Коровай на весілля: рецепт та традиції приготування

18040

Для українців хліб завжди мав сакральне значення. До нього ставились із пошаною та робили його важливим елементом святкових обрядів. Жодне весілля не обходилось без святкової випічки — короваю. У цій випічці важливі не лише смак та зовнішній вигляд. Важливо і хто, як і коли приготує коровай. Про традиції приготування та секрети смачної гарної випічки — читайте далі.

Важливі традиції приготування

Приготування, або ж бгання короваю — важливий обряд. В окремих регіонах він дещо відрізнявся, але завжди сприймався серйозно. Бгали коровай завжди в п’ятницю або суботу.

А займались цим близькі люди для молодих.

Готували коровай вдома в молодої або молодого, інколи навіть в обох одразу, що символізувало поєднання двох родин.

До тих хто бгав коровай теж були певні вимоги: це були жінки, які мали добрі відносини з молодими. Але жінки тільки ті, що живуть у першому щасливому шлюбі, мають злагоду в родині. Поганою прикметою вважали, якщо до приготування долучиться вдова, розлучена або бездітна жінка, чи та, у якої з чоловіком сварки. Вірили, що це може вплинути на подальшу долю нової сім’ї.

Жінки сходились у дім, приносили із собою свіжі продукти на випічку, усе робили разом. При цьому приспівували, вкладали в процес приготування лише добрі думки та турбувались про оздоблення випічки, правильну температуру тощо. Адже коровай символізує майбутнє життя молодих і якщо він буде гарним та акуратним, то й у сімейному житті все буде добре. Винести потрісканий, підгорілий коровай чи з деформованими фігурами — вважається поганою прикметою. Тому краще зробити скромне оздоблення та акуратне, ніж складне, але з недоліками.
Коровай треба готувати якомога більшим, щоб одна людина навіть не могла його підняти. А на весіллі розділити так, щоби кожному гостеві та родичу дістався шматочок.

Які продукти треба для приготування короваю

Для основи візьміть 15–17 склянок борошна, 1 склянку молока та 20 яєць, 200 г масла. А також 15 ст.л цукру, 3 ч.л солі, 40 г сухих дріжджів.

Також додати смаку можна лимонною цедрою чи ванільним цукром. З додатків за смаком можна вибрати: цукати, родзинки, горіхи тощо.

Як приготувати опару на коровай

Підігріти молоко, не доводити до кипіння. Молоко має бути теплим, а не гарячим. Налийте його у велику глибоку миску та перемішайте з дріжджами. Додайте 2 ст.л цукру й добре змішайте, щоби він розчинився в молоці. Далі просійте та насипте в рідину 1/3 склянки борошна. Опара має бути ледь густою, як тісто на млинці. Посипте її ще зверху трохи просіяним борошном та накрийте миску сухим чистим рушником.

Тримайте її близько години, можна трошки більше, але не перетримайте — інакше з’являться тріщини. Якщо хочете, можна пришвидшити збільшення опари в об’ємі. Для цього треба поставити миску в ще більшу місткість із теплою водою і протягом настоювання ще декілька разів замінити воду, що охолола, на нову.

Замішуємо тісто на коровай

Далі готуємо всі інші компоненти на тісто: жовтки та білки яєць відділіть окремо. Один жовток залиште в чашці — ним будемо змащувати випічку. Інші 19 жовтків перетріть із цукром. Це можна зробити міксером. Саме тісто треба замішувати тільки руками, але для таких дрібних деталей можна використати й техніку.

Перетерті жовтки змішайте з опарою. Борошно просійте в окрему миску. 1–2 стакани відділіть окремо. Решту змішайте з опарою та жовтками. Збийте в густу піну міксером білки та додайте їх у тісто. Але, нагадуємо ще раз, у тісто треба замішувати руками чи дерев’яною ложкою.

