Релігійні дивацтва: 10 дивних і маловідомих стародавніх богів

2038

У давнину люди поклонялися безлічі богів. Вони вважали, що людське життя у всіх його проявах залежить від вищих сил. Однак не всі їх боги були наділені такою могутністю, як Зевс і Посейдон. Величезне розмаїття менш відомих і значних богів відповідали за різні сфери повсякденного життя людей, і люди вірили, що Боги обов’язково їм допоможуть.

1. Кардеа

Богиня Кардеа, маловідома сьогодні, у древніх римлян шанувалася нарівні з іншими богами. Почалося все з того, що Янус, охоплений бажанням, звернув увагу на Кардеа, але вона не відчувала до нього ніяких почуттів. Зазвичай Кардеа відправляла своїх шанувальників в печеру, обіцяючи прийти туди трохи пізніше, а сама тікала.

Але вислизнути від дволикого Януса, що володіє здатністю бачити те, що відбувається позаду, їй не вдалося. Янус, оволодівши Кардеа, призначив її володаркою дверних петель і вручив їй відганяючу зло чарівну гілку глоду.

2. Сехрімнір

У скандинавській міфології ейнхерії – це кращі воїни, відважно полеглі в бою. Щодня вони безперервно борються до тих пір, поки не впадуть всі. Наступного дня вони піднімаються і йдуть гуляти в небесну Валхаллу, в чертог Великого бога Одіна. Їх їжею є божественний бекон, приготований головним кухарем Андрімніром з величезного чарівного вепра Сехрімніра, здатного прогодувати величезну кількість воїнів. Щовечора вони з’їдали цього незвичайно смачного вепра, а вранці він знову оживав.

3. Матшішкапеу

Інуїти (калааллісут народ Канади) вірили, що духи постійно спілкуються з людьми. Спілкування з одними богами відбувається через барабани, з іншими – уві сні. І є у інуїтів один бог на ім’я Матшішкапеу, який спілкується через газовиділення, посилаючи таким чином різні повідомлення. При раптовому газовиділенні старійшини повинні були негайно роз’яснити сенс цих звуків. Однак сигнали цього бога дуже важко піддавалися поясненням.

4. Шед Бет ха-Кісе

У всіх релігіях були боги, що наглядають за туалетами. У китайців цим займалася богиня Цзи-гу. Жінки залишали в туалетах зображення цієї богині в надії, що вона стане їм допомагати. У Вавилоні бог Шед Бет ха-Кісе стежив за тим, щоб поблизу від туалету ніхто не займався сексом.

Покаранням за це було прокляття у вигляді епілепсії, насланої цим мстивим богом. Римляни шанували двох туалетних богів: бога фекалій Стеркуліуса і богиню каналізаційної системи Клоаціну. Що ж стосується японців, то у них за відхожі місця відповідав не один, і не два, а цілий пантеон богів.

5. Термінус

Одним з перших богів, що з’явилися у римлян, був бог Термінус, що відповідає за недоторканність кордонів, зазначених священними каменями, званих термінами, і стовпами. Зрушувати їх було категорично заборонено. Якщо хто-небудь все ж наважувався на це, його чекало відплата. Будь-який римлянин мав право його вбити, і не тільки його самого, а й усіх членів його сім’ї.

6. Калф

За досить невинним ім’ям «Бог перехресть» ховається дуже страшний бог, який у гаїтян асоціюється з дияволом. Наділений функцією управління перехрестями, він нагадує «диявола на роздоріжжі». Калфа часто зображували у вигляді демона, що п’є ром, настояний на поросі. Цей демон випускає злі сили, і з їх допомогою керує людьми.

7. Міскеллані

Стародавні греки для підстраховки, щоб випадково не залишити будь-яку сферу життя без божественного покровительства, придумали особливого бога, якого назвали Невідомим. Цей бог наділявся владою у всіх сферах, що залишилися без божественного покровительства, через те, що таких богів ще не придумали або просто впустили цю сферу з уваги.

Ідея створити такого бога прийшла до них під час епідемії чуми, яка лютувала в Афінах. Ритуальні жертвопринесення всім відомим богам не давали бажаного результату, чума не проходила. Тоді греки і придумали цього бога, зробили для нього жертовник в полі і стали проводити ритуальні жертвопринесення.

8. Ксочіпіллі

У багатьох релігіях у гомосексуалістів були свої боги, але найбільш просунутими в цьому плані виявилися ацтеки. У них був навіть бог, що протегує гомосексуалістам, які займаються чоловічою проституцією, бог Ксочіпіллі. Друге ім’я у цього бога було Принц Квітів, проте під “квітами” малися на увазі зовсім не маргаритки і троянди, а священні галюциногенні рослини. Ними ацтеки обсипали статуї цього бога.

9. Сапон

Одним з найбільш шанованих богів в нігерійському племені йоруба був Сапон – бог віспи. Культ цього бога процвітав в кінці 19 століття. Погрожуючи прокльонами, служителі культу Сапон різними способами вимагали у прихильників цього бога гроші. За відмову платити людині по обличчю розмазували струпи віспи або натирали ними вікна його помешкання.

Коли з’явилася вакцина проти віспи, служителі Сапон всіляко перешкоджали вакцинації. Погрожуючи, вони відмовляли людей від щеплень, спровокувавши тим самим чималу кількість епідемій.

10. Тласолтеотль

Тласолтеотль в пантеоні богів відповідала за утилізацію всіх відходів шляхом їх поїдання. Поїдала вона тіла, що розкладались, зігниваючі продукти, фрукти, овочі, а також «божественні екскременти». Але вона була наділена ще однією, більш приємною функцією – стежити за паровими лазнями. Для Тласолтеотль це було вельми до речі, адже тепер, виконавши свою брудну роботу, вона могла помитися.

 



• не пропусти