5 рецептів смачної солодкої випічки на Різдво з усіх куточків світу

7020

В Україні Різдво асоціюється зі смачними пиріжками, кутею, узваром, а Новий рік — з салатиками і шампанським. Тим часом у різних країнах на свята часто готують незвичайну випічку. Останнім часом популярним стало імбирне печиво з веселим розписом, але це не єдиний варіант випічки для Різдва. Дивуйте рідних і гостей смаколиками з різних країн:

1. Різдвяне поліно Буш де Ноель

фото Depositphotos

Пер де Ноель — французький Дід Мороз. Традиційно у Франції серед устриць, печених гусок, шампанського стоїть на столі ще й «різдвяне поліно». Це шоколадний торт з ганашем у формі колоди. А ще вважають, що Буш де Ноель приносить щастя.

Що потрібно: 4 яйця, 100 г масла, 150 г борошна, 100 г цукру, 50 г шоколаду чорного, 100 г твердого сиру, 50 г мигдалю меленого, 50 г фундука меленого, 0,5 ч.л солі, для начинки: 1 яйце, 30 г цукрової пудри, 100 г твердого сиру, 2 ст.л коньяку, 100 г сметани, 10 г желатину, 30 г фундука меленого, для поливки: 150 г шоколаду, 100 мл молока, 100 г сметани, 100 г цукру.

Як готувати:

  1. Білки відокремити від жовтків.
  2. Масло разом з шоколадом розтопити на водяній бані, додати цукор, жовтки, тертий сир, горіхи, спеції.
  3. Білки збити в піну разом з цукром та ввести в шоколадну суміш. Додати сіль та борошно, перемішати.
  4. Запікати коржі близько 20 хв. Духовку попередньо розігріти до 180°C.
  5. Гарячий бісквіт треба приготувати до наступного кроку. Викладаємо корж на дошку, накриваємо рушничком і загортаємо в рулет разом з рушничком на 7-10 хвилин. Після цього рулет можна буде легко згорнути з кремом на останньому етапі.
  6. Для начинки замочити желатин, тоді нагріти коньяк та розчинити в ньому желатин. В суміш додати 1 жовток, цукор, сир, фундук. Окремо збити білок яйця зі сметаною. Усе змішати.
  7. Корж змастити кремом, загорнути в рулет та дати застигнути декілька годин.
  8. Молоко з шоколадом закип’ятити, остудити та додати сметану. Сумішшю полити різдвяне поліно й дати застигнути. Зверху можна пройтися вилкою, щоб зробити «малюнок» деревини.

2. Польське різдвяне печиво

фото Depositphotos

Ніжне, хрумке печиво з джемом готувати не так складно, як різдвяне поліно чи штолен. Та це не означає, що польські Kolaczki будуть менш смачними.

Що треба: 220 г масла, 220 г домашнього сиру, 300 г борошна, 300 г джему, 50 г цукрової пудри, 20 г ванільного цукру, 0,5 ч.л солі.

Як готувати:

  1. Масло кімнатної температури з’єднати з борошном, вмішати сіль та домашній сир. Важливо обрати класний сир: без грудочок, не сухий, пастоподібний.
  2. Вимісити тісто та поставити в холодильник на 8 годин. Найкраще замісити звечора та випікати наступного дня.
  3. Дістаємо тісто, розкачуємо товщиною 0,5 см та нарізаємо квадратами 4 на 4 см.
  4. В середину кожного квадратика викладаємо чайну ложку джему або густого повидла та защипуємо конверти з двох протилежних кінців. Мають вийти «трубочки» з джемом.
  5. Випікаємо печиво приблизно 15 хв при 180°C. Тоді притрусити цукровою пудрою з ванільним цукром.

3. Італійський десерт панфорте

фото Depositphotos

Це не запіканка, а просто-таки цукерка з різдвяним присмаком. Тягучий десерт панфорте — дійсно незвичайний варіант для свят.

Що потрібно: 120 г борошна, 100 г цукру, 0,5 ч. л розпушувача, 250 г горіхів(мигдаль, фундук, арахіс), 300 г сухофруктів(курага, чорнослив, родзинки), 250 г меду, 50 г шоколаду, 2 ч.л какао, 1 ст.л води, 0,5 ч.л кориці, 0, 5 ч.л мускатного горіха, 0,5 ч.л імбиру.

Як готувати:

  1. Змішайте разом цукор, мед та воду в каструлі та доведіть до кипіння. При цьому треба постійно мішати  суміш.
  2. Коли вода закипіла, додайте шоколад та какао й мішайте до розчинення.
  3. Зніміть з плити та дайте остигнути. До теплої суміші додайте горіхи, сухофрукти, борошно. Вимішайте.
  4. Застеліть деко чи форму пергаментом, змастіть маслом та викладіть суміш. Так десерт потім легко буде дістати. Випікайте при 150°C 30-40 хвилин.
  5. Зверху пиріг можна присипати цукровою пудрою. Такий десерт може довго лежати в холодильнику.

