Від антиутопії до наукової фантастики: 6 книжок, які варто почитати

3804

Добірки книг, серіалів, онлайн-курсів та інших ідей, як цікаво витратити вільний час. Проте, це питання настрою — комусь хочеться вчитися, а комусь просто валятися в ліжку і нічого не робити. Якщо ж ви відкрили цю добірку з рекомендаціями книжок, значить, задумалися про те, щоби щось почитати. Кожна книжка у списку — для різного стану та настрою. Тут зможе вибрати для себе щось і переконаний оптиміст, і мрійник, і дослідник світу цього.

«Кандід, або Оптимізм», Вольтер (Candide, ou l’Optimisme, 1759)

Найвідоміший твір Вольтера — сатирична утопія про мандри світом. Це легка і наповнена веселими подорожами історія. Кандід та його друзі мандрують світом, стаючи свідками важливих історичних подій. Наприклад, Семирічної війни чи землетрусу в Лісабоні. Об’єднує всі їх пригоди одне: те, з яким оптимізмом друзі дивляться на всі свої халепи чи невдачі.

Головні герої протягом усього твору повторюють, що щоб не сталося — все на краще, бо живуть вони у найкращому зі світів. Цю фразу Вольтер часто використовує і в інших своїх творах. А така головна думка твору робить його надзвичайно цінним у наш час. Читати Вольтера слід хоча б тому, щоби нагадати собі: що б не сталося — ми живемо в найкращому зі світів.

«Сторонній» або «Чужий», Альбер Камю (L’Etranger, 1942)

Повість французького письменника є своєрідним маніфестом-пошуком абсолютної свободи. Від моральних норм тогочасної буржуазії, від суджень та умовностей, від впливу суспільства на окрему людину. Бо людина, на його думку, існує без чіткого плану й існування це не піддається логіці. Є лиш низка випадковостей, які не залежать від людини, а їй тільки те і залишається — що обирати, як до цих подій пристосовуватися.

Ця відмова грати за чужими правилами й установами — перетворює головного героя в чужинця, «стороннього» для суспільства. Повість написана короткими фразами в минулому часі, а цей своєрідний стиль письменника вплинув на подальший розвиток французької літератури того часу.

«Кільце навколо Сонця», Кліффорд Сімак (Ring Around the Sun, 1953)

Науково-фантастичний роман американського письменника Кліффорда Сімака, написаний в традиційному для нього антиурбаністичному стилі. Якщо ви вже прочитали всі популярні антиутопії, то цей твій вам точно припаде до душі.

Капіталістична економіка Сполучених Штатів зазнає краху від торгових атак таємного угрупування. Ця група має невідомі людству знання та ресурси, щоби руйнувати своїми винаходами цілі галузі економіки. Вони винаходять та пускають у виробництво завжди гості леза, лампочки які не перегорають та, згодом, вічні автомобілі. Головний герой, втікаючи від хаосу великого міста, де вже панує бідність в наслідок безробіття, потрапляє в інший вимір. Він дізнається, що таких вимірів — безліч, і в одному з них стоять заводи невідомих новаторів.

Зловмисники вирішили знищити Землю, яка на їхню думку, давно зіпсувалася — і переселити людей в інший вимір, де вони мають почати жити простим і щасливим фермерським життям.

Книжка написана дуже легкою мовою, а сюжет затягує так, що зупиняєшся вже на останніх сторінках.

«У пошуках втраченого часу», Марсель Пруст (А la recherche du temps perdu, 1913)

Французький роман-епопея та головний твір Пруста, слідує за спогадами оповідача про дитинство й розповідями про доросле життя. Все це відбувається на перетині  XIX та ХХ століть, в аристократичній Франції. Автор розмірковує про втрату та нестачу сенсів для світу та неабияк впливає на літературу свого часу. Що там свого часу — він й досі впевнено посідає місце у списках кращої літератури всіх часів.

«Колгосп тварин», Джордж Орвелл (Animal Farm, 1945)

Ця повість-антиутопія посідає 61 місце у рейтингу зі 100 кращих книг всіх часів. Повість досить коротка, її можна прочитати за вихідні, а от запам’ятати — на все життя. У ній тонко описано поступове перетворення ідей загальної рівності і побудови утопії до диктатури і тоталітаризму. В колгоспі тварин вирішують прогнати людей-панів, та влаштувати собі комуністичний рай.

Читаючи цю повість, ви неодмінно подумаєте: «Десь це вже було». І точно не захочете допустити повторення подібного життєвого сюжету.

«Коротка історія майже всього на світі. Від динозаврів і до космосу», Білл Брайсон (A Short History of Nearly Everything, 2003)

Науково-популярна робота цього автора — це не перша його книжка, яка стара бестселером. У ній Брайсон описує та пояснює неймовірні досягнення науки та прогнозує те, що станеться з людством у майбутньому, намагаючись зрозуміти суть покликання людини. А, зараз, у майбутнє нам хочеться зазирнути як ніколи раніше, чи не так?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти