10 причин проводити більше часу на природі

306

Перебування на природі може стати профілактикою багатьох захворювань, пов’язаних із сидячим способом життя.

1. Це покращує короткочасну пам’ять

Дослідники виявили, що прогулянки на природі корисніші за прогулянки містом. Учасники пройшли короткий тест на запам’ятовування, потім їх розділили на дві групи. Одні вирушили на прогулянку дендрарієм, а інші міськими вулицями. Повернувшись, учасники знову пройшли тест. Виявилося, що результати тих, хто гуляв природою, покращилися майже на 20%. А ось прогулянка містом практично не вплинула на результати.

Такого висновку дійшли і дослідники, які вивчали вплив прогулянок на пацієнтів з депресією.

2. Це знімає стрес

Коли ми перебуваємо в лісі, у нас знижується частота серцевих скорочень та рівень кортизолу – гормону, який вважається індикатором стресу. У Японії для зняття стресу навіть прописують “лісові ванни“.

А у офісних співробітників стрес знижується, навіть якщо в кабінеті просто є вікно з видом на природу.

3. Це знижує рівень запалення

Запалення пов’язане з аутоімунними розладами, захворюваннями кишківника, депресією та раком. Вчені виявили, що після перебування в лісі рівень запалення в організмі знижується як у молодих, так і людей похилого віку.

4. Це позбавляє розумової втоми

Напевно, вам знайоме почуття, коли мозок ніби глухне і ви ні на чому не можете зосередитися. Такий стан називають розумовою втомою. Відпочити та повернутися в норму допоможе перебування на природі. За даними досліджень, люди почуваються краще навіть побачивши зображення природи.

5. Це допомагає боротися з депресією та тривожністю

Прогулянки лісом знижують тривожність і поганий настрій і можуть застосовуватися як доповнення до курсу лікування депресії. До того ж позитивний ефект посилюється, якщо під час прогулянки знаходиться поблизу вода. Також корисні заняття спортом на природі. Вони покращують настрій та підвищують самооцінку.

6. Це корисно для зору

Вчені виявили, що відпочинок на природі знижує у дітей ризик виникнення короткозорості.

Тайванські дослідники спостерігали за двома школами, де кількість дітей, що страждають короткозорістю, була приблизно однаковою. Вони попросили керівництво однієї школи, щоб учні на перервах більше часу проводили на вулиці. Через рік частка короткозорих дітей у цій школі становила 8,41%, а у другій – 17,65%.

7. Це покращує концентрацію

Під час одного експерименту дослідники давали учасникам завдання, що виснажують концентрацію. Потім одна група учасників здійснила прогулянку на природі, інша містом, а третя просто відпочивала, нікуди не виходячи. Через деякий час усі учасники виконали завдання на пошук та виправлення помилок. Найкращі результати показали ті, хто гуляв природою.

Прогулянки допомагають навіть дітям із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності. Виявили, що їм легше концентруватися після 20-хвилинної прогулянки в парку.

8. Це допомагає мислити творчо

Уявіть лікування без побічних ефектів, доступне кожному, яке до того ж покращить ваші творчі здібності. Все це дає перебування на природі.

За даними досліджень, у тих, хто перебуває на природі протягом чотирьох днів, творче мислення під час вирішення проблем покращується на 50%.

9. Це знижує тиск

Японські дослідники виявили, що прогулянки лісом не лише знижують рівень гормону стресу на 15%, але й знижують кров’яний тиск.

10. Це може стати профілактикою раку

Хоча поки що немає точних доказів, за попередніми даними перебування на природі, особливо в лісі, стимулює вироблення протиракових білків.

Також вчені з Японії виявили, що в районах з великою кількістю лісів рівень смертності від раку нижчий.