4. Печиво спекулос

фото Depositphotos

Пряне печиво родом з Бельгії та Нідерландів. Поширене також в Німеччині й Данії, де його і випікають на Різдво та День святого Миколая. В печиві багато цукру, але так і задумано. Спекулос має бути пряним, запашним та з карамельним присмаком.

Що потрібно: 250 г борошна, 150 г масла, 100 г тростинного цукру, чверть чайної ложки соди, чверть чайної ложки солі, чверть чайної ложки гвоздики, 1 ч.л кориці, 0,5 ч.л коріандру, 0,5 ч.л імбиру, на кінчику ножа мускатного горіха та білого перцю, 50 мл молока.

Як готувати:

  1. Муку просіяти, змішати зі спеціями, содою, сіллю.
  2. Масло збити з цукром, додати частину борошна та збити. Тоді додати молоко й збити. Додати решту борошна та замісити тісто.
  3. Обгорнути тісто плівкою та поставити на годину в холодильник.
  4. Дістати тісто, розкачати до приблизно 0,5 см товщини, вирізати формочками печиво, викласти на змащений маслом пергамент та запікати при 170°C 10-15 хвилин.

5. Різдвяний штолен

фото Depositphotos

Пиріг, який нагадує українські пасхи. До весняного свята ще далеко, тому можна поласувати зимовим варіантом родом із Дрездена. Готувати традиційний штолен довго, але воно того варте. Якщо не хочете довго «настоювати» випічку, їсти її можна й одразу!

Що потрібно: 35 г дріжджів, 500 г борошна, 150 мл молока, 1 яйце, 150 масла, 0,5 ч.л солі, 120 г цукру, по чверті чайної ложки мелених кориці, кардамону, гвоздики, на краю ложки мускатного горіха, 100 г цукатів, 200 г родзинок, 100 г мигдалю, 100 мл рому, а також 50 г масла і 100 г цукру для покриття зверху.

Як готувати:

  1. Цукати, родзинки змішати й залити ромом, дати постояти 2-3 години. Замість рому можна взяти лікер, коньяк чи шампанське, а замість цукатів улюблені сухофрукти.
  2. Мигдаль треба почистити. Для цього покласти горіхи в миску і залити окропом, тоді залишити на 10 хвилин. Воду злити, промити мигдаль холодною водою та очистити від шкірки. Тоді мигдаль треба посушити, найкраще це зробити в духовці на невеликій температурі.
  3. Замішуємо опару: дріжджі залити теплим молоком(візьміть 120 мл), розмішайте. Коли дріжджі розчиняться, додайте чайну ложку цукру, розчиніть. Насипте третину борошна, попередньо просіявши. Опару вимішати ложкою та руками й залишити в теплій кімнаті на 40 хв.
  4. Опара має зійти та збільшитися в розмірі. Решту молока треба збити з яйцем. В тісто додати цукор та збиту яєчну суміш. Через сито додаємо борошно й сіль. Спочатку масу акуратно перемішуємо ложкою, а тоді вимішуємо руками. Вкінці додайте мелені прянощі. Масло розтопіть, додайте в тісто й вимісіть ще 10 хвилин.
  5. Попередньо замочені в ромі цукати подрібнити, як вам подобається. Додаємо їх до тіста, вимішуємо та залишаємо на 1 годину.
  6. Формуємо штолен: викладіть тісто на посипану борошном поверхню, розділіть на 2 частини. Кожну частину розпластайте руками у прямокутник товщини приблизно 2 см та складіть рулетом, загорнувши спочатку з одного боку до центру, потім з іншого.
  7. Переносимо штолени на деко, накриваємо рушничком, лишаємо на пів години. Тоді відправляємо в розігріту до 180°C духовку. Випікати треба 1 годину.
  8. Розтопіть масло та ще гарячий штолен обробіть маслом з допомогою пензлика. Посипте цукровою пудрою. Весь виріб має бути у пудрі. Штолен має постояти при кімнатній температурі та остигнути ніч. Тоді його треба загорнути у пергамент та фольгу, щоб випічка не черствіла. Через 2 тижні відкрити, так штолен набуде аромату спецій та буде дуже смачним.

Перед Різдвом, коли сім’я збирається разом, а надворі хрустить сніг, хочеться чогось особливого й теплого. Приготувати ароматне печиво, глінтвейн чи какао — гарна думка! Бо без солодощів на Різдво не мають лишитися ні діти, ні дорослі.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти