14 відомих фактів, які виявилися обманом (Спойлер: у 80% жінок ніколи не було ПМС)

81630

Навколишній світ вміє дивувати. Часом очевидні речі, якщо копнути глибше, виявляються зовсім не такими, якими нам уявлялися. Наприклад, за допомогою одеколону раніше боролися зі дзвоном у вухах, а про те, що таке ПМС, на ділі знає хіба що 1 з 5 жінок на планеті.

Ми ділимося 15 міфами про навколишній світ, в які давно пора перестати вірити.

Міф № 1: Великий палець на нозі є найдовшим у всіх людей

© laura-s / freeimages

Погляньте на свої пальці ніг. Якщо вказівний палець довший за великий, то ви відноситеся до категорії рідкісних людей. Приблизно в 1 людини з 10 зустрічається така особливість. Вона отримала назву “палець Мортона” – на честь американського хірурга-ортопеда Дадлі Джо Мортона, який першим описав це явище.

Відомо, що воно зустрічалося ще за часів Стародавньої Греції, де подібний тип стопи навіть вважався еталоном. У багатьох персонажів картин Боттічеллі і Мікеланджело також 2-й палець стопи довше 1-го. А ще палець Мортона можна побачити у статуї Свободи.

Міф № 2: Одеколон придумали для аромату

© Das Parfum. Die Geschichte eines Mörders / Constantin Film © whitesession / pixabay

Перший одеколон (інша назва – «кельнська вода») був створений італійським винахідником Йоганном Марією Фаріна в 1709 році. До флакону додавалася інструкція, в якій говорилося, що ця чудодійна вода є протиотрутою, ліками від чуми, жовтяниці, болезаспокійливим, додає сили жінкам при пологах, сприяє відхаркуванню, а також послаблює дзвін у вухах.

Варто зазначити, що частково слова парфумера були вірні. Трав’яна настоянка на спирті з ароматичними маслами дійсно володіла антисептичними і дезинфікуючими властивостями.

Міф № 3: Кава по-ірландському була придумана в Ірландії

© Visitor7 / wikimedia © Myriams-Fotos / pixabay

Каву по-турецькому придумали у Туреччині, каву по-віденському — в австрийському Відні, а от каву по-ірландському винайшли у США, а саме у Сан-Франциско. Про неї там часто говорять: «В цьому місті є незмінними 4 речі: покриті туманом пагорби, спокійна велич Золотих Воріт, повільна романтика канатних доріг і суботній натовп в кафе, що прийшов за чашкою кави по – ірландському». А в самій Ірландії, між іншим, більше полюбляють чай.

Міф № 4: ХХI століття почалось в 2000 році

© 422737 / pixabay

Ще одна популярна помилка — те, що XXI століття почалось в 2000 році. Згідно григоріанського календаря, нова ера почалась в 1 році, і ніякого нульового року, так званої точки відліку, не було. А значить, XX століття тривало з 1901 по 2000 рік включно. Відповідно, XXI століття почалося в 2001 році.

Міф № 5: Гладіатори бились на смерть

© Gladiator / DreamWorks SKG

Голлівудські фільми часто зображають гладіаторські бої як криваві поєдинки, наприкінці яких живим мав залишитись лише один учасник. Насправді більшість боїв проходило по жорстким правилам: суперники мали відповідати один одному по рівню фізичної підготовки і досвіду. Судді уважно спостерігали за дійством, і, щойно один з воїнів отримував серйозні пошкодження, битва припинялась. Нерідко обидва гладіатора могли покинути арену з почестями під прапором «нічиєї» після захопливого шоу.

Миф № 6: Метеорити падають на Землю розпеченими

© Hans / pixabay

Ще одна деталь, що часто зустрічається в кіно — палаючий метеорит, який ніби-то щойно впав на Землю. В житті все виглядає інакше. 9 з 10 падаючих на Землю метеоритів — каміння, яке має надто слабку теплопровідність. Тепло від зовнішніх шарів не встигає за декілька секунд польоту в атмосфері передатися внутрішній частині небесного тіла. Більш того, холодный центр каменя буде зсередини охолоджувати його. Тому щойно впалий метеорит может бути максимум теплим, але ніяк не розпеченим.

Міф № 7: Від крокодила потрібно тікати зигзагами

Одна із найстаріших порад з виживання при зустрічі з крокодилом звучить так: біжіть від нього зигзагами, адже тварина не зможе швидко повертатись і бігти за вами. Це абсолютно не дієва порада з декількох причин.

По-перше, крокодили вкрай рідко нападають на суші. По-друге, якщо таке і трапляється, там вони розвивають швидкість близько 16 км/год. В воді зустріч з ним дійсно небезпечна, адже плавають крокодили досить швидко — близько 30 км/год. А от текти від крокодила на землі не важко хоч зигзагами, хоч по прямій.

Міф № 8: ПМС виникає у кожної жінки

© kjekol / depositphotos © Photodjo / depositphotos

Більшість жінок знають про передменструальний синдром (ПМС) тільки з розповідей. В реальності, згідно досліджень Journal of Women’s Health, близько 80 % жінок ніколи не стикались з негативними емоціями у передменструальний період або стикались з ПМС у найлегших його проявах. А поганий настрій або нестабільний душевний стан — швидше співпадіння, аніж закономірність.

Міф № 9: Коли ліфт падає, потрібно підстрибнути

Ця кумедна порада на перший погляд здається цілком логічною: стрибок допоможе уникнути травм при ударі ліфта об дно шахти. Але насправді обрати той самий момент, коли потрібно підстрибнути, за умов стресу і паніки практично не можливо. І навіть якби це комусь далось, швидкість падіння ліфта настільки велика, що людина одразу вдарилася б об дах кабіни.

Міф № 10: За днем зачаття можна спрогнозуати майбутню стать дитини

© Victoria_Borodinova / pixabay © Bess-Hamiti / pixabay

Ранній з відомих календарів, за якими майбутні батьки могли б спрогнозувати зачаття дитини певної статі, був вигаданий в Китаї. Користуватися ним могли лише представники монаршої сім’ї. В графіку враховували фази місяця і особливості жіночого організму.

В 2010 році вчені з США проаналізували китайські розрахунки і прийшли до висновку: вони прогнозують майбутнє на стільки ж точно, як і звичайне кидання монетки. На думку спеціалістів, на сьогодні не існує комплексу правил, при дотриманні яких зі 100%-ю ймовірністю яких можна зачати дитину конкретної статі.

Миф № 11: Срібні предмети очищують воду від бактерій

© Eclipse2009 / wikimedia

Щось схоже на правду в цьому твердженні є: срібло дійсно має бактерицидну дію. Однак, якщо просто занурити у воду срібний виріб, чи то ложка, підвіска або монетка, користі не буде: іонів срібла у воді все одно буде надто мало для подібного «очисного» эфекту.

До того ж подібним чином можна навіть нашкодити самому собі: як і всі важкі метали, срібло токсичне і має здатність накопичуватись в організмі при постійному вживанні.

Міф № 12: Листя зеленого і чорного чаю збирають з різних кущів

© AlbertCahalan / wikimedia

Всі види чаю — і зелений, і чорний, і червоний — ростуть на одному й тому ж кущі. А сорту і специфіки смаку вони набувають вже після того, як листя зберуть. Вся справа в різних процесах сушіння, ферментації і підв’ялювання рослини.

Міф № 13: Жайворонки і сови невиправні

Наш світ підлаштований під жайворонків: навчання, робота — все починається вранці. Рідкісні сови можуть дозволити собі жити у зручному графіку. Звичайно, більшість замислюється: чи можна замінити один режим другим?

Відповідь спеціалістів — це можливо. Правда, доведеться відмовитись від комп’ютера, смартфонів і телевізора у темний час доби, адже світло від цих приборів обманює наш організм, подаючи сигнал про те, що спати ще рано. На думку вчених, таким чином можна навчитись раніше лягати і, відповідно, раніше вставати.

Міф № 14: На зиму ми товстішаємо

© Tumisu / pixabay

Існує думка, що на зиму людина утеплюється не лише за допомогою одягу: наш організм накопичує додаткові кілограми, щоб не мерзнути.

Проте в 2014 році австрійські дослідники опублікували результати своїх досліджень, котрі доводять зворотнє: холод допомагає позбуватись кілограмів, а не набирати. Тремтіння від мороз, як і фізкультура, стимулює перетворення накопичуючого енергію білого жиру на енергоспалюючий бурий жир. Простіше кажучи, результат схуднення можна побачити, якщо поєднувати зайняття фізкультурою, наприклад пробіжки, з перебуванням на холоді. Проте у будь-якому випадку не забудьте одягнути шапку.



• не пропусти