Напевно, найбільш відомий метод заготувати трави на зиму – їх засушити. Хоча сушіння не завжди зберігає запах трав, який ми так любимо. А для трав з вищим вмістом вологи на кшталт м’яти чи петрушки засушення може бути не найкращим варіантом.
Заморозка трав – це швидкий, легкий спосіб зберігання. А ще там багато смаку, запаху та поживних речовин, що й у свіжих травах.
Хоча їх не завжди може використати для салатів чи як прикрасу для страв через зовнішній вигляд після розморозки. Видання hgtv розповідає про 4 стратегії заморозки свіжих трав.
Класична заморозка трав
Багато трав можна просто заморозити зі стеблами та помістити в герметичний контейнер.
Трави на кшталт розмарину, кропу, чебрецю, лаврового листа чи шавлії можна розкласти одним шаром чи на лист для випікання і покласти в морозильник. А коли замерзне, помістіть у герметичний контейнер.
Деякі трави на кшталт стебел молодого частику можна порізати і заморозити з невеликою втратою запаху.
Заморозити у воді
Для тривалого зберігання ніжні трави на кшталт м’яти, петрушки та кінзи можна забрати з їхніх стебел та заморозити в кубики льоду.
Візьміть пакети для льоду, помістіть туди порізані чи цілі листя трав, залийте водою і покладіть у морозилку.
Заморожені кубики можна потім перемістити у пакетик, який має застібку, чи інший зручний контейнер, щоб легко було діставати.
Заморозка в олії
Базилік найкраще заморожувати, коли його спершу помістити у песто.
Але ця практика добре працює й з іншими травами на кшталт майорану чи чебрецю, які можна використовувати в супах, соусах чи інших стравах, де можна застосувати олію.
Відокремте стебла, вони не будуть потрібні для заморозки. У чашку свіжих трав додайте чверть чашки оливкової олії в кухонний комбайн.
Перемеліть, помістіть у лотки для кубиків льоду.
Заморозивши, помістіть кубики в герметичний контейнер для тривалого зберігання.
Якщо хочете зберегти цілі листочки, тоді відокремте їх від стебел, помістіть у лотки для кубиків льоду і залийте олією. Поставте заморожуватись.
Загорнені трави
Трави на кшталт кучерявої петрушки чи шавлії можна стиснути та закрутити для зберігання. Так ефективніше використовуватимете простір.
Заберіть стебла. Нещільно заповніть листям трав пакет з застібкою.
Повільно натисніть на пакет, випускаючи повітря. Стиснули? Використайте застібку для закриття пакета, і скрутіть у рулон сам пакет.
Зафіксуйте гумками чи шпагатом. Загорнуті трави можна порізати за потреби і використати в приготуванні страв.
Джерело УП Життя