10 комах, про які варто знати кожному, хто хоча б зрідка виїжджає за кордон

39322

Видів комах і павукоподібних так багато, що ми часто не знаємо, які з них небезпечні для людини, а які ні. Ось і виходить, що навколо нешкідливих комах з лякаючою зовнішністю розростаються моторошні легенди, а по-справжньому страшні, але зовні непримітні види залишаються непоміченими. Щоб убезпечити себе і близьких, для початку треба з’ясувати, від кого захищатися.

Ми вирішили розібратися, яких комах дійсно варто боятися, а кого можна і торкнутися, незважаючи на страшний вигляд.

Комар-довгоніг

© Wikipedia

Величезного комара-долгонога в народі називають малярійним комаром, хоча до цього виду він не має ніякого відношення. Більш того, долгоноги взагалі не є небезпечними для людини, вони харчуються нектаром і не кусаються.

А малярійний комар досить невеликий і має плямисте забарвлення крилець – цих переносників паразитів людини – малярійних плазмодіїв – вже варто побоюватися.

Вуховертка

© Wikipedia

Уховертка – невинне комаха з поганою славою. Ходить легенда, що вона здатна забратися в вухо людини і навіть прогризти барабанну перетинку. Дослідники припускають, що такий міф народився через зсув першого сенсу назви ear wing, тобто «крило в формі вуха», в ear wig – «щипавка».

Звичайно ж, нікому в вуха це комаха не забирається. Уховертка навіть не хижак, а більше падальник, так що нападає вона тільки в рідкісних випадках, та й то з метою самозахисту. Її укус не представляє небезпеки, і для дорослої людини він майже невідчутний.

Африканська багатоніжка

© myrmecostore / youtube

Африканський ківсяк міг би зіграти роль другого плану у фільмі «Чужий», але насправді це досить добродушне створіння, яке отримало популярність як домашній улюбленець. Багатоніжка, яка доростає до 30 см у довжину, поїдає плоди і рослини. Єдина проблема цих милих улюбленців – вони дуже полохливі, а при переляку виділяють їдку захисну рідину, яка викликає подразнення шкіри і погано відмивається.

Сольпуга

© unknown author / imgur

Сольпуга, або, як її ще називають, фаланга, – рекордсмен за кількістю міфів. Цю комаху називають верблюжим павуком, а історії про неї ходять одна страшніша за іншу: розповідають, що сольпуга може вирости розміром з тарілку, здатна розпороти живіт верблюда, бігати зі швидкістю 40 км/год і навіть обглодати тіло сплячої людини, вприснувши їй отруту-анестетик.

Насправді сольпуга виростає не більше 12 см у довжину, бігає не швидше людини – 16 км/год, отрути взагалі не має, а найбільшою її жертвою може стати хіба що ящірка. Дрібні особини для людини абсолютно безпечні, вони навіть не кусаються. Великі ж можуть вкусити у цілях самооборони, але їх укус становить небезпеку тільки в тому випадку, якщо на їх хелицерах виявляться гниючі залишки попередньої трапези.

Павук птахоїд-голіаф

Найбільший павук у світі виглядає страхітливо і наводить справжній жах на арахнофоба, але при цьому він досить нешкідливий для людини. Птахоїд, звичайно, хижак, але його отрути вистачає тільки на те, щоб паралізувати маленьку жертву, наприклад гризуна, ящірку або пташку (хоча вони, всупереч назві павука, не входять до його основного раціону). Більш того, атакуючи з метою самозахисту велику тварину або людину, птахоїд найчастіше навіть не впорскує отруту, а перед нападом попереджає про своє невдоволення характерним шипінням, яке видає тертям ніг одна об одну.

Коричневий павук-відлюдник

© Wikipedia

А ось непримітний павучок-відлюдник може становити реальну небезпеку в повсякденному житті. Поширений він у східній частині США, але іноді зустрічається і в інших країнах з подібним кліматом. Відлюдник рідко нападає на людину, але отримати його укус можна по необережності, випадково придавивши під одягом або постільною білизною – ці павуки із задоволенням селяться в людських будинках і господарських будівлях.

Укус відлюдника схожий на укол голкою і перший час не завдає болю. Потім в залежності від кількості отрути проявляються симптоми некрозу тканин. Діти, а також люди з ослабленим імунітетом або похилого віку можуть навіть померти.

Захистити себе можна, тільки будучи обережним, переглядаючи одяг і взуття перед тим, як його надіти. І звичайно, потрібно робити регулярне прибирання та обробку приміщень – як житлових, так і господарських.

Муха цеце

© Wikipedia

Африканська муха цеце відома як одна з найнебезпечніших комах. Як і малярійний комар, вона є переносником паразитів людини – трипаносомозів, які викликають сонну хворобу. Трипаносомоз вражає спочатку імунну, а потім нервову систему і нерідко закінчується летальним результатом.

Найбільша проблема мухи цеце в тому, що вона нападає на будь-який рухомий теплий об’єкт, тобто золоте правило «не провокувати» тут не допоможе. Якщо ви вирушаєте в місця проживання цієї комахи, перед поїздкою зробіть вакцину пентамідину, а на місці використовуйте репеленти, захисний одяг білого кольору – він відлякує цеце – і протимоскітну сітку.

Триатомовий клоп

© Wikipedia

Нешкідливий зовні триатомовий клоп, який ще носить романтичну назву «поцілункового клопа», – агресивне кровоссальне, яке не тільки завдає болючих укусів, але ще і є переносником паразитів, які викликають захворювання Шагаса – американського трипаносомоза. Від цього захворювання щорічно вмирають 50 тис. чоловік.

Якщо ви вирушаєте у подорож країнами Південної Америки, рекомендуємо вам вжити заходів безпеки: перед сном ретельно перевіряти ліжко і спати під пологом москітної сітки. Ще варто уникати старих і глиняних будівель – це улюблене місце проживання триатомового клопа. Якщо ви все ж отримали укус, який починає опухати і свербіти, ні в якому разі не розчісуйте це місце і покажіться лікареві.

Червоний вогненний мураха

© Wikipedia

Мало того що червоні вогняні мурашки завдають величезної шкоди сільському господарству і поширюються як чума, так їх укуси ще можна порівняти з відчуттям впливу відкритого вогню – звідси і назва виду. Ці мурахи дуже агресивно захищають свою територію, і їхня отрута може викликати сильну алергію, аж до летального результату. Жити вони вважають за краще в теплих країнах, але часто колонії випадково завозять разом з вантажами, отже зустріти червоного мурашку можна майже де завгодно.

Першими нападають сторожові особини, отже у вас є всі шанси уникнути зіткнення, якщо ви швидко покинете небезпечну територію і акуратно видалите з себе мурах. Краще заздалегідь убезпечити себе від проникнення під одяг: в ліс вирушайте тільки в високих черевиках або заправляйте штани у високі шкарпетки. Головне, пам’ятати, що ні в якому разі не можна чавити цих комах – вони виділяють запах, який сигналізує іншим особинам про небезпеку, і тоді вони нападають уже всерйоз. Якщо ви підозрюєте, що вас покусали червоні мурахи, насамперед прийміть антигістамінний препарат, промийте укуси, прикладіть холодний компрес і вирушайте за медичною допомогою.

Азіатський шершень

© unknown author / imgur

Гігантського азіатського шершеня Vespa mandarinia часто називають шершнем-вбивцею або шершнем-тигром за болючість його укусів. «Наче в ногу встромився розпечений цвях», – так описав свої відчуття вчений Масато Воно. Отрута цього шершня дуже токсична і може викликати алергічну реакцію. Від одного укусу може померти тільки алергік, а ось множинні укуси можуть призвести до смерті навіть здорової людини. Щорічно шершень-вбивця забирає 40 жертв – рекорд серед комах. Широко поширений в Японії, Китаї, Кореї, Непалі, Індії та в Приморському краї Росії.

Але варто пам’ятати, що без причини шершні не нападають, хоча і досить агресивно захищають гніздо, отже не радимо вам до нього наближатися (багато туристів хочуть сфотографувати дивину, від чого і страждають). Якщо вас атакує шершень, намагайтеся піти якомога далі від цього місця і не намагайтеся від нього відбиватися. Якщо ж вас вкусили, відразу прикладіть холод, зробіть цукровий компрес і прийміть антигістамінний препарат. Бажано негайно звернутися до лікаря.



• не пропусти