5 фільмів про екологію, які допоможуть полюбити свою планету

1408

Зараз екологічні проблеми досить актуальні. Сучасні супергерої рятують світ за допомогою сортування пластику, повторного використання речей, спеціального високотемпературного спалювання. Перегляд фільму допоможе швидко розібратися, як саме ми впливаємо на планету та пояснити ці проблеми дітям чи знайомим. З фільмів про екологію ви дізнаєтеся про глобальне потепління, розв’язання проблем нашої планети та вплив людини на середовище життя.

Майбутнє Землі. Світ у 2050 році (The World In 2050, 2017)

Що станеться з нами через 30 років? Якщо людство не змінить своє ставлення до навколишнього середовища — нас чекає суцільна нестача енергії, забруднення та руйнування. У документальному фільмі ти дізнаєшся, які кроки роблять вчені на шляху до збереження ресурсів. Наприклад, про біопаливо з етанолу, GPS майбутнього та ідеальні для життя міста.

Екологічний слід людини (Human Footprint, 2007)

Цей фільм — історія кожного з нас. Скільки їжі, одягу, пального ми споживаємо? Автори креативно та з гумором показують шлях від дитини до старості. Неординарна статистика спонукає задуматись про своє життя більше.

З фільму можна дізнатись, скільки в середньому людина за життя використає презервативів, побачить снів, вип’є молока та отримає подарунків на Різдво. Це не лише цікаво, а й важливо. Розрахунок екологічного сліду дозволить усвідомити, що в глобальному масштабі ви використовуєте більше  речей, ніж здається.

Вода в пляшці (Tapped, 2009)

Вода займає більшу частину об’єму нашої планети. Однак, ми платимо за воду в пляшках з магазину.  Використані пляшки потрапляють у водойми, і забруднюють їх для людей та тварин! Варто подивитися документальний фільм про справжню шкоду пластику, і свідомо ставитись до відходів загалом.

Що ж можете зробити ви? Фільтрувати воду з-під крана, використовувати багаторазові місткості, здати пластик на перероблення.

Перед потопом (Before the Flood, 2016)

“Перед потопом” — документальний фільм 2016 року про зміну клімату. Фільм став популярним завдяки Леонардо ді Капріо  в головній ролі. Актор та посол доброї волі ООН спільно з режисером Фішером Стівенсоном створити стрічку про трирічну подорож планетою. Основний заклик — клімат вже змінюється. Людство має приймати рішення про відновлювані джерела енергії, мінімізувати викиди заводів та відходи.

Сміття (Trashed, 2012)

На безлюдному острові, у відкритому океані за тисячу кілометрів від берега — всюди є сміття. Величезні острови відходів в океані можуть здаватись такими далекими… та чи певні ви, що там немає саме вашої пляшки?

Саме про непотріб розповідає документальний фільм Кандіди Брейді з участю Джеремі Айронса. Слоган фільму: “Якщо ви думаєте, що проблема сміття — це не ваша проблема… подумайте ще раз”. У фільмі ви побачите реальну ситуацію зі сміттям у всьому світі. Те, що треба для натхнення змінювати свій спосіб життя вже зараз! Прості речі, як відмова від пакетів (заміни на стильну екоторбинку), сортування та зменшення кількості відходів — допоможуть боротись за наше навколишнє середовище.

Після перегляду документалок і художніх фільмів про сучасний світ, одразу виникає бажання долучитися до сортування. Можливо, купити менше непотрібних речей для гардероба, обрати паперове пакування замість плівки, взяти каву у своє горнятко. Усі ці прості кроки наближають планету до порятунку. Екосвідомість треба розвивати й приймати.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua