5 книжкових новинок, які варто прочитати восени

732

Книжки цього огляду – як на підбір свіжі, гарячі і вселяють надію на краще. Чи може бути інакше, якщо вашій увазі пропонують екзотичний австралійський детектив, гостросюжетну антиутопію, шанс опанувати одразу кілька мов, і ще багато іншого?

Джейн Гарпер. Посуха. – К.: Нора-друк, 2018

Ситуація, в яку потрапляє герой цього австралійського психологічного роману, цілком відповідає його назві. Посуха в серцях, головах і душах – ось що зустрів федеральний агент Аарон Фок з Мельбурна, який повертається в свою рідну глухомань, щоб розслідувати таємниче самогубство старого друга. Втім, чи це справді було самогубство? Здається, ніщо не мало б дивувати у цих краях. Отже, посуха. «Це слово прозвучало як фінальна крапка. Нервовим жестом колишнього курця Гретчен пальцем постукала по губах. — Сам знаєш, і раніше було не дуже. Усі переживають і через дотації, і через посуху. Аж тут трапляється ця історія з Люком і його родиною — і все стає ще гірше. Ще гірше. Просто відчутно. Ми всі як зомбі. Не знаємо, що робити і що казати. Стежимо одне за одним. Намагаємося вирахувати, хто зламається наступним». Слід додати, що двадцять років тому Фок разом з батьком був змушений терміново виїхати з дому, рятуючись від обвинувачення в жорстокому вбивстві. На тлі важкої за останнє сторіччя посухи наш герой на пару з місцевим детективом намагається з’ясувати, що ж насправді сталося з його другом. Ясно, що в маленькому містечку, крім цієї таємниці, у кожного вистачає своїх власних секретів, і тому не дивно, що приїзду непроханого гостя тут не дуже раді.

Елизавета Мельниченко. Инопланетная Рашка. – К.: Саммит-Книга, 2018

Звичайною антиутопією цей гостросюжетний роман не дуже назвеш, оскільки реальність у ньому зображена настільки яскраво і мальовничо, ніби все відбувається тут і тепер. Насправді це історія про Рашку, войовничу країну неземного походження, та її миролюбну сусідку Україну, яка страждає від набігів Рашки на українські території. При цьому події, що відбуваються в Україні – цілком реальні, побутові і звичні, в той час як життя в Рашці – цілковитий абсурд на кшталт сатири Салтикова-Щедріна і Гоголя. Правитель Рашки – злісний Путкін, радиться зі своїм слугою Дімасом, його провідують тіні з минулого Сталін і Ленін, а з колами пекла знайомить сам Іван Котляревський, батько новітньої української літератури. Лідери європейських країн його бояться, а сам він навіть не знає, чого б ще такого підлого влаштувати світові, причому не відходячи від каси і робочого місця. «В действительности Повелитель ни в какой космос лететь не собирался: он просто хотел спокойно, сидя в Спальном дворце, командовать войсками, проводящими спецоперации в разных странах, и чтобы европейцы и американцы при этом не имели возможности все время показывать на него пальцем и говорить, что Путкин – международный преступник. Пусть бы европейцы с американцами думали, что Вован Вованович – на Марсе. То, что Путкин никуда не полетит, было строго секретной информацией, не подлежавшей разглашению даже в рамках Военного совета Рашки».

Бенні Льюїс. Вільно за 3 місяці.- Х.: Фабула, 2018

Мова у цій на диво практичній книжці про те, як заговорити будь-якою мовою незалежно від віку та місцезнаходження. Її автор, відомий поліглот, блогер, мандрівник, дає практичні поради щодо вивчення різних мов. «Я впевнено зайшов та привітався з усіма угорською, як відомо, однією з найважчих мов у світі, – розповідає про свої лінгвістичні пригоди автор. – Наступної миті я вловив бразильський португальський акцент, і хлопця відверто шокувало те, що ірландець розмовляє з ним його рідним португальським діалектом в одному з випадкових барів Будапешту. Згодом я впізнав подругу з Іспанії, і відразу ж вільно заговорив іспанською. Потім до нас приєдналася пара з Квебеку, тож я перейшов на квебекський діалект і французькі вислови. Тієї ночі я примудрився також поспілкуватися італійською та есперанто й, окрім того, приголомшив тайського туриста кількома фразами базовою тайською мовою. Я навіть фліртував німецькою з однією німкенею, яку регулярно бачив на цих зустрічах». Загалом у книжці наведено найефективніші методики і способи запам’ятовування нових слів, нові мовні техніки, а також дієві підказки і списки корисних безкоштовних інтернет-ресурсів. За допомогою цієї книжки читачі будь-якого віку і досвіду легко і швидко опанують будь-яку мову.

Кайл М’юборн, Донован Бікслі. Лицар-дракон. – Х.: Ранок, 2018

За сюжетом цієї дивовижної книжки, ціла родина драконів змушена ховатися у людській подобі, бо мова все ж таки про Середньовіччя, а закони тоді були знаєте які? Словом, через те, що Мерек та його батьки — дракони, жити їм на світі не солодко. Але хіба тільки їм? У цій історії, крім карколомних пригод, можна заодно дізнатися, як насправді велося людям тієї доби. Наприклад, як вони боялися бути спаленими згаданими драконами, хоч ті були істотами миролюбними, якщо, звісно, не чіпати їхнього золота. Або як переслідували відьом, хоч би як хтось доводив, що він не чаклун, його все одно могли приректи на смерть. Чи як остерігалися варварів, які та само були непоганими хлопцями, якщо, звичайно, король чи герцог не наказували їх знищувати. Нарешті, чому люди за Середньовіччя так смерділи – і не тому, що не мали мила, а через те, що не милися, бо сморід, мовляв, відлякує драконів. Отже, знову про цих загадкових істот. У пошуках спокійного життя драконяча родина оселяються в невеличкому селі. Але не все так просто, навіть якщо ти сховався у людському тілі, бо власне єство і натуру не зрадиш. Тож чи надовго нашим героям вдасться зберегти свою таємницю?

Джой Іто, Джефф Хау. Передбачення: що нам готує найближче майбутнє – Х.: Віват, 2018

Ця книжка з’явилася, тому що ми переконані: для будь-якого періоду розвитку людства характерний власний набір загальних припущень і переконань. Ідеться не про погляди чи ідеології. Ідеться про припущення (несвідомі, а точніше — передсвідомі за своєю природою): сила краща, ніж слабкість; знання краще, ніж незнання; особистий талант прийнятніший, ніж несхожість. Тож в епоху, коли дві революції — одна технологічна, друга комунікаційна — з’єднались, вивільнилася вибухова сила, що змінила саму природу інновацій, змістивши їх із центру (від уряду та великих компаній) на периферію (до 23-річного виконавця панк-року та технологічного генія, який живее в Осаці, Японія). Таким самим «оновленим» чином, у цій книжці нам пропонують цілком новий погляд на знання й освіту, синтез технічних, природничих і гуманітарних наук. При цьому автори не зациклені на тому, що чекає наше суспільство, а вже міркують, як готуватися до майбутніх викликів, і пропонують дев’ять основних принципів, з усвідомлення яких сучасній людині разом з однодумцями варто розпочинати будь-який проект. Завдяки практичним прикладам і даним передових досліджень та філософських концепцій, ця книжка допоможе адаптуватися й досягти успіхів у нашому непередбачуваному світі.

автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для ВСВІТІ



• не пропусти