹⁄₂ ч. ложки
Приготування:
- Яйця відваріть вкруту за 10 хвилин. Остудіть та очистіть.
- Розріжте яйця вздовж половинки. Акуратно відокремте білки від жовтків.
- Натріть жовтки на великій тертці. Кріп дрібно нарубайте. Змішайте все з майонезом, трохи посоліть і поперчіть.
- Рибу наріжте невеликими шматочками у вигляді трикутників.
- Розподіліть жовткову масу по білках. Зверху на кожне фаршироване яйце викладіть по шматочку риби і додайте петрушку, щоб вийшло «морковне бадилля». Присипте паприкою.
Еклери з червоною рибою та кисломолочним сиром
Закусочні тістечка з ніжним сиром та копченою рибою – оригінальна ідея для святкового фуршету.
Інгредієнти на 6 порцій:
- Вершкове масло 100 г
- Молоко 250 мл
- Сіль за смаком
- Борошно 140 г
- Яйця 2 штуки
- Кисломолочний сир 250 г
- Сметана 80 г
- Столовий хрін 3-4 ч. ложки
- Копчена або слабосолена червона риба 250 г
- Мелений чорний перець за смаком
- Можна додати лайм 2 штуки
- Листя салату за смаком
Приготування:
- У каструлі з’єднайте олію, молоко та сіль. Доведіть суміш до кипіння.
- Зніміть з вогню, одразу ж додавайте борошно, ретельно перемішайте.
- Знову поставте каструлю на невеликий вогонь. Варіть тісто, постійно помішуючи, 3-4 хвилини, поки воно не збереться в комок і не почне відставати від стінок посуду.
- Перекладіть тісто в миску, трохи остудіть. По черзі додавайте в нього яйця. Додайте наступне яйце, коли попереднє з’єднається з тістом.
- Розігрійте духовку до 200°С. Деко застеліть пергаментним папером.
- Тісто перекладіть у кондитерський мішок. Викладіть на лист заготовки довжиною 8–10 см. Залишайте між ними 3–4 см простору.
- Випікайте еклери 20-25 хвилин до золотистого кольору. Зробіть на дні кожного прокол, перекладіть їх на решітку та повністю остудіть.
- Ретельно змішайте сир, сметану і хрін. Рибу наріжте тонкими скибочками.
- Зробіть на еклерах довгі поздовжні надрізи. Начиніть тістечка сиром, зверху викладіть шматочки риби, поперчіть до смаку.
✅ Закуску можна прикрасити скибочками лайма чи лимона та листям салату.
Фаршировані яйця з кремом з авокадо та беконом
Любите гуакамоле? Тоді така начинка для яєць точно припаде вам до смаку.
Інгредієнти на 6 порцій:
- Яйця 12 штук
- Бекон 6 скибочок
- Авокадо 2 штуки
- Свіжий сік лайма 1 ст. ложка
- Сушений часник ¼ ч. ложки
- Сіль ½ ч. ложки
- Перець чорний мелений за смаком
Приготування:
- Яйця відваріть вкруту. Остудіть, розріжте на половинки і відокремте жовтки.
- Бекон наріжте дрібними шматочками. За кілька хвилин підрум’яньте в сковороді без олії на середньому вогні. Викладіть на паперові рушники.
- М’якуш авокадо наріжте. Збийте в блендері разом із жовтками, соком лайма, часником, сіллю та перцем.
- Наповніть яйця кремом із авокадо та жовтків. Зверху посипте беконом.
✅ Щоб страва виглядала красивішою, видавіть крем через кондитерський мішечок.
Закуска з креветками та гарбузом
Солодкий гарбуз та ніжність сиру відмінно доповнюють смак морепродуктів.
Інгредієнти на 6 порцій:
- Гарбуз 250-300 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Оливкова олія за смаком
- Креветки 6-8 штук
- Вершковий або крем-сир 4-6 ст. ложок
- Зелень за смаком
Приготування:
- Гарбуз наріжте однаковими великими шматочками. Щоб шматки були однаковими, можна використовувати формочки висікання.
- Трохи посоліть і поперчіть гарбуз. Збризніть олією і викладіть на застелений фольгою лист.
- Запікайте 20 хвилин або довше при температурі 180°С. Дістаньте з духовки та остудіть. Шматочки мають стати м’якими, але не сильно рум’яними.
- Креветки обсмажуйте по 1-2 хвилини з кожного боку. Посоліть до смаку. Викладіть на паперові рушники та остудіть.
- Кожен шматочок гарбуза змастіть сиром. Зверху викладіть креветки і додайте трохи зелені.