Українські господині на Різдво зазвичай велику увагу приділяють стравам на столі. Однак, різноманіття напоїв зводиться до узвару, газованої води й кави/чаю до десерту. Та що, якщо ми вам розкажемо про гарячі різдвяні напої, які готують у країнах Європи?
В кожній країні є власний традиційний напій, рецептів якого безліч! У Скандинавських країнах — глег, в країнах Великої Британії — пунш та грог, у багатьох інших — різноманітні варіації гарячого какао.
Сьогодні ділимось добіркою гарячих напоїв, щоб цьогоріч ви змогли здивувати своїх гостей на Різдво.
Глег
![](https://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2021/01/Depositphotos_6362609_S.jpg)
Один з найпопулярніших гарячих різдвяних напоїв в Естонії, Швеції, Фінляндії та Норвегії. Він дещо схожий до глінтвейну, але відрізняється наявністю у складі горіхів та родзинок.
Що треба?
1 пляшка червоного сухого вина, 100 г коричневого цукру, 50 г родзинок, 2 палички кориці (або 1-2 ч. ложки меленої), цедра апельсина, 50 г подрібненого мигдалю, 60 г горілки або коньяку.
Як готувати?
Вилийте вино в каструлю, додайте туди спеції, родзинки та цедру. Підігрійте їх на вогні, однак не доводьте до кипіння. Коли вино підігрілось, дайте туди цукор і дочекайтесь повного розчинення. Тримайте каструлю на маленькому вогні ще приблизно 20 хвилин, а після цього залиште настоюватись. Коли глег остигне, налийте до нього 60 г горілки або коньяку і підігрійте до потрібної температури.
Порада: глег можна готувати й без алкоголю, використовуючи замість вина сік винограду або смородини.
Гарячий імбирний пунш
![](https://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2021/01/Depositphotos_327362268_S.jpg)
Класичний рецепт цього пуншу дійшов до нас ще з часів відкриття Індії англійськими моряками. Звісно, за час свого існування в Європі рецепти змінювались, тож зараз їх близько тисячі. Ділимось з вами одним із них.
Що треба?
300 мл води, 1 скл. цукру, 1 скл. порізаного імбиру, 500 мл соку лайма, 150 мл апельсинового соку
Як готувати?
Змішайте воду з цукром, імбиром і доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть сироп протягом 15 хв, ретельно перемішуючи. Після цього залишіть сироп настоятись ще на 20 хв, тоді процідіть крізь сито і залиште в холодильнику на декілька годин. Потім змішайте сік лайма з апельсиновим соком і поставте на вогонь, поступово додаючи імбирний сироп.
Порада: подавайте гарячим в бокалі для пуншу зі шматочками фруктів та анісом.
Грог
![](https://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2021/11/Depositphotos_70476599_S.jpg)
Англійці – палкі шанувальники чаю, тож навіть різдвяний напій не обійшовся без цього ароматного компонента.
Що треба?
1 л міцного чорного чаю, 3 склянки грушевого соку, 3 склянки смородинового соку, 2 скл. цукру, 2 палички кориці, 4 гвоздики, ½ ч. ложки мускатного горіха, 1 суцвіття анісу.
Як готувати?
Чай змішайте з соками й доведіть їх до кипіння. Коли каструля закипить, додайте туди цукру і зачекайте доки він розчиниться. Після цього додайте спеції й залиште на 10-15 хв настоятись. Перед вживанням процідіть напій через сито і додайте в грог ягоди, сухофрукти або нарізані яблука до смаку.
Порада: подавайте грог замість вина до вечері з м’ясними стравами чи стейком. Напій не лише зігріє, а й додасть родзинки улюбленим стравам.
Бананове какао з лікером
![](https://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2021/01/Depositphotos_434287210_S.jpg)
Звичайне какао все частіше набридає, якщо його пити занадто часто. Якщо вам захотілось чогось нового, але не менш смачного, то бананове какао саме для вас.
Що треба?
500 мл молока, 3 ст. ложки води, 2 ч. ложки цукру, 150 г шоколадного морозива, 2 банани, 100 г лікеру
Як готувати?
Збийте міксером тепле молоко з бананом. Воду та цукор змішайте й підігрійте на вогні, поступово додаючи лікер. Морозиво підігріте і збийте міксером. Сироп, що вийшов, залийте на дно склянки, зверху полийте гарячою молочно-банановою сумішшю. Залийте усе розтопленим морозиво.
Порада: не перемішуйте частини напою разом. Пити потрібно поступово: спершу морозиво, тоді коктейль з банана і молока, а тоді лікерний кінець.
Ожиновий ґоґоль-моґоль
![](https://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2021/01/Depositphotos_87194014_S.jpg)
Якщо бабусин класичний ґоґоль-моґоль вам не до смаку, ми підготували для вас теплий ожиновий напій, у якому відчуєте смак справжнього Різдва.
Що треба?
200 мл молока, 100 мл вершків, 1 яйце, 30 г меду, 50 г ожини (або інших ягід), 40 г цукру.
Як готувати?
Відокремте жовток від білка. Ожину покладіть у ситце і перетріть до рідкої консистенції. Покладіть ожину на водяну баню, згодом додайте туди мед і жовток. Коли суміш достатньо нагріється влийте туди вершки та молоко. Витримайте суміш на водяній бані протягом 10 хв, ретельно перемішуючи.
Порада: подавайте напій гарячим разом з печивом або іншими солодощами.
Слем
![](https://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2021/01/Depositphotos_74500055_S.jpg)
Слем – це традиційний різдвяний напій у Нідерландах та Бельгії. Він відрізняється поєднанням молока з чаєм, а часто ще й з алкоголем.
Що треба на 4 порції слему?
800 мл молока, 100 мл чаю, 10 г цукру, 3 палички кориці, шафран, гвоздика, мускатний горіх, 3 ст. ложки крохмалю.
Як готувати?
Молоко з’єднайте з чаєм і поставте на повільний вогонь. Варіть суміш протягом 30 хвилин, уважно слідкуючи, щоб вона не збігла. Додайте цукор, спеції й варіть ще 10 хвилин. Відставте молоко, щоб воно остигнуло, і процідіть через сито. Після цього розчиніть крохмаль у воді й тонкою цівкою влийте його до молока. Варіть на маленькому вогні ще 5 хвилин.
Порада: напій можна посипати какао або маршмелоу.
Егг-ног із прянощами
![](https://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2021/01/Depositphotos_56731389_S.jpg)
Найбільшої популярності напій егг-ног зазнав в Америці, хоч досі йдуть суперечки щодо його походження. За приготуванням він нагадує наш ґоґоль-моґоль, однак відрізняється кількістю яєць і додатковими інгредієнтами.
Що треба?
12 курячих яєць, 2 л молока, 800 мл вершків, 2 склянки цукру, 3 стручкові ванілі, духмяний перець, кардамон, аніс, мелений мускатний горіх.
Як готувати?
Одну склянку цукру змішайте з молоком і доведіть до кипіння. Додайте всі прянощі й варіть на маленькому вогні. Яйця збийте з рештою цукру і тонкою цівкою влийте до молока. Процідіть егг-ног крізь сито і збийте все блендером. Подавайте гарячим.
Порада: егг-ног можна пити без алкоголю, а можете додати трішки лікеру, щоб остаточно зігрітись.
Ці напої можна готувати не лише на Різдво, а й щоб зігрітись після довгих зимових прогулянок. Напишіть, який з цих напоїв припав вам до душі?
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua