12 загадок нашої планети, які ще належить розгадати

3503

Здавалося б, ми вивчили нашу планету вздовж і поперек і на черзі підкорення космосу. Але як би не так. Кожен день вчені роблять відкриття і спостерігають явища, які доводять, що у цієї планети ще багато сюрпризів.

1.

Ми не діставалися до мантії Землі

Сейсмологи вважають, що внутрішнє ядро нашої планети тверде, а зовнішнє – рідке і розпечене. Вище розташована мантія, по якій ніби ковзає кора Землі. Однак ми досі не знаємо, з чого складається ця мантія, адже жодного разу туди не діставалися. Вона знаходиться на глибині 30-2 900 км, а найглибша «яма», яку люди викопали, – Кольська свердловина в Росії, яка йде вглиб всього на якихось 12,3 км.

2.

Полюси можуть змінюватися

Магнітні полюси Землі можуть зрушуватися і навіть повністю змінювати свій напрям. Досліджуючи вулканічні камені, вчені з’ясували, що магнітне поле нашої планети змінювалося вже багато разів. Остання така подія було майже 10 млн років тому і, ймовірно, відбудеться в майбутньому. Однак до цих пір точно невідомо, чому так трапляється.

3.

У нас було 2 Місяця

За словами астрономів, приблизно 4,6 млн років тому в Землі було два супутники. Другий був близько 1 200 км у діаметрі і обертався на тій же орбіті, поки не зіткнувся з «основним» Місяцем. Вчені назвали цю подію «гігантський ляпас». Така катастрофа може пояснити, чому дві сторони сьогоднішнього Місяця так сильно відрізняються одна від одної.

4.

Місяцетрус

До речі, про супутник Землі. Не всі знають, але землетруси трапляються і на Місяці. Правда, на відміну від земних, місяцетруси не такі сильні і відбуваються дуже-дуже рідко. Є припущення, що їх виникнення пов’язане з приливними силами Сонця та Землі і падінням метеоритів.

5.

Земля крутиться неймовірно швидко

Земля обертається зі швидкістю 1 600 км/год. Також вона обертається навколо Сонця з ще більшою швидкістю – 108 тис. км/год. Насправді ми можемо відчувати рух тільки у тому випадку, якщо змінюється його швидкість. Через сталість швидкості обертання Землі і сили тяжіння ми зовсім його не відчуваємо.

6.

Часу стає «більше»

620 млн років тому доба на Землі тривала 21,9 години. Згодом Земля почала уповільнювати швидкість обертання, але відбувається це дуже повільно, приблизно 70 мілісекунд на 100 років. Буде потрібно 100 млн років, щоб у добі було 25 годин.

7.

Дивна гравітація

Через те що наша планета не є ідеальною сферою, на Землі є точки з низькою і високою силою тяжіння. Одна з таких гравітаційних аномалій – Гудзонова затока в Канаді. Вчені з’ясували, що низька гравітація в цьому місці пов’язана з низькою щільністю Землі через швидке танення льодовиків.

8.

Найгарячіша і найхолодніша точки Землі

Найжаркіше місце нашої планети перебуває в Ель-Азізії (Лівія). Температура тут піднімається до +58 ° С. А найхолодніше – Антарктика. Взимку температура там падає до -73 ° С. Але сама екстремально низька температура (-89,2 ° С) була зафіксована на російській станції «Восток» 21 липня 1983 року.

9.

Планета сильно забруднена

Можливо, для багатьох це не новина. Однак цікаво те, що, за словами астронавтів, вид Землі з космосу в 1978 році сильно відрізнявся від нинішнього. Через велику кількість космічного сміття і відходів зелено-біло-блакитна планета стає коричнево-сіро-чорною.

10.

Земля складається з заліза, кисню і кремнію

 

Якби ми захотіли розділити планету за складом, то виглядало б це так: 32,1% – залізо, 30,1% – кисень, 15,1% – кремній і 13,9% – магній . Вважається, що велика частина заліза (близько 90%) знаходиться в ядрі. А кисню найбільше в земній корі (близько 47%).

11.

Колись земля була фіолетовою

Стародавні рослини для поглинання сонячних променів використовували не хлорофіл, а інший пігмент – ретиналь. Завдяки ньому вони поглинали зелене світло, а відображали червоне і лілове, при змішуванні виходив фіолетовий. До речі, ретиналь існує і до цього дня у деяких бактерій.

12.

Прихований океан

На глибині 410-660 км під поверхнею Землі вчені виявили величезний резервуар з водою віком 2,7 млрд років. Цю рідину знайшли завдяки породі Рінгвуд, з якої складається земна мантія. Вода знаходиться під величезним тиском, а її кількості вистачить, щоб 3 рази наповнити всі океани Землі. Завдяки цьому відкриттю з’явилася теорія, що земні океани з’явилися з підземного океану, що вирвався назовні.



• не пропусти