Як карантинні заходи щодо COVID-19 вплинули на захист навколишнього середовища

778

Пандемія COVID-19 щодня приголомшує новинами: кількість випадків захворювання перевищила 1,8 млн , країни починають закривати кордони, світова економіка переживає кризу. Світ вже не буде таким, як ми до нього звикли.

Проте, у цьому хаосі є місце й гарним новинам. Вони пов’язані з впливом пандемії на навколишнє середовище. Вперше за останні роки рівень забруднення повітря зменшився.

За даними Центру дослідження енергетики та якості повітря (CREA), у Китаї в лютому викиди вуглекислого газу (CO₂) скоротилися вдвічі у порівнянні з тим самим періодом 2019 року. Це трапилось в результаті зниження виробництва (на 15-40%), скорочення використання вугілля на 36% і зменшення кількості авіаперевезень на 10 %.

На початку березня Маршал Бйорк, економіст з природних ресурсів Стенфордського університету, повідомив про розрахунки щодо зниження рівня забруднення повітря в деяких провінціях Китаю. Він також визначив скільки потенційно людей були врятовані зниженням викидів в атмосферу. Усі дані розміщені в блозі глобальної продовольчої та економічної динаміки G-FEED.

На сьогодні ці розрахунки вже застаріли, бо ситуація змінилася. Проте, висновок, який зробив вчений, залишився незмінний: кількість врятованих життів від зменшення забруднення повітря перевищує кількість померлих від COVID-19.

«Враховуючи те, що від забруднення повітря люди помирають передчасно, постає логічне питання про зменшення смертей завдяки економічному зриву спровокованого COVID-19. Чи не перевищує кількість врятованих життів від спаду викидів промисловості саму кількість померлих від вірусу COVID-19?»  – пише Бйорк.

«Навіть при найскромніших підрахунках відповідь чітка: «Так!»»

Два місяці карантинних заходів у Китаї врятували життя 4 000 дітей, молодше 5 років, а також 73 000 дорослих, старше 70 років. На початок березня 2020 року ця цифра була значно вищою за кількість померлих від COVID-19 у всьому світі.

Так само в березні були виявлені нові дані, які показують, що мінімум на 3 роки тривалість людського життя, в середньому на планеті, скорочується через забруднене повітря.

«Варто звернути увагу на те, що скорочення тривалості життя і кількість померлих від забруднення повітря конкурують з кількістю потерпілих від паління і набагато більші, ніж будь-які інші причини смерті.»  – заявив Джос Лелівельд, фізик Кіпрського університету в Нікосії.

«Смертність від забрудненого повітря у 19 разів перевищує смертність від малярії, а також у 16 разів – від насилля, у 9 разів – від СНІДу та у 45 разів – від алкоголізму.»

Така статистика показує, що брудне повітря дійсно вбиває.

Бйорк же у своєму дослідженні використав дані, що були взяті зі статистики Китаю і завершив розрахунки ще до того, як COVID-19 розповсюдився на інші країни. Експерт з китайського енергетичного сектору Джоанна Льюїс вважає, що викиди парникових газів не тільки стануть такими, як і були, але й у рази збільшаться. Вона пояснює це тим, що підприємства повинні будуть підвищити інтенсивність виробництва, аби компенсувати збитки від простою.

Зараз, у квітні, найбільшої шкоди вірус завдав людям на території Іспанії та Італії. Влада цих країн запровадила жорсткі карантинні заходи й зупинила роботу більшості підприємств.  Дані, які були взяті з супутників над північною Італією, показують зниження рівня забрудненості повітря. Зокрема, стало менше діоксиду азоту – газу, який викидають в атмосферу легкові й вантажні автомобілі, електростанції та деякі підприємства. Це було помічено завдяки знімкам із супутника Сантінель-5P  з 1 січня по 11 березня.

«Особливо помітне зниження діоксиду азоту над долиною біля річки По на півночі Італії», – розповідає Клаус Зельнер, керівники місії «Коперник Сантінель-5P».

«Можливо допустити, що через хмари над цією зоною можливі похибки в цифрах. Проте, ми впевнені, що зменшення кількості викидів, спровокованих зупинкою транспорту і підприємств, сприяло покращенню стану повітря.»

Наразі у вчених немає інших даних, які б підтверджували дійсний вплив зменшення викидів в атмосферу на здоров’я людей. Хоча, вони впевнені, що жорсткі карантинні заходи спричинили поліпшення ситуації з забрудненням навколишнього середовища і зменшили кількість смертей від забрудненого повітря.

Навряд чи ця гарна новина може перекреслити весь жах, яке зазнало людство від пандемії COVID-19. Але ці попередні цифри показують, що глобальна катастрофа зі здоров’ям – це можливість переоцінити життя. Варто зрозуміти які аспекти сучасного буття абсолютно необхідні. Люди повинні побачити позитивні зміни, які можуть бути можливі, якщо ми змінимо звички у глобальному масштабі.

Епідемія й карантин – не найгуманніші, логічні й дешеві методи боротьби з забрудненням повітря й кліматичними змінами.

«Не можна просто взяти й зачинити всіх людей вдома і наказати їм не ходити на роботу», – говорить в інтерв’ю Washington Post аналітик CREA Лорі Міллівірта. «Аби точно скоротити викиди, потрібно, щоб світ почав працювати чисто назавжди.»

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти