Дивитися й читати: добірка атмосферних фільмів, знятих за книжкою

5374

З’ясовувати, що краще: книга чи фільм — це як вирішувати суперечку про курку і яйце.

Хтось, як затятий книголюб, любить продумувати всі тонкощі сюжету самостійно, проводить уявний кастинг на роль кожного героя. Хтось же, навпаки, хоче оцінювати вже готову картинку й не витрачати купу часу на те, щоби дізнатися фінал бестселера.

Тому краще не сперечатись, а читати книжку і потім дивитися фільм. Адже вони доповнюють одне одного, як пюрешка з котлеткою, як вино і сир, як кава і ще кава.

Той, що біжить лабіринтом (2014, «The Maze Runner)
Книга: Джеймс Дешнер «Бігун у лабіринті» (2009, «The Maze Runner)

Перший із трилогії науково-фантастичний фільм про підлітків, що застрягли в лабіринті.

Томас — головний герой, одного дня прокидається в ліфті. Пам’ятає тільки своє ім’я й потрапляє в дивне місце, де є такі ж, як він. Група молодих хлопців шукає вихід із лабіринту останні 3 роки, бо його конструкція змінюється щодня. І все б нічого, але там мешкають хижі створіння — ґривери, які з’їдають кожного, хто потрапить на них після заходу сонця.

Фільм, як і книга для тих, хто любить бути в напрузі із самого початку й до останніх секунд.

Код да Вінчі (2006, «The Da Vinci Code»)
Книга: Ден Браун «Код да Вінчі» (2003, «The Da Vinci Code»)

Книга американського письменника Дена Брауна стала міжнародним бестселером. Наклад її складає більше, ніж 81 млн примірників.

Священнослужителі яро виступали проти зйомок цього детективу. Кінострічку заборонили до показу в 5-ти країнах світу.

У центрі подій англійський професор символіки Роберт Ленґдон. Він розслідує загадкове вбивство куратора Лувру Жака Соньєра. До пошуків злочинця приєднується Софі Неве, онука вбитого. Софі допомагає втекти професору, бо саме його хочуть звинуватити в жорстокому вбивстві. Для свого виправдання їм тепер потрібно знайти справжнього вбивцю.

Головоломки в роботах Леонардо да Вінчі, таємні угруповання, динамічний сюжет не дадуть вам відірватися ні на хвилину від перегляду.

«Загублена» (2014, «Gone Girl»)
Книга: Гілліан Флінн «Загублена» (2012, «Gone Girl»)

Головні ролі зіграли Бен Аффлек і Розамунд Пайк, яка була номінована на Оскар.

Здавалося б щасливе подружжя Нік та Еммі Данн готуються відсвяткувати 5 річницю весілля. Коли герой повертається ввечері додому, розуміє, що його дружина зникла. Поліція, рідні, громадськість, усі стараються допомогти в пошуках. Згодом виявляються нові факти, які повертають звинувачення в бік покинутого чоловіка.

Але чи все так однозначно? Чи хтось вправно розігрує спектакль за своїм сценарієм?

«Щоденник пам’яті» (2004, «The Notebook»)
Книга: Ніколас Спаркс «Записник» (1996, «The Notebook»)

Романтична драма Ніка Кассаветіса з Раяном Гослінгом у головній ролі, розповідає історію кохання Ноя й Еллі.

Бідний сільський хлопець та дівчина з багатої сім’ї закохуються один в одного ще в юності, під час літніх канікул. Звісно, її сім’я проти такого союзу. Еллі приймає пропозицію руки й серця від іншого. Але згодом скасовує заручини й повертається до Ноя.

Наприкінці глядачам показують приватний пансіон. Старенький чоловік читає історію зі щоденника жінці, яка втратила пам’ять. Здавалося б, як це пов’язано з парою Ноя та Еллі. Це одна з небагатьох кінцівок, яка розчулить найсуворіше серце. Переконайтесь самі.

«Великий Гетсбі» (2013, «The Great Gatsby»)
Книга: Френсіс Скотт Фіцджеральд «Великий Гетсбі» (1925, «The Great Gatsby»)

Відмінна робота режисерів-постановників та дизайнерів принесла кінокартині 2 статуетки Оскару. У головних ролях — Леонардо Ді Капріо, Тобі Маґвайр та Кері Малліган.

20-ті роки ХХ століття, Нью-Йорк. Час, коли вводять сухий закон. Після закінчення Першої світової війни, люди хочуть повернутися до безтурботного життя. Тому активно відвідують бари і клуби, які підпільно продають алкоголь і приносять колосольні доходи своїм власникам.

Поміж цього хаосу виділяється постать Джея Гетсбі, минуле якого вкрите таємницями. Він часто влаштовує гучні вечірки, відомі своїм марнотрацтвом та вишуканістю.

Сусідом Гетсбі стає звичайний хлопець Нік Карравей. Він поринає у світ багатства й розкоші Джея. Однак зовсім скоро Нік стає свідком трагедії, яка кладе крапку у всій цій історії.

«Вбивство в «Східному Експресі» (2017, «Murder on the Orient Express»)
Книга: Агата Крісті «Вбивство в «Східному експресі» (1934, «Murder on the Orient Express»)

Детективний роман Агати Крісті екранізували двічі. Перша стрічка вийшла в 1974 році. У 2017 році Кеннет Бран зняв свою версію, яка вийшла не менш вдалою.

13 пасажирів подорожують у розкішному потязі. Аж тут стається вбивство й кожен стає підозрюваним. За розслідування береться досвідчений детектив Еркюль Пуаро. Серія загадкових підказок щоразу вказує на когось іншого. Злочинця потрібно спіймати якнайшвидше, доки експрес не прибув на кінцеву станцію.

Історія, яка захоплює з перших же секунд, заставляє співпереживати героям і щоразу виносити свій вердикт. Фінальним штрихом стає неочікувана кінцівка, яка залишає приємний післясмак від перегляду.

«Парфумер. Історія одного вбивці» (2006, «Perfume: The Story of a Murderer»)
Книга: Патрик Зюскинд «Парфуми» (1985, «Das Parfum. Die Geschichte eines Mörders»)

Режисер Том Тиквер взявся за непросту справу. Бо передати на екрані всі тонкощі запахів, які в книзі так детально описує автор вкрай складно.

Події розгортаються в Парижі XVIII ст. Молодий хлопець Жан-Батист Гренуй має винятковий нюх та мріє створити унікальні парфуми. У гонитві за ідеалом, він стає вбивцею молодих дівчат. Хлопця не покидає ідея створити аромат, який здатен керувати людьми. Усе ж таки його спіймали, але чи відповість вбивця за свої злочини.

«Гра на пониження» (2015, «The Big Short»)
Книга: Майкл Льюїс «Гра на пониження. За кулісами світової фінансової кризи» (2010, «The Big Short: Inside the Doomsday Machine»)

Хочете відчути себе одним з експертів фінансового ринку Америки? Тоді цей фільм для вас. Фільм для тих, хто любить подумати. Крім того, що це екранізація книги, це ще й реальна історія.

У центрі сюжету кілька чоловіків, які зуміли передбачити падіння ринку нерухомості в США. Зіграли на випередження та неймовірно розбагатіли, у той час, як економіка країни зазнала серйозних втрат. Фільм у деталях описує причини світової фінансової кризи 2008 року.

Хочемо також відмітити гру коміка Стіва Керрела, який у запропонованій картині повстав перед глядачем геть в іншому амплуа.

«Читець» (2008, «The Reader»)
Книга: Бернгард Шлінк «Читець» (1995, «Der Vorleser»)

Американсько-німецька мелодрама, у якій головну роль зіграла Кейт Вінслет.

15-річний Майкл Берґ закохується в старшу за себе вдвічі Ханну Шміц. Усі вечора вони проводять за книгами, які Майкл читає своїй коханій.

Їхній пристрасний роман триває недовго. Ханна зникає.

Минає 8 років. Майкл стає студентом юридичного факультету. І під час одного судового засідання знову зустрічає Ханну. Жінку звинувачують у страшних злочинах за часи її роботи наглядачкою в концтаборі.

Ханна справно приховує таємницю, яка могла б врятувати її від тюрми. Чому й що це за секрет дізнаєтесь після перегляду цього фільму, який приніс Кейт Вінслет Оскар за найкращу жіночу роль.

Обирайте будь-який фільм зі списку й переконайтеся, що екранізації теж можуть бути влучними. А на якій стороні ви? Книги чи фільми?



• не пропусти