10 науково доведених фактів, дізнавшись які ви захочете завести собаку

21451

Думаємо, ні для кого не секрет, що домашні тварини позитивно впливають на здоров’я своїх власників. Особливого успіху досягли в цьому собаки, адже, на думку вчених, спілкування з ними продовжує людині життя на 2 роки. Так, принаймні, заявив кардіолог і професор медицини Гарвардської медичної школи Томас Лі.

Ми розповімо про 10 науково доведених фактів впливу собаки на здоров’я свого господаря. А щоб продовжити читачам життя хай не на 2 роки, а хоч на кілька хвилин, ми розбавили статтю смішними гіфками з песиками.

Факт № 1: У власників собак рідше буває гіпертонія

© icant-chooseone / reddit

Вчені з Державного університету Нью-Йорка в Буффало провели дослідження і з’ясували, що турбота про собак знижує артеріальний тиск, а також рівень стресу. Варто відзначити, що піддослідні пацієнти не приймали своїх ліків. І виявилося, що тиск нормалізується навіть при простому погладжуванні собаки.

Факт № 2: Власники собак щасливіші

© _bonk / reddit

Собаки роблять своїх господарів щасливими, адже вони викликають викид гормонів щастя – ендорфінів, дофаміну, серотоніну, окситоцину. Всі вони є природними антидепресантами. У 2002 році британські вчені провели детальне опитування власників домашніх тварин і з’ясували, що більшість з них відчуває себе щасливими (75%). Також опитані сказали, що спілкування з улюбленцями зменшує відчуття самотності.

Факт № 3: У власників собак знижується ризик виникнення інсульту

© Amberlynn585 / reddit

Дослідження показало, що власники собак, які перенесли серцевий напад, в 4 рази частіше виживають протягом наступного року в порівнянні з тими, у кого немає улюбленців. В іншому дослідженні вчені з Бруклінського коледжу з’ясували, що у володарів наших вірних друзів були кращі показники варіабельності серцевого ритму (критерій виміру ризику виникнення серцевого нападу) в порівнянні з тими, у кого немає собак.

Факт № 4: У власників собак нижчий рівень холестерину

© PHIL-yes-PLZ / reddit

Дослідження показують, що власники собак мають більш низький рівень холестерину. Пояснення цьому феномену ще не знайдено, але, можливо, це пов’язано з більшою фізичною активністю власників тварин.

Факт № 5: Власникам собак простіше схуднути

© mac_is_crack / reddit

Тільки 20% населення планети витрачають на фізичні тренування рекомендовані 30 хвилин на день. Отже, цей малорухливий спосіб життя сприяє ожирінню, серцевим захворюванням і діабету. Було проведено ціле дослідження, яке довело очевидне: власники собак збільшують свою фізичну активність, адже їм доводиться гуляти з ними і грати.

Факт № 6: Власникам собак легше переносити біль

© Exastiken / reddit

За словами доктора Джеффа Берджесса з «Центру болю» при Університеті у Вашингтоні, собаки допомагають людям розслабитися і зосередити увагу на собі, піднімаючи настрій і притупляючи больові відчуття (наприклад при артриті). Також вони допомагають знизити біль через тактильні відчуття.

Факт № 7: У власників собак якісніший сон

© congenital-itch / reddit

Результати дослідження показують, що 41% власників собак, які дозволяють своєму улюбленцю відпочивати разом з ними в одному ліжку, сплять довше і спокійніше. Опитані заявили, що сплять краще через почуття умиротворення і спокою, яке дають їм їхні улюбленці.

Факт № 8: У власників собак знижується ризик розвитку алергії

© HDMemes / reddit

Близько 50 млн американців страждають алергією, а шерсть домашніх тварин є одним з найпоширеніших алергенів. Здається трохи дивним, але домашні тварини насправді можуть знизити ризик розвитку алергії. Результати одного з досліджень, опублікованого Medical News Today в 2015 році, говорять, що взаємодія тварин і дітей в ранньому віці зміцнює імунну систему, що в подальшому підвищує стійкість до алергенів.

Факт № 9: У власників собак поліпшується психічне здоров’я

© RyanReynoldsWrap / reddit

За деякими даними, психічні захворювання зачіпають приблизно 20% дорослих в США, причому депресія, біполярні розлади і шизофренія є найбільш поширеними. Незважаючи на те що домашні тварини не можуть вилікувати психічне захворювання, дослідження показують, що вони можуть допомогти полегшити стан. Так, 60% пацієнтів, у яких було діагностовано важкий психічний розлад, заявили, що їх улюбленець допомагає їм керувати емоціями, зменшує депресію і почуття занепокоєння.

Факт № 10: Власники собак більш товариські

© icant-chooseone

Дослідження показало, що власники собак більш схильні зав’язувати розмову з іншими. Також ці люди швидше знайомляться зі своїми сусідами. А 40% опитаних повідомили про отримання будь-якої допомоги чи підтримки від тих, з ким вони познайомилися завдяки своєму улюбленцю.



• не пропусти