Цікаві факти про собак

8362

Вони живуть з нами пліч-о-пліч вже більше 30 тисяч років. Ми піклуємося про них, вони люблять і тішать нас. Здавалося б, чого ще ми про них не знаємо?

Собаки вміють розпізнавати людські емоції

Собаки – єдиний вид тварин, крім самих людей, які можуть розпізнавати наші емоції. Їм достатньо побіжного погляду, щоб зрозуміти, радієте ви, стривожились, злі або сумуєте. Вони здатні навіть співпереживати людям, відчуваючи ті ж емоції, що їх людина.

У собак пітніють лапи

Виявляється, собаки теж пітніють. Але в той час як у людей піт виділяється через шкіру по всій поверхні тіла, у собак він проступає через лапи. Ви можете переконатися в цьому, поспостерігавши за собакою у спекотний літній день. Характерною ознакою буде солонуватий запах, що нагадує запах попкорну або кукурудзяних чіпсів.

Відбитки носів собак такі ж унікальні, як відбитки пальців людини

Відбитки собачих носів унікальні, тому вони використовуються для ідентифікації тварини, так само як відбитки пальців використовуються для ідентифікації людини. Криміналісти нерідко користуються цією обставиною при розслідуванні злочинів за участю тварин і їх господарів.

Серед собак є багатії

Багато господарів дуже люблять своїх улюбленців, пестять їх і плекають, і навіть включають до свого заповіту в якості спадкоємців, навіть при наявності спадкоємців серед людей. Тільки у США число собак, які є основними спадкоємцями, оцінюється більш ніж у мільйон.

Собаки можуть запам’ятовувати сотні слів

Середньостатистичний собака так само легко навчається, як людська дитина і може вивчити від 200 до 500 слів. Більш того, собака може освоїти основи математики, наприклад, навчитися рахувати і впорядковувати цифри по зростанню.

Хорти – двічі знаменита порода

Хорти відомі не тільки як найшвидша порода собак, здатна розганятися до 72 км / год, але і як єдина порода собак, що згадується в Біблії (мається на увазі Книга Притч Соломонових 30:31; версія Короля Джеймса).

Температура тіла собак вища, ніж температура тіла людини

Середня температура тіла у собак варіюється від 38,3 до 39,4 ° C. Більш висока температура тіла привертає бліх і кліщів, тому собаки частіше страждають від їх укусів, ніж люди.

Піт Буль – це не порода

Насправді породи Піт Буль немає. Піт Буль – це збірна назва таких порід, як американський пітбультер’єр, американський стаффордширський тер’єр, бультер’єр, американський дог, японський тоса, бордосский дог, і бульдог.

Шум дощу шкідливий для собачих вух

Собаки не люблять виходити на вулицю в дощ не тому, що боятися промокнути, а тому, що шум дощу може пошкодити їх чутливі вуха.

Собаки вміють визначати рак та інші хвороби

Якщо у людини рак, діабет, епілепсія, його собака може стати першим, хто дізнається про це. Дослідження показали, що собак можна натренувати на визначення раку конкретного органу, наприклад, легенів, грудей, шкіри, сечового міхура і простати. Вчені вважають, що собаки можуть відчути навіть дуже слабкий запах злоякісних новоутворень.

Нюх собак у 100 000 разів чутливіший за нюх людей

Люди мають близько 5 мільйонів нюхових рецепторів у носі, а собаки – до 300 мільйонів. Від них не сховаєш кісточку!

Наявність собаки у домі може захистити господарів від астми та застуди

Дослідження показують, що у дітей, які жили в сім’ях з собаками, рідше зустрічається алергія, і вони рідше хворіють, ніж діти, які виховуються в сім’ях без домашніх тварин.

Салукі – найдавніша з відомих порід собак

Салукі вважається найдавнішою породою собак, відомою людині. У Стародавньому Єгипті вони належали володарюючим сім’ям. До них відносилися з повагою за життя, і навіть муміфікували їх після смерті як фараонів.

Собаки можуть страждати від депресії

Собаки можуть страждати від сезонного афективного розладу також як і люди. Якщо у вашого улюбленця сезонна депресія, пограйте з ним або виведіть на прогулянку, щоб розім’яти його м’язи і наповнити новими враженнями і відчуттями.

Сибірський хаскі – найвитриваліша порода собак

У той час як хорти – найшвидші серед собак, хаскі – найвитриваліші. Упряж з хаскі може проїхати більше 160 км на день, рухаючись зі швидкістю понад 17 км / год.

Собаки можуть закохуватися

Коли собака контактує з людьми або іншими собаками, в її мозку виділяється окситоцин – гормон любові, цей процес ідентичний тому, що відбувається в мозку людини, коли вона обіймається або цілується.

Пол Маккартні писав пісні для свого собаки

Пісню групи Бітлз «День у житті» Пол Маккартні закінчив «собачим свистом» (сигнал, який людина не сприймає, а собаки прекрасно чують) в честь своєї вівчарки, Марти. Так само він написав на честь неї пісню «Моя дорога Марта».

Найрозумніші і найдурніші породи собак

Найрозумнішими порода вважаються бордер-коллі, звичайний пудель і німецька вівчарка. Афганська гонча і басенджи, навпаки, вважаються породами, що погано вчаться.

Батьківщина французького пуделя не Франція

Батьківщиною пуделя є Німеччина. Назва «пудель» утворено від німецького «pudel» або «pudelhund» і означає «собака, що плюскається». Відома на весь світ стрижка пуделів з’явилася, коли мисливці стригли їх для зручності плавання, залишаючи лише трохи вовни для збереження тепла.

Собака – перша тварина, що побувала на орбіті Землі

Лайка стала першою живою істотою, що побувала на орбіті Землі. Її політ на Супутнику-2 відбувся в 1957 р. Хоча сама вона загинула під час польоту, її дочка, Пушинка народила 4-х цуценят від тер’єра Чарлі, власником якого був президент США Джон Кеннеді.

Найбільший з коли-небудь існуючих собак – англійський мастиф

Англійський мастиф Зорба, народжений в 1981 р. був найбільшим собакою в історії. Його маса була більш 155 кг, а довжина від кінчика носа до кінчика хвоста – 251,5 см.

Коллі свого часу вважалися порочної породою

Коллі вважалася порочною породою собак, в основному через те, що ця порода шотландського походження, а шотландці вважалися неосвіченими і бідними людьми. Коллі стала популярною і престижною породою в XIX столітті, коли королева Вікторія стала їх прихильницею.

У Середньовіччі собаки звинувачувалися в чаклунстві

У Середньовіччі собак нерідко піддавали тортурам і покаранням разом з їхніми господарями. Відомий випадок, наприклад, що собака був повішений у м. Салем на території сучасного штату Массачусетс в 1692 р. за чаклунство.



• не пропусти