Як спроєктувати кухню самостійно: 5 корисних порад

1261

кухня

Незалежно від розмірів приміщення, важливо, аби кухня була зручною, функціональною, ергономічною. Аби все це стало реальністю, необхідно правильно організувати простір. Розглянемо основні правила, які допоможуть зробити кухню комфортною та дадуть змогу використати наявні квадратні метри максимально ефективно.

Виберіть планування кухні

Існує декілька варіантів, що дозволяють виконати планування сучасної кухні, виходячи з особливостей конструкції того чи іншого приміщення:

  • Лінійна. Передбачає розташування меблів вздовж однієї стіни. Добре підходить для вузьких приміщень.
  • Дволінійна. Робочі поверхні монтують одна навпроти одної. Такий варіант ідеальний для наскрізних приміщень вагонного типу.
  • Г-подібна (кутова). Дозволяє створити компактний робочий трикутник і залишити місце для обіднього столу. Стіл можна встановити навіть у невеликій кімнаті.
  • П-подібна. Максимально охоплює периметр кухні, тому такий варіант краще використовувати для більш просторих приміщень.
  • Острівна. Найкраща ідея для великої кухні. Частину площі займає окрема робоча поверхня у вигляді великогабаритного столу. За бажанням на ній можна встановити раковину, плину або поєднати з барною стійкою.

Оберіть свій стиль

Зовнішній вигляд майже повністю визначає дизайн кухні. Якщо у виборі конфігурації ви обмежені габаритами та конструкцією приміщення, то обрати стиль можна за власним смаком, що гармонійно виглядатиме у квартирі:

  • класичний — перевага надається натуральній деревині або матеріалам, що її імітують;
  • авангард — передбачає використання яскравих кольорів і незвичних форм;
  • хай-тек — основними матеріалами є метал, скло.

Існує багато інших стилів, які кожен може обрати за власним бажанням. А для тих, хто не боїться експериментів, можна поєднати декілька стилів одночасно!

Виберіть освітлення

освітлення для кухні

Основний секрет гарного освітлення кухні — багаторівневість. Мало встановити лише один основний світильник. Тут у кожній зоні має бути своє освітлення. Зокрема, на робочій поверхні та в зоні приймання їжі.

Це можуть бути точкові, накладні, підвісні світильники, люстра, світлодіодне підсвічування або їх комбінації. Все залежить від планування приміщення, стилю, в якому виконаний ремонт, розташування квартири тощо.

Ергономічність

Найголовніше правило планування кухні — оптимальне розміщення активних робочих зон і побутової техніки. Грамотне розташування меблів дозволить використовувати максимальну кількість простору.

Сьогодні існує багато варіантів висувних полиць, шаф, лотків, які дають змогу економити місце. Так, висувні системи зручніші, ніж двостулкові дверцята, особливо, коли мова йде про невеликі кухні.

Система рейлінгу дозволяє розмістити на стіні додаткові полиці, гачечки, заповнюючи місце, яке в іншому випадку залишилося б незалученим. Не повинно бути ніяких проблем з пошуком потрібного предмету чи з тим, аби до нього дістатися. Все це дозволить зробити кухню не лише затишною, але й комфортною та зручною.

Вибір матеріалів

Не останню роль під час експлуатації, а також в тому, наскільки довго збережеться кухня, відіграє матеріал, з якого вона виготовлена. Найбільш популярними матеріалами сьогодні є:

  • ЛДСП;
  • МДФ;
  • деревина;
  • штучний камінь;
  • сталь.

Надаючи перевагу тому чи іншому варіанту, рекомендуємо обирати матеріал, який легко мити. Він повинен бути стійким до вологи, мийних засобів. Також він має відповідати обраному стилю. Враховуйте, що на глянцевих поверхнях, особливо темного кольору, краще видно розводи та відбитки пальців. Своєю чергою система «пуш-пул» краще підійде для матового покриття, що відштовхує бруд.



• не пропусти