Щоб не стояти щодня біля плити, заморожуйте готові страви про запас. Розповідаємо, як зробити це правильно

11960

Згідно опитування, жінки в середньому витрачають більше 8 годин на тиждень на приготування їжі. А якщо скласти весь час, який жінки проводять біля плити протягом свого життя, вийде 3 роки безперервного готування! На щастя, є спосіб скоротити цей час, і допоможе в цьому звичайна морозилка. Зараз ми вам все розповімо.

Є 2 способи почати економити час на готуванні:

  • Приготувати за раз 5-6 страв (порції повинні бути невеликими), більшу частину страв заморозити і потім, у міру необхідності, розморожувати і вживати в їжу.
  • А можна кожного разу готувати 1 страву, але в більшому обсязі, ніж зазвичай, і частину її заморожувати. Через тиждень-два у вашій морозилці накопичиться стільки готової їжі, що можна буде періодично дозволяти собі не думати про готування, а просто розморожувати і розігрівати запаси.

Ми розповімо, які готові страви можна заморозити і при цьому не боятися, що після розморожування вони перетворяться на неапетитну субстанцію.

1. Плов

© qwartm / depositphotos

Заморожуємо. Плов слід заморожувати тільки свіжоприготованим і охолодженим до кімнатної температури. Його можна розфасувати по пакетах (випустивши попередньо все повітря) або у контейнери. Також не забудьте наклеїти стікер із зазначенням дати заморозки. Зберігати плов в замороженому вигляді можна 3 місяці при температурі -18 ° C.

Розморожуємо. Є кілька способів розморожування:

  • На сковорідці (в разі якщо заморозили в пакеті). Перекладіть плов у нерозігріту суху сковорідку і підігрівайте на повільному вогні під кришкою. Можна додати декілька ложок води.
  • У мікрохвильовці. Просто використовуйте режим розморожування.
  • У холодильнику. Покладіть в нього заморожений плов приблизно на 8-10 годин (в залежності від обсягу), потім розігрійте страву будь-яким зручним для вас способом.

2. Сирники

© yelenayemchuk / depositphotos

Заморожуємо. Після приготування сирників викладіть їх на паперові рушники, щоб ввібрати надлишки масла. Спочатку охолодіть їх до кімнатної температури, а потім помістіть на годину в холодильник. Потім складіть їх один на одного по 5-6 штук, обмотайте харчовою плівкою або просто перекладіть в пакет. Зберігати готові сирники в морозилці можна 4 місяці.

Розморожуємо. Сирники потрібно перекласти в холодильник, а потім, коли вони повністю розморозяться, розігріти їх в мікрохвильовці чи духовці. Краще розморожувати їх з вечора, і до ранку у вас буде готовий сніданок.

3. Фаршировані перці

© qwartm / depositphotos

Заморожуємо. Спочатку готову страву потрібно поставити у холодильник, щоб охолодити. Приблизно через 2 години перець можна розкласти по пакетах, не забуваючи після цього випустити з них повітря. Якщо в морозилці досить місця, розкладіть перці по контейнерах. Зберігати готові фаршировані перці можна 3 місяці.

Якщо ви готували перці з підливою, її можна заморозити окремо, використовуючи для цього маленькі контейнери.

Розморожуємо:

  • У мікрохвильовці, використовуючи режим розморожування.
  • В холодильнику. Помістіть їх туди заздалегідь, наприклад на ніч. А розігріти цю страву можна на сковорідці в соусі або в духовці.

4. Піца

© qwartm / depositphotos

Заморожуємо. Готову піцу потрібно охолодити до кімнатної температури, обернути харчовою плівкою. Зберігати в морозилці піцу слід не більше півроку. До речі, можна розрізати її на шматки, кожен обмотати плівкою і в такому вигляді заморозити.

Розморожуємо. Спочатку дайте піці трохи відтанути, можна не до кінця. Потім зніміть плівку і поставте піцу в мікрохвильовку на 3-4 хвилини або в розігріту духовку на 10-15 хвилин.

5. Рис

© belchonock / depositphotos © qwartm / depositphotos

Заморожуємо. Приготований рис можна заморожувати у тому випадку, якщо ви його правильно зварили. Якщо у вас вийшла неапетитна злипла рисова маса, то при заморожуванні і розморожуванні ця маса стане ще менш приємною. Отже, спочатку готовий рис потрібно охолодити. Для цього розкладіть його на плоскому підносі і періодично помішуйте виделкою. Як тільки рис охолоне, пересипте його в контейнери, не утрамбовуючи. Залиште трохи порожнього місця. Поставте контейнери в морозилку і протягом наступних 2 годин за кілька разів струшуйте їх, щоб рис не злипнувся в одну велику цеглину. Якщо все було зроблено правильно, після розморожування рис буде розсипчатим. Зберігати його можна 3-6 місяців.

Розморожуємо:

  • Перекладіть рис на полицю холодильника до повного розморожування.
  • Можна розморозити рис і в мікрохвильовій печі: перекладіть його в тарілку, додайте трохи холодної кип’яченої води і увімкніть режим розморожування.
  • Розігріти рис можна і на сковорідці: зменшіть вогонь до мінімуму, додайте до рису трохи води і час від часу помішуйте.

6. Картопля

© qwartm / depositphotos

Заморожуємо. Картопля – специфічний продукт для заморожування, адже після розморожування вона може міняти свій смак і текстуру. Тому оптимально заморожувати картоплю у вигляді пюре. Його потрібно заморожувати свіжоприготованим. Охолодіть пюре до кімнатної температури, потім помістіть у холодильник на 2-3 години. Після цього розкладіть його по контейнерах або пакетах і відправте в морозилку. Зберігати пюре можна до півроку.

Розморожуємо:

  • У мікрохвильовці, використовуючи режим розморожування.
  • На полиці холодильника протягом декількох годин.
  • На сковорідці – тільки додайте трохи води.

7. Каші

© ilyasmadiyev / depositphotos

Може здатися, що страви, які готуються максимум півгодини, немає сенсу заморожувати. Проте іноді і півгодини відіграють велику роль після важкого робочого дня.

Заморожуємо. Всі каші можна заморожувати, відмінність полягає лише у терміні зберігання: каші, приготовані на воді, можна зберігати не більше 6 місяців, а каші на молоці – не більше 4.

Отже, готові каші потрібно охолодити до 4-6 ° C (помістіть їх у холодильник на годину), а потім пересипати в контейнери або пакети (наприклад, так можна вчинити з вівсянкою або гречкою) і помістити у морозилку.

Маленька хитрість: помістіть всередину контейнера пакет і потім насипте туди кашу. Коли вона заморозиться, витягніть пакет із контейнера, і у вас вийде заморожена цеглинка каші, яка буде займати мало місця в морозилці.

Рідкі каші краще зберігати у банці або контейнері. Не забуваємо, що продукт при заморожуванні буде розширюватися, тому залишаємо трохи порожнього місця.

Розморожуємо. Каші слід розморожувати тільки на полиці холодильника. Сухі відтануть за кілька годин, а ось рідкі краще розморожувати з вечора. Вранці у вас буде готовий сніданок, який залишиться лише розігріти в мікрохвильовці.

8. Супи-пюре, бульйони

© qwartm / depositphotos

Заморожуємо. Відправляти в морозилку треба тільки свіжозварений крем-суп або бульйон, а не той, який постояв день-два. Ще варто врахувати, що після розморожування супу макарони в ньому потемніють (через крохмаль, який реагує на перепад температур). Також не варто заморожувати суп, в якому є картопля, так як є ймовірність, що після розморожування суп перетвориться на кашу.

Отже, після того як суп охолоне, перелийте його в сухі контейнери і поставте у морозилку. Не забудьте залишити в контейнерах трохи вільного місця. Зберігати такі супи слід не довше 3 місяців.

До речі, зелень в супах краще не заморожувати. Заморозьте її подрібнену в свіжому вигляді окремо.

Розморожуємо. Суп можна розморозити в мікрохвильовці (в режимі розморожування) або в холодильнику: в цьому випадку суп буде відтавати 4-5 годин, а потім його потрібно нагріти в каструлі на мінімальному вогні. Доводити суп до кипіння при цьому зовсім не обов’язково.

9. Випічка

© qwartm / depositphotos

Заморожуємо. Хліб, булочки, пиріжки, кекси, мафіни, пироги, печиво і пряники можна заморожувати. Велику випічку, наприклад хліб або пиріг, перед заморожуванням краще нарізати. Зберігати випічку в морозилці можна в пакетах або контейнерах і не довше 2 місяців.

Розморожуємо:

  • У мікрохвильовці.
  • Залишаємо розморожуватися при кімнатній температурі.

10. М’ясні вироби

© nito103 / depositphotos

Заморожуємо. Спочатку будь-яку готову м’ясну страву (котлети, курка, тефтелі і так далі) остудіть до кімнатної температури і оберніть харчовою плівкою, а потім відправте брикети у морозилку. Зберігати м’ясні вироби слід не довше 3 місяців.

Розморожуємо:

  • При кімнатній температурі.
  • У мікрохвильовці. Щоб смакові якості страви не особливо постраждали, до неї можна додати трохи пряних трав, масло або який-небудь соус до смаку.

Кілька важливих моментів

  • Якщо ви заморожуєте щось рідке (соуси, супи), не забувайте залишати трохи місця в контейнері, адже при замерзанні рідина збільшиться в об’ємі, і тара може тріснути.
  • Не забувайте наносити на пакети і контейнери дату заморозки.
  • Краще розморожувати продукти повільним способом (на полиці холодильника). Використовуйте мікрохвильову піч, тільки якщо часу у вас обмаль.
  • Після розморожування готові страви повторно заморожувати не можна.