Мозок хоче у відпустку: 4 речі, які дійсно дозволять йому відпочити

7880

Всі хочуть у відпустку. Наш мозок теж хоче у відпустку. І влаштувати йому справжній відпочинок – легше, ніж нам, охочим до моря та інших забаганок.

Можливість по-справжньому відпочити підвищує продуктивність, креативність та зменшує ризики різних хвороб, пише Global News.

Через електронні засоби ми навіть під час відпочинку включаємось у робочий процес.

Що трапляється з нашим мозком, коли ми нарешті позбавляємось їх?

Дослідження продемонстрували, що ми починаємо глибше брати участь у розмові, коли поряд з нами взагалі немає смартфонів. Навіть якщо ми не перевіряємо телефон, сама думка про те, що він поряд та невимкнений змушує нас відволікатись під час спілкування.

Очікування нових повідомлень та сповіщень може змушувати ваш мозок працювати в режимі багатозадачності.

І як показують дослідження, людський мозок не може працювати ефективно в такому режимі. Концентруватись на чомусь одному – це як медитація.

Що відбувається з нашим мозком у стані медитації?

Як стверджує психіатр Ребекка Гладінг, з ним трапляється три речі:

🧠 знижується зв’язок між тілом та ділянкою, яка відповідає за відчуття страху. Це допомагає зменшити тривожність;

🧠 медитація допомагає встановити міцніший зв’язок між сенсорними центрами та префронтальною корою, яка допомагає дивитись на речі логічніше та зваженіше;

🧠 також формується сильніший зв’язок між тілесними відчуттями та ділянкою мозку, яка відповідає за оцінку людей, яких ви вважаєте відмінними від себе. Це допомагає бути більш емпатичними.

Як же зробити так, щоб мозок дійсно відпочив?

Позбавтесь гаджетів. Повністю.

Жодних смс, перевірок пошти та соціальних мереж. Якщо ситуація не дозволяє повністю відключитись від роботи, виділіть для цього окремий час і не користуйтесь смартфоном поза цих годин.

Спробуйте щось нове.

Відпустка – ідеальний час для цього. А ваш мозок любить новеньке: це основний фактор нейропластичності – можливості вашого мозку змінюватись та розвиватись.

Сон, їжа, пиття.

Ваш мозок буде вдячний, якщо ви потурбуйтесь про своє тіло. Отож подрімайте, якщо відчуваєте втому, пийте достатньо води, харчуйтесь регулярно та різноманітно.

Плануйте ваш відпочинок.

Попередьте своїх колег, в які години вас краще не турбувати. Підкажіть, до кого вони зможуть звернутись у разі професійної необхідності. Повідомте про це за допомогою мейла, наприклад. Гарний відпочинок потребує гарного планування.

Джерело УП Життя



• не пропусти