Еріх Марія Ремарк – письменник, якого одночасно ненавиділа і обожнювала вся Німеччина

5847
Еріх Марія Ремарк - видатний німецький письменник. | Фото: light-of-angels.ucoz.ru.
Еріх Марія Ремарк – видатний німецький письменник. | Фото: light-of-angels.ucoz.ru.

Еріха Марію Ремарка знають як письменника «втраченого покоління». Він став один з тих, хто першим відобразив жахи війни, що шокували тодішню публіку. Але доля письменника склалася таким чином, що варто було написати роман за його біографією.

Еріх Марія Ремарк - представник «втраченого покоління». | Фото: advorts.ru.
Еріх Марія Ремарк – представник «втраченого покоління». | Фото: advorts.ru.

Майбутній письменник народився в сім’ї книжкового палітурника, тому з раннього дитинства у нього був доступ до будь-яких творів. Коли хлопчик підріс, він став мріяти про кар’єру вчителя, але 1916 вніс свої корективи: Ремарк став солдатом. У 1917 році він отримав серйозне поранення і до кінця війни залишався в госпіталі. У 1918-му письменник дізнався про смерть матері і в пам’ять про неї змінив своє друге ім’я Пауль на Марія.

Ільза Ютта Замбона - перша дружина письменника Еріха Марії Ремарка. | Фото: em-remarque.ru.
Ільза Ютта Замбона – перша дружина письменника Еріха Марії Ремарка. | Фото: em-remarque.ru.

Після закінчення Першої світової війни Ремарк намагається повернутися до звичайного життя, працюючи то вчителем, то продавцем надгробків, то редактором журналу. Пізніше його літературні герої отримають характери реальних людей, з якими письменнику довелося зіткнутися. Перша дружина Ремарка Ільза Ютта Замбона стала прототипом Пат – коханої головного героя з роману «Три товариші».

Реальні відносини Еріха Марії і його дружини були непростими. Після чотирьох років шлюбу було розлучення, потім знову одруження (тільки так Ільза могла виїхати з Німеччини), і знову розлучення.

Еріх Марія Ремарк - письменник, якого любила і ненавиділа вся Німеччина. | Фото: inozmi.net
Еріх Марія Ремарк – письменник, якого любила і ненавиділа вся Німеччина. | Фото: inozmi.net

Роман «На Західному фронті без змін» приніс Ремаркові всесвітнє визнання. Автор написав його буквально на одному диханні – всього за 6 тижнів. Тільки в Німеччині за один рік (1929) книга розійшлася 1,5-мільйонним тиражем. У романі описувалися всі жахи і жорстокість війни очима 20-річного солдата. У 1933 році прийшли до влади нацисти і вирішили, що у представника німецької раси не може бути занепадницьких настроїв, вони оголосили Ремарка «зрадником батьківщини», позбавили німецького громадянства і влаштували показове спалення його книги.

Еріх Марія Ремарк і Марлен Дітріх. | Фото: dl23.fotosklad.org.ua.
Еріх Марія Ремарк і Марлен Дітріх. | Фото: dl23.fotosklad.org.ua.

Почалося справжнє цькування Еріха Марії Ремарка. Нацисти оголосили його нібито нащадком французьких євреїв. Ніби він навмисно змінив прізвище «Крамер» і написав його навпаки – «Ремарк». А автор всього на всього змінив написання свого прізвища на французький манер (Remarque). Письменник в поспіху покинув Німеччину і оселився в Швейцарії. За це нацисти відігралися на його сестрі. У 1943 році Ельвіру Шольц затримали за антигітлерівські висловлювання. На суді пожартували: «Ваш брат, на жаль, втік від нас, але вам не піти». Сестру Ремарка стратили на гільйотині.

Будучи в Швейцарії, Еріх Марія Ремарк познайомився з Марлен Дітріх. Це був пристрасний, але, в той самий час хворобливий роман. Вітряна красуня, то віддаляла, то наближала письменника до себе. У 1939 році вони разом їдуть у Голлівуд.

Еріх Марія Ремарк і Полетт Годар. | Фото: diletant.media.
Еріх Марія Ремарк і Полетт Годар. | Фото: diletant.media.

В Америці Еріх Марія Ремарк продовжує писати нові твори, кіностудії екранізують п’ять його романів. Здавалося б, що ще потрібно для щастя… але у письменника настає депресія. З цього стану його вивела нова любов – Полетт Годар. Ремарк називав її порятунком. Як не дивно, але три головні жінки в його житті були одного типу: великі очі, точені фігури, проникливий погляд.

Еріх Марія Ремарк і його жінки. | Фото: f14.ifotki.info.
Еріх Марія Ремарк і його жінки. | Фото: f14.ifotki.info.

1967 року німецький посол у Швейцарії урочисто вручив Ремаркові орден ФРН. Але вся іронія в тому, що після присвоєння нагороди, німецьке громадянство письменнику так і не повернули. Еріх Марія Ремарк помер 25 вересня 1970 року у віці 72 років. Марлен Дітріх прислала квіти на похорон письменника, але Полетт Годар не прийняла їх, пам’ятаючи про те, яким болісним був роман Ремарка з Марлен Дітріх.



• не пропусти