Розтопіть масло на водяній бані, додайте в нього сіль та також замішайте в тісто. Далі слід довго та ретельно вимішувати тісто. Близько 30 хвилин у вас може піти на вимішування тіста, щоб у результаті воно вийшло пухким та еластичним. Під час замішування треба мати гарні думки та бажати молодятам щасливого спільного життя. Коли тісто перестане липнути до рук — перекладіть його назад у миску, накрийте рушником та залиште в теплому місці на 2 години, щоби піднімалось.

Коли тісто підніметься — формуємо коровай. Для цього треба відділити близько 800–900 г тіста на формування декоративних елементів. Решту сформувати у велику кулю. Застеліть деко пергаментним папером для випічки та покладіть на нього цю кулю, намочіть її зверху трохи водою. Періодично промащуйте його в процесі виготовлення, адже коровай може збільшуватись в об’ємі, поки формуються деталі для декору. І якщо не змащувати, тісто може потріскатися.

Як декорувати випічку: значення різних елементів

Які прикраси виліплювати на коровай? Та як зробити це, щоби вони спеклись красивими? Досвідчені господині прикріплюють елементи на сире тісто, але якщо не впевнені що вдасться це з першого разу — використайте наш варіант. А саме, прикріпіть елементи за 15 хвилин до готовності випічки. Тоді елементи вже стануть рум’яними, але не підгорять та не втратять форму через розбухання. А щоби колір був вдалим — покрийте елементи жовтками. До них можна додати трохи куркуми, тоді випічка точно буде золотистою.

Значення популярних весільних прикрас на коровай:

Калина — символізує достаток та любов. Окрім елементів на випічці, біля короваю поряд кладуть свіжі грона калини.

Коса, яку заплітають із тонких смужок тіста — розміщується по нижньому краю випічки. Вона символізує сонце та життєву енергію.

Колоски пшениці — це символ родючості та достатку. Троянди — це символ любові тому їх найчастіше зображують на короваї, та роблять їх найбільшими. А листя — символ молодості та багатства, ними також обов’язково прикрашають випічку. Також часто зображують на короваї пару птахів, голубів або лебедів, які є символом закоханої пари.

Завершальний етап — випікаємо коровай

Духовку нагрійте до 200 градусів — це можна зробити, поки виліплюєте декоративні елементи. Жовток змішайте з водою та покрийте ним коровай. Помістіть кого в розігріту духовку та готуйте, поки не стане рум’яним. До того часу не відкривайте духовку, бо коровай осяде та втратить форму.

Рум’яну випічку дістаньте з печі, покрийте ще раз жовтком із водою. На борошно прикріпіть декоративні деталі та ставте випікатись ще на 15–20 хвилин. Далі вимкніть духовку, відкрийте її дверцята, але не виймайте коровай ще протягом 20 хвилин.

Готовий коровай перемістіть на тацю, покрийте зверху трохи вершковим маслом. Або, як варіант, водою з цукром. Накрийте чистим рушником та залиште до дня весілля.

Ще декілька порад, для того, хто пече коровай уперше

Щоби тісто вийшло більш смачним та пухким, можна додати менше білків, ніж жовтків. Наприклад, використати для цього рецепту тільки 10 білків, але 20 жовтків. Білки потім можна використати для інших десертів.

Прикраси можна прикріпити вже на наступний день, коли випічка повністю охолоне. Так ви будете спокійні, що декор не розтечеться та не втратить свою форму.

Усі компоненти на коровай повинні бути однакової температури. Тобто яйця слід дістати з холодильника завчасно, адже ми змішуємо їх із теплим молоком та маслом.

Борошно треба завжди просіювати, це впливає на те, як випічка підніметься.

Якщо хвилюєтесь за рівну форму самого короваю — кулю тіста можна помістити не прямо на пергамент, а в широку форму для бісквіта. Проте, у ній має бути достатньо місця, щоби тісто не перевалилось через край при випіканні. Також, для цього можна сформувати спеціальні бортики з картону.

А ви раніше пробували домашній український коровай?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua