Що різні частини тіла можуть розповісти про почуття і мотиви людини

9711

Уривок із книги колишнього агента ФБР про секрети людської поведінки.

Лоб

Насуплений лоб

Появу зморшок на лобі у відповідь на якийсь стимул можна вважати надійним індикатором якихось питань, проблем або невпевненості. Насуплений лоб зазвичай асоціюється з сумнівами, напруженістю, тривогою, занепокоєнням. Майте на увазі, що зараз багато хто використовує ботокс у косметичних цілях, а він перешкоджає появі зморшок на лобі і тим самим може маскувати справжні почуття людини.

Пульсація вен на скронях

У стресовій ситуації поверхневі скроневі вени (розташовані найближче до шкіри на скроневих ділянках голови трохи далі очей) можуть помітно пульсувати. Це дуже точний індикатор порушення вегетативної нервової системи, викликаний тривогою, занепокоєнням, страхом, гнівом або, у деяких випадках, радісним хвилюванням. Таким чином мозок автоматично перемикається в режим виживання у передчутті інтенсивного фізичного навантаження, такого як втеча або боротьба, і змушує серце і легені працювати швидше.

Потирання чола

Ми починаємо масажувати лоб при головному болі, коли обробляємо інформацію або коли нас щось турбує, викликає сумніви. Це форма заспокійливої поведінки, що допомагає зняти напругу і тривожність.

Брови

Привітання бровами

Ми піднімаємо брови, побачивши знайому людину, якщо в даний момент не можемо з нею привітатися або щоб показати комусь, що помітили його присутність. Залежно від обставин, підняті брови можуть поєднуватися з посмішкою. Це знак уваги, і її відсутність відразу кидається в очі, наприклад коли ми заходимо в магазин і продавець не обтяжує себе ні найменшої спробою встановити зоровий контакт. Досить одного руху бровами, щоб показати людині: ви цінуєте її присутність, навіть якщо в даний момент зайняті.

Асиметричність брів

Цей мімічний жест використовують, коли є сумніви або невпевненість. Одна брова повзе вгору, а інша залишається на місці або опускається нижче звичайного положення. Асиметрія сигналізує про недовіру людини до того, що їй говорять. Джек Ніколсон часто так робить у кіно і в житті, висловлюючи свою незгоду зі співрозмовником.

Зведені брови

Якщо частина обличчя між очима і відразу над носом звужується або морщиться, найбільш імовірною причиною може бути невдоволення або занепокоєння. Цей вираз з’являється за лічені секунди, і його не завжди вдається помітити, але він точно передає емоції. Буває, що, слухаючи щось неприємне або намагаючись осмислити почуте, людина так сильно нахмурює брови, що вони сходяться в одну лінію.

Очі

Розширені зіниці

Коли нам комфортно, подобається людина або предмет, що поруч, наші зіниці розширюються. Цю реакцію неможливо контролювати. У закоханих, що насолоджуються компанією один одного, теж розширюються зіниці, оскільки очі намагаються поглинути якомога більше світла. Ось чому ресторани із приглушеним світлом – хороший вибір для побачення: від такого освітлення погляд природним чином пом’якшується, а зіниці стають більшими, і цей ефект допомагає нам ще більше розслабитися поруч з іншою людиною.

Звужені зіниці

Зіниці звужуються, якщо нам не подобається побачене або ми відчуваємо негативні емоції. В очах світлих відтінків звужені зіниці видно краще, ніж у темних. Якщо зіниці людини раптово зменшилися, значить, щойно сталася якесь дуже неприємна подія. Цікаво, що у стресових ситуаціях мозок таким чином намагається максимально сфокусувати зір – адже чим менше апертура, тим чіткіше зображення. Ось чому ми жмуримося, коли хочемо щось трохи краще роздивитись.

Розслаблені м’язи очей

Спокійний, розслаблений погляд вказує на стан комфорту і впевненості. Коли нас нічого не турбує, м’язи навколо очей, в зоні чола і щік розслаблюються, але при появі щонайменшого приводу для роздратування або занепокоєння вони моментально напружуються. Особливо помітна ця метаморфоза у дітей: малюк раптом морщить все личко і починає голосно плакати.

При інтерпретації мови тіла завжди зіставляйте свої висновки з інформацією, яка виражається очима спостережуваного. Якщо область навколо очей виглядає розслабленою, то, швидше за все, все добре. Якщо м’язи навколо очей раптом напружуються або людина примружується, значить, вона зосередилася або перебуває у стресовому стані. Очні м’язи і прилеглі тканини набагато швидше, ніж інші м’язи обличчя, реагують на стресові фактори, моментально відображаючи внутрішній стан людини.

Ніс

Прикривання носа обома руками

Коли людина раптово прикриває ніс і рот обома руками, це вказує на шок, подив, невпевненість, страх, сумнів або очікування чогось поганого. Такий жест можна побачити в учасників чи свідків ДТП або стихійного лиха. На думку психологів, дана невербальна реакція могла сформуватися в процесі еволюції, і її початковим призначенням було приховування дихання від хижаків, таких як леви і гієни. Вона зустрічається всюди.

Постукування по носу

У багатьох культурах неприкрите постукування по носі вказівним пальцем може означати: «Це справа погано пахне», «Я тобі не довіряю», «Це спірне твердження» або «Я уважно за тобою спостерігаю». Також може мати таке значення: «Я тебе бачу», «Ти дуже розумний», «Я усвідомлюю твою присутність» (Пол Ньюман і Роберт Редфорд робили один одному такі знаки у фільмі «Афера»).

Роздування ніздрів

Зазвичай ми роздуваємо ніздрі (крила носа), готуючись до будь-якої фізичної діяльності. Якщо людина чимось засмучена, відчуває бажання схопитися і втекти або збирається вчинити якусь агресивну дію, вона роздуває ніздрі, щоб наситити організм киснем. Для поліцейських це знак готовності до втечі. У ситуації міжособистісного спілкування такий мімічний жест може вказувати на те, що людині потрібно дати час заспокоїтися і взяти себе в руки.

Губи

Повні губи

Губи змінюють форму і розмір в залежності від емоційного стану. Вони стискаються, коли ми напружені; розслабляються і стають повнішими, коли нам комфортно. Повні м’які губи вказують на розслабленість і задоволення. У стані стресу кров відливає від губ і спрямовується до інших частин тіла, де вона потрібніша. Повнота губ може служити барометром емоційного стану людини.

Облизування губ

Тертя язиком губ заспокоює нас так само, як і їх покусування. Зазвичай така поведінка асоціюється з тривожністю, занепокоєнням або негативними емоціями; однак проблема може бути тільки у сухості губ, тому не робіть поспішних висновків. У деяких випадках цей мімічний жест є вірною ознакою стресового стану.

Стиснуті губи

Протягом дня, коли нас долають дрібні або великі неприємності, прикрі думки і тривоги, губи звужуються і стискаються в унісон з нашими внутрішніми переживаннями. Іноді ледь помітно, іноді настільки сильно, що стають білими через перекритий доступ крові. Навіть якщо цей рух швидкоплинний (займає двадцяту частку секунди), він все одно дуже точно передає раптово виниклу негативну емоцію.

Підборіддя

Високо підняте підборіддя

Підняте і висунуте вперед підборіддя – ознака впевненості. У деяких європейських країнах піднятим вище звичайного підборіддям висловлюють гордість, а в деяких випадках – гордовитість.

Опущене підборіддя

Якщо у відповідь на поставлене запитання людина раптово опускає підборіддя, їй, швидше за все, не вистачає впевненості в собі або вона відчуває загрозу. Такий мімічний жест буває досить виразним і однозначним: у деяких людей підборіддя буквально падає вниз, коли вони чують погану звістку або думають про щось болісне або поганоме.

Заховане підборіддя

Зазвичай такий невербальний сигнал використовують діти, щоб приховати збентеження, продемонструвати невдоволення або засмучення. Вони притискають підборіддя до шиї і відмовляються піднімати голову, іноді ще схрещуючи руки на грудях. Так роблять і дорослі чоловіки, коли стоять розлючені віч-на-віч з опонентом, а іноді ще й кричать один на одного. В даному випадку підборіддя покликане захистити шию у разі фізичного протистояння.

Шия

Прикривання яремної западини

Дотик до яремної западини (поглиблення в місці сходження ключиць, під кадиком, відразу над грудиною) або бажання прикрити її рукою видають занепокоєння, невдоволення, тривогу, невпевненість або страх. Чоловікам властиво хапатися за горло або закривати яремну западину всією долонею, поправляючи вузол краватки або комір сорочки. Жінки роблять такий рух частіше, але витонченіше, ніж чоловіки, – тільки кінчиками пальців.

Потреба прикрити найвразливіше місце на тілі – знак того, що щось не в порядку. Найімовірніше, цей елемент невербальної поведінки сформувався в процесі еволюції як наслідок численних зіткнень наших предків із хижаками, які прагнуть поцілити саме в шию.

Смикання коміра сорочки

Людина смикає комір сорочки в області горла, щоб заспокоїтися або зняти стрес. Заспокійливий ефект створюється поєднанням трьох факторів: захищається вразливе місце, повторюється тактильний стимул, «провітрюється» шкіра під сорочкою.

Масування блукаючого нерва

Блукаючий нерв з’єднує головний мозок з найважливішими внутрішніми органами, в тому числі з серцем. Під впливом стресу люди масажують бічну поверхню шиї, поруч з тим місцем, де ми зазвичай перевіряємо пульс. На це є причина: стимулювання блукаючого нерва веде до виділення ацетилхоліну – нейромедіатора, який посилає сигнал серцю, зокрема атріовентрикулярному вузлу, за рахунок чого знижується частота серцевих скорочень.

Плечі

Знизування одним плечем

Якщо людина, відповідаючи на запитання, піднімає до вуха одне плече, швидше за все, вона сумнівається або відчуває небезпеку. У поєднанні з іншими невербальними сигналами (коливається з відповіддю, щільніше притискає руки до тіла) це ознака недостатньої впевненості в своїх словах. Коли на переговорах можна почути запитання на кшталт «Яку ціну ви готові запропонувати?» І представник відповідає знизуючи одним плечем, значить, можна поторгуватися. Підняте плече при відповіді означає деякі сумніви у власних словах.

Кокетливе плече

Якщо людина повільно піднімає одне плече, при цьому нахиляє до нього голову і дивиться прямо в очі співрозмовнику, значить, вона демонструє особистий інтерес. Найчастіше такий жест можна спостерігати на побаченнях, і властивий він, як правило, жінкам.

Коротке знизування плечима

Коли людина чує запитання і не знає відповіді, вона швидким і виразним рухом піднімає вгору обидва плеча. Короткий спрямоване вгору рух – це одна з форм поведінки, що суперечать закону всесвітнього тяжіння, а вони зазвичай асоціюються з позитивними емоціями: в даному випадку людина не приховує свого незнання і нітрохи його не соромиться. Цей жест більш щирий, ніж повільне знизування плечима (в поєднанні з відповіддю «Я не знаю») або невпевнене знизування тільки одним плечем.

Руки

Енергійна жестикуляція

Вона відображає наші емоції і привертає до нас увагу. Широкі жести посилюють вплив наших слів і роблять спілкування більш динамічним. У багатьох культурах прийнято розставляти акценти за допомогою перебільшеної жестикуляції. Сторонньому спостерігачеві може здатися, що енергійно розмахуючи руками людина збирається кинутися в бійку, тоді як насправді вона лише намагається спілкуватися більш виразно.

Руки за спиною

Королівська поза – руки за спиною. Королева Єлизавета, принц Чарльз і інші члени британської королівської сім’ї стоять і ходять саме так, коли хочуть зберегти дистанцію між собою і іншими людьми. Всі решта – прості смертні – таким самим чином підсвідомо дають зрозуміти, що їм потрібно більше особистого простору. Це не кращий спосіб зблизитися з людиною, оскільки зазвичай з даними жестом асоціюється відстороненість. Що цікаво, маленькі діти не люблять, коли батьки ховають руки за спиною.

Завмирання рук

Реакцією на переляк або сильне враження від події може стати раптове завмирання рук. Вони нерухомо звисають уздовж тулуба, через що людина стає схожою на робота. Застиглі руки – яскрава ознака того, що людина щойно пережила негативну подію.

Торс і живіт

Розтирання ключиці

У стані стресу людина починає потирати ключицю протилежною рукою (наприклад, кладе праву руку на ліву ключицю). Рука, яка перетинає груди навскоси, дає відчуття захищеності, а повторювані дотику до ключиці мають заспокійливу дію. Ця ділянка тіла дуже чутлива до дотиків – одна із причин, з яких вона вважається ерогенною зоною.

Маніпуляції з блискавкою

Якщо людина грається блискавкою на светрі або куртці, можливо, вона напружена і таким чином намагається себе заспокоїти. Студенти роблять так перед іспитом, якщо той викликає у них занепокоєння, а гравці в покер використовують цей рух, коли переживають за витікаючі крізь пальці гроші. Зверніть увагу, що ця поведінка може бути як заспокійливим, так і способом впоратися з нудьгою.

Відхилення корпусу

Відхиляючись корпусом від співрозмовника, людина символічно і фізично дистанціюється. Ми відхиляємося, якщо не згодні з тим, що було сказано. Таку поведінка часто можна побачити на ток-шоу. Ми навіть самі не завжди помічаємо, до якої міри відстороняємося від неприємних нам людей.

Ноги

Територіальне вторгнення

Під час гарячої суперечки людина може ненавмисно вторгнутися у ваш особистий простір, зупинившись за у десятці сантиметрів від вашого обличчя, випинаючи груди колесом і гнівно блискаючи очима. Порушення чужих територіальних кордонів служить методом залякування і може бути передвісником фізичного нападу.

Зміщення кута

Більшість людей вважає за краще розмовляти зі співрозмовником, трохи змістившись в сторону, а не прямо лицем до лиця. Діти, знайомлячись один з одним, зазвичай підходять збоку, і не дарма: так їх краще приймають. Я помітив, що, коли бізнесмени стоять лицем до лиця і з невеликим зсувом, їх спілкування триває довше. Зверніть увагу, що при наявності ознак роздратованості краще встати перед співрозмовником під кутом: це допоможе послабити напруження пристрастей.

Задання темпу

Хто задає темп руху в групі з кількох людей, зазвичай той серед них і головний. Ми прискорюємо або уповільнюємо темп, щоб відповідати найстаршому учаснику групи або її лідеру. Так діють навіть підлітки: підлаштовуються під темп ходьби найбільш соціально активного члена компанії. Він може йти як першим, так і останнім; у другому випадку вся група, підкорюючись йому, намагається сповільнювати крок. Аналізуючи поведінку групи, пам’ятайте, що головний не той, хто попереду, а, скоріше, той, хто задає темп.

«Словник мови тіла» – перший в своєму роді довідник по невербальних засобах спілкування. Його автор Джо Наварро 25 років пропрацював спеціальним агентом ФБР і провів безліч допитів.

У новій книзі він описав понад 400 елементів невербальної комунікації. З неї ви дізнаєтеся, як розпізнавати почуття людини по ледь помітній зміні зіниць, як інтерпретувати жестикуляцію, а також безліч інших цікавих фактів про розшифровку сигналів людського тіла.



• не пропусти