Експати, олені, коти – 5 книг, у яких все йде шкереберть

397

У цих історіях справді все догори дригом, що робить їх крутими і гостросюжетними, а ще такими, що хочеться читати й читати далі, зазираючи в кінець, щоб переконатися, чи багато залишилося. І це не дивно, адже написали ці книжки справжні професіонали, які добре знають, як привернути вашу увагу.

Енн Тайлер. Турист мимоволі. – Х.: Фабула, 2021

Починається цей кумедний роман, що нагадує одночасно Джерома Клапку Джерома і Марка Твена, зі сцени, яка, здавалося б, усе пояснює: подружжя повертається з відпустки. «З вигляду можна було подумати, ніби вони поверталися з двох геть різних поїздок: – милується ними авторка. – Сара засмагла, а Мейкон ні». А все тому, що Мейкон Лірі, головний герой роману – неймовірний педант і прихильник «системи» майже в усьому. Він ненавидить подорожувати, але заробляє на життя написанням путівників. Через рік після трагічної загибелі сина-підлітка дружина пропонує Мейкону розлучитися. Саме з цього моменту у героя розпочинається абсолютно нове життя. Він як слід роздивиться своїх родичів, зустріне жінку, яка зачепить його за живе. «Він не міг не захоплюватися нею. Чи завжди вона була така бойова? Одного вечора він пішов з нею за покупками пізніше, ніж зазвичай, і коли вони перетинали темний провулок, із підворітні виступив хлопець. – Віддавай усе, що у тебе в гаманці,- сказав він Мюрієль. Мейкон розгубився: хлопець був ще майже дитиною. Мейкон завмер, притискаючи до себе торбу з покупками. Але Мюрієль відповіла: – Чорта з два! – смикнула гаманець за ручку і заїхала хлопцю в щелепу. Тож не дивно, що герой врешті-решт зробить дуже важливий вибір, що визначить його майбутнє. І все це буде схоже на подорож, від якої наш «турист мимоволі» чи не вперше отримає справжнє задоволення.

Тет Федоренко. Експат, або Олені на крижині. – К.: Фенікс, 2021

У Києві початку двотисячних усе вже не летіло шкереберть, як у цьому романі, але повільно зсувалося до справжньої драми з трагедією. Принаймні саме тоді, коли а стався експатський бум, і європейські заробітчани з вищого класу потяглися в Україну. Так само, як герой цієї історії, скромний швед на імя Бред, який виборов своє право працювати топ-менеджером міжнародної компанії у Києві. І саме тут зблизька познайомився з тутешнім життям, для захисту від якого йому одразу порадили придбати газовий пістолет. Це спочатку його дивувало, що тут, незважаючи на низькі ціни та неякісний асфальт на дорогах, всі знають, що таке шведський стіл, вікінги і шведська сім’я, бо потім завернуло на більш «європейські» відкриття. І нехай дівчата в клубах знають англійську, і йдучи під ранок, не завжди цуплять гроші, а покоївки викладають в університеті, утім, мамі не завжди про все можна розповісти по телефону. Наприклад, про офісне кохання, пиятику з друзями, колегу, яка не навіть не дивиться на нього… І до якого сексуального злочину все це призведе, якщо розваги у нічному Києві не припиняться, можна дізнатися, лише дочитавши до драматичного фіналу. «– Не одразу, звичайно, хотів розповісти, – картається наш герой. – Тоді, коли усвідомив, що сталося, страшенно злякався. Не знаю, що ти там про мене собі науявляв, але таке у мене сталося вперше і, впевнений востаннє. Тваринячий страх, безсоння, не міг дивитися їй у вічі, боявся, що вона щось пам’ятає або здогадується, і тоді мені хана, моїй кар’єрі, репутації, і все життя миттєво стає невідворотним фа капом».

Володимир Нікітенко. Тортик, «Тайфун» та Сьоме Життя Біди Тетянівни. – К.: ДІПА, 2021

Справи у цій пригодницько-фантастичній повісті не складаються вже на самому початку. Уявіть собі, канікули у самому розпалі, батьки купили новенький велосипед, єдиний на все село, а тут улюбленого песика Тортика збила машина, друзів загнали додому, ще й на ставку побили якісь заїжджі. І навіть якщо ви — найхоробріші відчайдухи в світі, озброєні найкращими патиками й оточені безліччю вірних друзів – братів Гуменюків і худющого, як драбина, Дімона – вам усе одно не впоратися без допомоги звичайнісінької… І хоч спойлерити не слід, але нікуди не дінешся від надміру емоцій, які достоту вибухають при читанні цієї історії. Особливо, коли перед нашими друзями з’явилася головна героїня повісті, яка, звісно, має ім’я,  але… «Саме так — Старовойт Біда Тетянівна звали цю волоцюжку, – згадує малий оповідач. – Ну, тобто кицьку. Про це вона повідомила одразу після того, як поцікавилась життям Тортика. Чесно кажучи, я й першої фрази не очікував, але, назвавшись, вона, очевидно, вирішила остаточно мене добити. Я все ще в паніці жадібно хапав повітря, вишукуючи поглядом Дімона, але, схоже, і він, і повітря стали суперрідкісним природним явищем». Тож перевівши дух, читаймо далі про пригоди на канікулах, які цього року виявилися просто фантастичними для всіх учасників цієї неймовірної історії. Тим паче, що жодний песик, виявляється, при цьому не постраждав, але раптом почувся гуркіт вантажівки, все замигтіло і, схоже, перед вже готове розгорнутися те, про що писали на афішах міського кінотеатру каліграфічним почерком: «широкоформатний гостросюжетний фільм»! Тобто, звичайно, крута повістина.

Софі Ґрін. Поткін і Стаббс. Книга 1. – К.: Рідна мова, 2021

Головна героїня цієї історії Ліл Поткін живе в похмурому місті Пеліґан і мріє займатися журналістськими розслідуваннями. Якось Ліл, гаючи час у залі очікування на автобусній станції, натрапляє на дивного сумного хлопчика і пригощає його гарячим шоколадом. А прокинувшись вночі, бачить його у своїй кімнаті. Спершу хлопець не хоче казати, хто він і звідки взявся, та зрештою зізнається: він — привид, і йому потрібна допомога Ліл. Адже дівчинка — єдина, хто бачить його. Тож згодом Ліл Поткін і Нед Стаббс прагнуть дізнатися, що ж трапилося з Недлі торік, коли він безвісти зник із сиротинця. Друзі звертаються по допомогу до Ейба Мендрела — детектива на пенсії. Ейб погоджується розплутувати справу Стаббса, якщо Ліл допомагатиме йому в пошуках небезпечного злочинця, який уникнув правосуддя. Насправді це чтиво, яке зацікавлює і незвичним сюжетом, і психологічною напругою, і «дорослим» вирішенням проблем, яких виявляється без ліку у цій захоплюючій історії.

Тім Гарфорд. Шкереберть. Як творчий безлад може змінити життя на краще. – К.: Наш Формат, 2020

Хоч як дивно, але ця книжка застерігає від спокуси якраз цілковитої впорядкованості та натомість показує переваги безладу. На численних прикладах із життя видатних людей автор пояснює, чому не завадить впустити до свого життя трохи хаосу. Книжка стане легким поштовхом прийняти безлад, який спонукатиме до креативності. Невже час прокидатися і творити нову реальність, як автори всіх попередніх книжок? Принаймні у цій нам вкотре питають, про те, де народжуються геніальні ідеї: за чистими столами бездоганних офісів чи серед творчого безладу? Яких рис нам бракує, щоб написати неповторну мелодію, винайти ліки, змінити хід історії, створити потужну бізнес-імперію, знайти справжнє кохання чи досягти вершин у політиці? Відповідями на ці та інші запитання автор ділиться у своїй книжці «Шкереберть». Проаналізувавши сотні експериментів, досліджень і ситуацій, він зрозумів, як розвинути креативність і створити щось дивовижне. А цікаві історії з життя Джобса, Безоса, Франкліна та інших видатних осіб переконають вас у дієвості його ідеї.

автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для ВСВІТІ