Сахара перетворилася із зеленої рівнини в пустелю через людей

2297

Ще 10 000 років тому Сахара була рівниною з рясною рослинністю, але з якихось причин регіон різко висох і збіднів.

Доктор Девід Райт з Національного університету Сеула вивчав причини утворення пустелі Сахара і прийшов до висновку, що колись багата на рослинність місцевість перетворилася в сучасну пустелю за останні 10 000 років. Причому однією з причин цього процесу вчений назвав діяльність людей того часу. Відповідна стаття опублікована в журналі Frontiers in Earth Science.

До дослідження вкладу древніх людей в клімат Райта наштовхнули приклади зі Східної Азії, де людська діяльність настільки змінила ландшафт, що мусони (постійні вітри, що два рази на рік змінюють свій напрямок) перестали проникати вглиб суші. Також вчений зазначає, що сліди екологічних і кліматичних змін, викликаних нашими предками, зареєстровані в Європі, Північній Америці та Новій Зеландії.

Для перевірки “людської” гіпотези Райт розглядав свідчення про перші появи скотарства і порівнював це із записами, що свідчать про поширення рослинності. Учений з’ясував, що з’являтися і поширюватися на захід від річки Ніл спільноти скотарів почали приблизно 8000 років.

Через поїдання рослинності одомашненими тваринами у земель сучасної Сахари підвищилося альбедо (коефіцієнт відбиття сонячного світла від поверхні Землі), що в свою чергу спричинило зменшення кількості мусонів, якщо воно б ускладнило відновлення рослинності. Наявність такого зворотного зв’язку могло привести до висихання регіону і формування пустелі Сахари, вважає вчений.